Ministras apie atleidžiamą K. Lukošių: siekėme naujų standartų, išėjo „senas raugas“ | kl.lt

MINISTRAS APIE ATLEIDŽIAMĄ K. LUKOŠIŲ: SIEKĖME NAUJŲ STANDARTŲ, IŠĖJO „SENAS RAUGAS“

Baigus vidinį tyrimą, Vidaus reikalų ministerija pirmadienį pranešė siūlanti atleisti Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) vadovą Kęstutį Lukošių.

Atlikus tyrimą konstatuota, kad K. Lukošius pažeidė įstatymą, kai pernai pratęsė sutartį dėl penkių automobilinių kopėčių nuomos.

Dėl K. Lukošiaus atleidimo spręs Vyriausybė.

Tyrimo metu surinkta medžiaga bus perduota Specialiųjų tyrimų tarnybai.

K. Lukošius 2018-ųjų lapkritį sutartį dėl kopėčių nuomos pratęsė su įmone „Iksada“. Anot ministerijos, už nuomą nuspręsta mokėti tiek pat, kiek 2008 metais, tačiau tada kopėčios buvo naujos.

Sandorio vertė siekė beveik 2 mln. eurų.

Į tarnybinį patikrinimą įtrauktos ir Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) išvados, kad K. Lukošius neturėjo teisės pratęsti kopėčių nuomos sutarties be konkurso ir taip pažeidė Viešųjų pirkimų įstatymą.

„Atlikus tyrimą konstatuota, kad PAGD neturėjo teisės priimti papildomų kreditorinių įsipareigojimų ir taip pažeidė Biudžeto sandaros įstatymą“, – teigiama pranešime.

Patikrinimą atlikę pareigūnai taip pat konstatavo, kad direktoriaus paaiškinimai, neva sutartis pratęsiama siekiant užtikrinti visuomenės saugumą neturi realaus pagrindo, nes apie būsimą sutarties pasibaigimą žinota iš anksto, buvo pakankamai laiko organizuoti naujus viešuosius pirkimus ar bent jau atlikti rinkos analizę.

Tai buvo antras tyrimas dėl ugniagesių gelbėtojų vado veiksmų. Vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas dar pernai siekė K. Lukošiui skirti papeikimą už nedeklaruotą individualią veiklą, tačiau Vyriausybė nuobaudą skirti atsisakė.

Išėjo „senas raugas“

E. Misiūnas sako, kad siūlomas atleisti ugniagesių gelbėtojų vadas K. Lukošius nepateisino lūkesčių, o Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas netapo skaidresne įstaiga.

Turime tą patį seną raugą – kovojame vėl su tomis pačiomis kopėčiomis, vėl tos pačios įmonės skamba, kurios tarsi yra vienintelės Lietuvoje ir daugiau niekas tokių paslaugų teikti negali.

Ministras siūlo atleisti K. Lukošių po vidinio tyrimo, per kurį konstatuota, kad pareigūnas pažeidė įstatymą, pernai pratęsęs sutartį dėl penkių automobilinių kopėčių nuomos.

„Mes žadėjome, (...) kad bus kitas veiklos standartas, bus viskas sąžiningai, bus skaidru, o turime tą patį seną raugą – kovojame vėl su tomis pačiomis kopėčiomis, vėl tos pačios įmonės skamba, kurios tarsi yra vienintelės Lietuvoje ir daugiau niekas tokių paslaugų teikti negali“, – BNS pirmadienį sakė E. Misiūnas.

E. Misiūnas pareiškė nepasitikintis ugniagesių gelbėtojų vadu ir teigė, kad su juo dirbti toliau nebegali.

„Aš garantuoju, kad Vyriausybė jį atleis, nes ši Vyriausybė kelia labai aukštus korupcijos prevencijos reikalavimus, kovoja su šešėliu, kovoja su korupcija“, – kalbėjo ministras.

„Su tokiu vadovu aš negaliu dirbti, tokiu vadovu aš nepasitikiu. Blogiausiu atveju man reikėtų įvesti tiesioginį valdymą, peržiūrinėti kiekvieną sandorį pačiam“, – tvirtino jis.

E. Misiūnas sakė nesuvokiantis, kaip K. Lukošius galėjo padaryti tokį pažeidimą netyčia, nes jo visada prašyta atkreipti dėmesį į abejonių dėl pagrįstumo keliančias sutartis.

„Vadovas visada žinojo mūsų poziciją, kad tokie sandoriai yra praktiškai korupcinio pobūdžio. (...) Aš visiškai nerandu argumentų, kaip galima atsakingai žiūrint, planuojant finansus, taikant visus skaidrumo reikalavimus pasirašyti tokią sutartį“, – teigė ministras.

Vidaus reikalų ministerijos pareigūnai tokius pareigūno argumentus atmeta, nes apie apie būsimą sutarties pasibaigimą žinota iš anksto, buvo pakankamai laiko organizuoti naujus viešuosius pirkimus ar bent jau atlikti rinkos analizę.

Iš posto pats nesitrauks

Vidaus reikalų ministro pasitikėjimo netekęs ugniagesių gelbėtojų vadas K. Lukošius atsisako komentuoti siūlymą po tarnybinio patikrinimo atleisti jį iš pareigų, o pats atsistatydinti neplanuoja.

„Iš Vidaus reikalų ministerijos iki šiol nesu gavęs jokios informacijos ar komentarų apie jų atlikto tarnybinio patikrinimo išvadas. Ši informacija mane pasiekė per žiniasklaidą. Negaliu jų komentuoti, nes neturiu jokios tyrimo medžiagos. Atsistatydinimo klausimo nesvarstau“, – pirmadienį išplatintame pranešime cituojamas Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) vadovas.

K. Lukošius pabrėžia, kad VPT rekomendavo klausimą dėl sutarties su „Iksada“ nutraukimo spręsti „tik įvertinus visas galimas pasekmes, vadovaujantis teisingumo, proporcingumo ir ekonomiškumo principais“.

„Kad PAGD galėtų tinkamai vykdyti pavestas funkcijas, užtikrindamas gyventojų saugumą, Viešųjų pirkimų tarnyba rekomenduoja Vidaus reikalų ir Finansų ministerijoms spręsti finansavimo klausimus“, – sakė vadas.

„Kol bus priimti visų minėtų institucijų sprendimai, PAGD turi parengtą planą, pagal kurį automobilinės kopėčios bus perdislokuojamos visoje Lietuvoje“, – pridūrė jis.

K. Lukošius Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentui vadovauja nuo 2017 metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

sakes

Kas pripuola,tas ir,,eda,,

liova

mu va kur saibos ejo

SUSIJUSIOS NAUJIENOS