Ministerija: Lietuvos paštas paskirstė visas apsaugos priemonių siuntas gydymo įstaigoms | kl.lt

MINISTERIJA: LIETUVOS PAŠTAS PASKIRSTĖ VISAS APSAUGOS PRIEMONIŲ SIUNTAS GYDYMO ĮSTAIGOMS

  • 1

Lietuvos paštas pernai per pirmąjį karantiną gydymo įstaigoms paskirstė visas apsaugos priemonių siuntas, gautas iš Kinijos, teigia Susisiekimo ministerija.

Dėl apsaugos priemonių trūkumo ketvirtadienį Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kreipėsi į Generalinę prokuratūrą.

„Kalba eina apie pirmojo karantino metu atgabentas apsaugos priemones iš Kinijos. Tuometinei Susisiekimo ministerijos vadovybei ir Lietuvos paštui buvo pavesta užtikrinti logistiką ir apsaugos priemonių paskirstymą gydymo įstaigoms pagal Operacijų vadovo sprendimus“, – pranešime teigė Susisiekimo ministerijos kancleris Ramūnas Dilba.

„Dėl šiandien SAM minimo prekių trūkumo, Susisiekimo ministerija užklausė duomenų iš Lietuvos pašto, kuriuos analizavome kartu su SAM specialistais. Pagal pirminius duomenis, Lietuvos paštas paskirstė visas gautas siuntas gydymo įstaigoms ir įvykdė sutarties sąlygas“, – teigė jis.

Kancleris sako, kad dabartinė ministerijos vadovybė ir ministerijai pavaldžios įmonės pasiruošusios bendradarbiauti su teisėsauga.

Tegu išsamus tyrimas ir teisėsaugos institucijos atsako į visus klausimus ir nustato kaltuosius ir prasižengusius.

„Dabartinė Susisiekimo ministerijos vadovybė ir jos pavaldžios įmonės pasirengusios ir bendradarbiaus su teisėsaugos institucijomis suteikiant tyrimui visą būtiną medžiagą. Tegu išsamus tyrimas ir teisėsaugos institucijos atsako į visus klausimus ir nustato kaltuosius ir prasižengusius“, – tvirtino R. Dilba.

Jo teigimu, dauguma siuntų pasiekė Lietuvos pašto logistikos centrą, kuris buvo saugomas.

„Pašto logistikos centras buvo atidžiai prižiūrimas, saugomas ir karo policijos, ir būtent pagal operacijų vadovo sprendimus buvo atliekamas apsaugos priemonių paskirstymas, gabenimas į gydymo įstaigas“, – spaudos konferencijoje vėliau ketvirtadienį sakė Susisiekimo ministerijos kancleris.

Jis patvirtino, kad iš Lietuvos pašto logistikos centro priemones gabeno pats Lietuvos paštas, iš oro uosto į logistikos centrą prekes gabeno bendrovė „Hoptrans logistics“.

R. Dilba taip pat teigė, kad vežėjams iš Kinijos buvo vykdoma atranka, prekes gabeno „GetJet“, Lenkijos oro linijos, „BlueBird Nordic“ ir „kelios kitos įmonės“.

Susisiekimo ministerijos kancleris, be kita ko, sakė, kad apie priemonių trūkumą ministerija sužinojo balandžio viduryje.

„Nei patys turėjom laiko atlikti detalaus tyrimo. Kadangi ta informacija perduoda prokuratūrai, tai manom, kad pats objektyviausias ir skaidriausias tyrimas gali būti atliktas teisėsaugos institucijų“, – teigė R. Dilba.

Jo teigimu, už prekių paskirstymą buvo atsakinga SAM ir jai pavaldus Ekstremalių sveikatai situacijų centras (ESSC), procesui talkino ir Lietuvos kariuomenės atstovas Aurimas Guščius.

SAM duomenimis, trūksta apsaugos priemonių už 912 tūkst. eurų, tai – apsauginiai akiniai, medicininės kepurės, kaukės, vienkartiniai chalatai, pirštinės.

SAM tvirtina, kad šių priemonių pristatymą organizavo Susisiekimo ministerija, kuri turėjo jas paskirstyti sveikatos priežiūros įstaigoms, kurios turėjo pateikti Ekstremalių sveikatai situacijų centrui (ESSC) priėmimo-perdavimo aktus apie gautas ir suskaičiuotas prekes.

ESSC tvirtina keipęsis į Kinijos tiekėją, tačiau šis informavo, kad visos prekės buvo pristatytos.

ESSC taip pat patvirtino, kad bendrovė „Hoptrans“ buvo šio centro samdyta pervežti prekes iš Lietuvos pašto logistikos sandėlio ir jas saugoti. Kitų Susisiekimo ministerijos samdytų tiekėjų ESSC įvardyti sakė negalinti, nes su jais sutartis sudarė ne šis centras.

Anksčiau skelbta, kad Kinijoje iš viso užsakyta 1,8 mln. respiratorių, 5,7 mln. veido kaukių, 1,8 mln. vienkartinių kepuraičių, 0,8 mln. apsauginių akinių, 1,8 mln. vienkartinių chalatų, per 1 mln. apsauginių kombinezonų su gobtuvu, 15 mln. vienkartinių pirštinių, 3,6 mln. antbačių.

Šis užsakymas buvo atliktas ankstesnės buvusios premjero Sauliaus Skvernelio vadovautos Vyriausybės darbo metu.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kis

Siame pranesime vienas svarbiausiu pranesimu--"VISAS".Tad kam ir po kiek lai paskaiciuoja kas mokesi aritmetikos,klaustukas dings po skaiciavimu?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS