„Mes jų nepamiršome“: Ukrainos karo medikų rėmėjai kartoja lėšų rinkimo akciją | kl.lt

„MES JŲ NEPAMIRŠOME“: UKRAINOS KARO MEDIKŲ RĖMĖJAI KARTOJA LĖŠŲ RINKIMO AKCIJĄ

Ukrainos karo medikus remianti Lietuvos anesteziologų-reanimatologų draugija kartu su vienu didžiausių degalinių tinklu Lietuvoje balandį pakartos pernai vykdytą lėšų rinkimų akciją.

Per ją tikimasi surinkti kelis šimtus tūkstančių eurų, už kuriuos ukrainiečiams bus perduoti apie 20 transporto priemonių – didesnio pravažumo visureigių, perdarytų į greitosios medicininės pagalbos automobilius.

Paramos rinkėjai pasakoja, kad medikams Ukrainoje dažniausiai tenka važiuoti miško takeliais, kadangi manevruojant pagrindiniais miestų keliais kyla rizika būti pastebėtam priešo arba patekti į apšaudymą.

Negana to, net ir asfaltuoti keliai šalia fronto linijos tampa sunkiai pravažiuojami, nes jie dažnai nukenčia nuo intensyvių apšaudymų.

Draugijos valdybos narys, gydytojas anesteziologas-reanimatologas Rokas Tamošauskas sako, kad siekiant išvengti rusų karių dėmesio, ukrainiečiams perduodami automobiliai net nebūna perdažomi, nors tai buvo daroma anksčiau.

Taip siekiama, kad jie būtų kaip įmanoma panašesni į civilių transportą.

R. Tamošauskas tvirtino, jog iš transporto priemonių ukrainiečiai labiausiai tikisi pravažumo.

„Lemiamas faktorius tarp gyvybės ir mirties yra greitis. Jeigu sugebi greitai išvežti ten, kur jam bus suteikta kvalifikuota pirmoji pagalba, tai dar yra šansų“, – šeštadienį Vilniuje BNS sakė jis.

Tikisi surinkti dar kelis šimtus tūkstančių

Pristatyti balandį vyksiančiai platesnei lėšų rinkimų akcijai draugijos atstovai šeštadienį parodė naujausią į Ukrainą iškeliaujantį paramos paketą – du visureigius, kurių bagažinėse pilna infuzinio skysčio, bei lengvai susilenkiančius neštuvus.

Dėl savo lankstumo šie užima mažai vietos ir leidžia tarnybos draugą išnešti vienam žmogui, užsimetus neštuvą ant nugaros.

„Šitie ten eina kaip karšti pyragėliai“, – demonstruodamas juodą neštuvą, teigė R. Tamošauskas.

Draugija į Ukrainą taip pat yra siuntusi autonomiškai šildančias antklodes, krūtinės ląstos sužeidimų gydymo priemones, kraujo perpylimo sistemas, vaistus.

Ukrainiečiai yra tikrai pavargę, bet jie tai daro už mus.

Iki šiol Lietuvos anesteziologų draugijos paramos fondas nuo pernai pavasario Ukrainos karo medikų kuopai jau pristatė 21 evakuacijos visureigį bei kitos paramos už maždaug 300 tūkst. eurų

Didžiąją dalį šios sumos sudaro lėšos iš pernai kartu su degalinių tinklu „Circle K“ surengtos akcijos. Ji balandį bus kartojama ir šiemet.

„Circle K“ viceprezidentas Baltijos šalims Skirmantas Mačiukas BNS sakė, kad tinklas skirs draugijai 10 centų nuo kiekvieno įsigyto puodelio kavos, kuris akcijos metu nebrangs. Surinktą sumą „Circle K“ dar padvigubins arba patrigubins, kad iš viso surinktų apie 200 tūkst. eurų.

„Jie tai daro už mus“

S. Mačiukas teigė, kad idėja remti būtent Ukrainos karo medikus kilo pasikalbėjus su Rusijos invazijos pradžioje 2022 metais į Lietuvą atvykusiais ir „Circle K“ įsidarbinusiais karo pabėgėliais.

„Pagalvojome, kad jeigu nepadėsi kariams, kurie sužeisti, gali nutikti taip, kad kiti gal nebus tokie motyvuoti eiti kariauti. Tai tokia buvo mūsų mintis remti būtent medikus“, – BNS sakė jis.

Plataus masto karui Ukrainoje įžengus į trečiuosius metus, R. Tamošauskas sakė, kad remti ukrainiečius yra vis prasmingiau.

„Nuvažiuodami ten su parama, mes savimi liudijame, kad mes jų nepamiršome, kad tai nebuvo tik kelių mėnesių ūmi reakcija“, – teigė medikas.

„Ukrainiečiai yra tikrai pavargę, bet jie tai daro už mus. Todėl ir yra prasmė tai tęsti – kad to, kas vyksta Ukrainoje, nebūtų čia, Naujininkų kalvose“, – pridūrė jis.

Gairės: Lietuvos anesteziologų-reanimatologų draugija, parama Ukrainai, paramos akcija, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS