Migrantas siūlomais 300 eurų nesigundo: mano nauja šeima Lietuvoje, noriu gyventi čia | kl.lt

MIGRANTAS SIŪLOMAIS 300 EURŲ NESIGUNDO: MANO NAUJA ŠEIMA LIETUVOJE, NORIU GYVENTI ČIA

  • 27

Varėnos rajone, Vydeniuose, su migrantais dirba apie 20 žmonių. Ši mobili komanda sudaryta iš Migracijos departamento specialistų, pasieniečių, Užsienio reikalų ministerijos diplomatų ir vertėjų, praneša LNK žinios.

„Kai kurie yra atvykę labai anksti. Pavyzdžiui, dabar aš dirbau su dar liepos pradžioje atvykusiu žmogumi. Tai mes tiesiog bandome patikslinti, padaryti jų nuotraukas ir užvesti pilnai bylas – taip kaip reikėtų ir įkelti į migrsis sistemą“, – sakė diplomatas Mantvydas Bekešius.

Taip pat mobilios komandos užduotis – migrantus informuoti, kokios laukia procedūros, kiek jos truks. „Ir taip pat informuoti apie galimybę nieko nelaukiant, bet kuriuo procedūros momentu grįžti namo savo noru ir pasinaudoti valstybės teikiama finansine pagalba“, – kalbėjo Migracijos departamento direktorė Evelina Gudzinskaitė.

Lietuva nelegalams siūlo apmokėti kelionę namo. Skaičiuojama, kad vienam migrantui tai gali kainuoti nuo tūkstančio iki kelių tūkstančių eurų. Taip pat tam, kuris apsispręs grįžti, Lietuva duos ir po 300 eurų į kišenę. „Girdėjau, kad kai ką sudomino – jie pradėjo skaičiuoti, pasitikslinti. Kiek žinau. rimtai susidomėjusių yra apie penkiolika, gal dvidešimt, bet jų skaičius nuolat keičiasi, nes tai susidomi, tai vėl persigalvoja“, – teigė E. Gudzinskaitė.

Buvusioje Vydenių mokykloje apgyvendinti tik afrikiečiai iš dviejų šalių – iš Malio ir Somalio. Pavyzdžiui, Malio valstybinė kalba yra prancūzų, o šios kalbos vertėjų Lietuvoje rasti – ne problema. Bet didžioji dalis Lietuvos sieną nelegaliai kirtusių – irakiečiai. O arabų kalbos vertėjus Lietuvoje galima suskaičiuoti ant vienos rankos pirštų.

„Nuovargį, aš manau, jaučia visi – tiek valstybės tarnautojai, tiek vertėjai, nes esame žmonės ir dirbame jau, sakykime, nuo balandžio mėnesio stipriai. Krūvis ne mažėja, o didėja“, – atviravo vertėjas Hicham Ahmad Ibrahim.

Iš daugiau nei 4 tūkst. nelegalų kol kas norą važiuoti namo buvo pareiškęs tik vienas irakietis. Nors savivaldybė teigia, kad visi čia iš Malio ir Somalio, migrantas Amugu prisistato esantis iš Kamerūno. Internete rodė kūnus, sakė, kad tai – teroristų darbas. Pasakojo, kad teroristai nužudė jo motiną, buvo pagrobę ir jį – sulaužė ranką or koją. Tad Amugu sakė, kad namo negrįš, nedomina ir 300 eurų premija. 

Mano tikslas ne pinigai, o saugumas. Man nereikia pinigų, man reikia saugumo. Ten man nesaugu, ten neturiu šeimos. Mano nauja šeima Lietuvoje, noriu gyventi čia.

„Mano tikslas ne pinigai, o saugumas. Man nereikia pinigų, man reikia saugumo. Ten man nesaugu, ten neturiu šeimos. Mano nauja šeima Lietuvoje, noriu gyventi čia“, – sakė migrantas Amugu.

Migracijos departamentas sako, kad yra trys migrantų grupės. Pirmoji teigia, kad čia atvyko, nes nori geriau gyventi. Antroji pasakojo apie šeimynines problemas. Pavyzdžiui, turėjo merginą, bet jos tėvai jo nemėgo. Treti sako, kad studijavo Baltarusijoje, bet iš universitetų ir bendrabučių išmetė.

„Jie istoriją vis pagrąžina arba šiek tiek pakeičia kitomis detalėmis“, – tarstelėjo E. Gudzinskaitė.

Kol kas išnagrinėti 200 prašymų, bet prieglobstis nesuteiktas nė vienam. Likusius beveik 4 tūkst. Migracijos departamentas tikisi išnagrinėti per tris mėnesius.

„Iš šitų šalių žmonės yra visiškai ramūs. Galime pasidžiaugti, kad kitos savivaldybės turi tam tikrų iššūkių, mes čia neturime“, – tikino Varėnos rajono savivaldybės administracijos direktorius Alvydas Verbickas.

Išskyrus tai, kad keturi migrantai iš Vydenių liepos pabaigoje pabėgo. „Lenkijos respublikoje jie buvo sulaikyti“

Dabar mobili komanda vyks į kitą migrantų stovyklą – Alytaus rajone. Vėliau sugrįš, gal ras apsisprendusių važiuoti namo.

Rašyti komentarą
Komentarai (27)

cha

O aš labai noriu į Šveicariją gal Lichtenšteiną ,na nors Liuksenburgą....Ką daryti ?Noriu ir viskas .

Juodasis jaunikis

Niekur nesiruošiu iš čia išvykti - čia mano namai. Ir žmoną esu nužiūrėjęs, kuri kažkiek nervinga ir mums išlaikymą ruošia už 726 mln.€.Čiabuviai ją Bilotaite vadina, bet neilgai tokį šūdiną pavadinimą turės

vyt lauk

šitą amarą, pamatytumėt ką jie padarė iš Vokietijos...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS