M. Kvietkauskas: visi ES ministrai siūlo pagalbą dėl Paryžiaus katedros tragedijos | kl.lt

M. KVIETKAUSKAS: VISI ES MINISTRAI SIŪLO PAGALBĄ DĖL PARYŽIAUS KATEDROS TRAGEDIJOS

  • 5

Kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas, šiuo metu esantis Bukarešte, kur vyksta Europos kultūros ministrų susitikimas, sako, kad susitikimo temą - kultūros prioritetai artėjančių struktūrinių fondų laikotarpiu - labai stipriai paveikė Notre Dame tragedija. Beveik visi pasisakymai, teigia ministras, vienaip ar kitaip susiję su šia tragedija.

Anot jo, kaip ir kitų valstybių kultūros ministrai, taip ir Lietuvos atstovai klausia prancūzų delegacijos, kokios pagalbos reikėtų labiausiai. Tačiau, teigė M. Kvietkauskas, pirmiausia yra laukiama paveldo ekspertų išvadų dėl padarytos žalos ir sprendimo, kuo kitos valstybės galės pagelbėti.

„Situacija yra visiškai ką tik įvykusi, drama tebevyksta, todėl dar labai sunku ką nors pasakyti, bet suvokimas, kad tai yra iš tikrųjų visos ES reikalas, yra labai aiškus ir kartu tai leidžia pajusti, kas yra ta bendra europietiška tapatybė. Tai veikia labai stipriai visus”, - Eltai sakė M. Kvietkauskas.

Kalbėdamas apie tokių tragedijų pasekmes, M. Kvietkauskas pažymi, kad padariniai yra skaudūs, o dėmesys ir priežiūra tokiems paveldo statiniams turi būti pastovūs.

„Tai, be abejo, yra pamoka visiems ir kartu dar kartą įrodymas, kad mūsų visų šiuolaikinių technologijų laikais mes nesame saugūs nuo didžiulių praradimų ir autentiškas paveldas gali būti prarastas per akimirksnį, jeigu tinkamai juo nesirūpinama, jeigu neteikiame nuolatinio dėmesio ir paskui atstatyti tai yra labai sunku arba netgi beveik neįmanoma“, - kalbėjo ministras.

Jo teigimu, tokios, šimtmečius kurtų paveldo objektų tragedijos paskatina skirti papildomą dėmesį tokios reikšmės subjektams.

Pirmadienio vakarą užsiliepsnojo Paryžiaus Dievo Motinos katedra. Liepsnos nuniokojo sakralinį statinį. Gaisrą visiškai užgesinti pavyko tik antradienio rytą. Pradėtas nelaimės priežasčių tyrimas. 

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Rapolas

Kaip ES ministrai reaguoja i Gedimino kalno nuosliauzas? Ar pades?

Visi

Visi ministrai is savo kisenes tegul ir suteike ta pagalba prie ko cia mokesciu moketoju pinigai gal geriau griuvanciam gedimino kalnui tegul paukoje jeigu tokie turtingi

O kur

O kur katedros draudimas kur milijonai is vatikano juk jis turtingiausia valstybe pasaulyje isleidzianti milijonus zalai atltyginti uz kunigu seksualinius nusikaltimus
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS