Ministras: Baltarusijoje įkalintiems lietuviams pagalba teikiama, bet labai ribotai | kl.lt

MINISTRAS: BALTARUSIJOJE ĮKALINTIEMS LIETUVIAMS PAGALBA TEIKIAMA, BET LABAI RIBOTAI

Baltarusijoje sulaikytiems ir įkalintiems Lietuvos piliečiams, apie kurios žinoma, konsulinė pagalba teikiama, bet labai ribotai, o rekomendacijos nevykti į Baltarusiją ir Rusiją paskelbtos ne be pagrindo, sako užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

„Apie tuos, kuriuos žinome, konsulinė pagalba yra teikiama, labai ribota, dėl to, kad turime ribotus pajėgumus Baltarusijoje, bet, kiek pajėgiame, tai darome“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė G. Landsbergis.

Šią savaitę Užsienio reikalų ministerijai (URM) gavus žinią apie Baltarusijoje kalėjime mirusį gruodžio pabaigoje sulaikytą Lietuvos pilietį, diplomatė Asta Andrijauskienė patvirtino, kad sulaikomų Baltarusijoje lietuvių, taip pat ir įkalintų, yra ir daugiau, bet konkretaus skaičiaus neįvardijo.

„Ir žūtis, ir informacija apie suėmimus Baltarusijoje yra dar vienas priminimas visiems, kurie mano, kad Baltarusija yra vieta, į kurią yra prasmės keliauti, kad tai yra pavojinga, tai gresia suėmimu, neteisėtu galbūt suėmimu, kur jūs nesulauksite pagalbos, nes institucijos tiesiog negalės jums padėti, ir kartais tie suėmimai baigiasi tragiškai“, – situaciją komentavo G. Landsbergis.

„Tokia yra realybė, tokia yra mūsų kaimynė, ir aš turiu pasakyti visiems, galvojantiems apie kelionę, kad URM teikiamos rekomendacijos nevykti į Baltarusiją, Rusiją yra ne be priežasties“, – pridūrė ministras.

Užsienio reikalų ministerija antradienį dėl Lietuvos piliečio mirties Baltarusijos kalėjime kaimyninės šalies laikinajam reikalų patikėtiniui Lietuvoje įteikė notą. Joje pareikštas griežtas protestas dėl Lietuvos piliečio N.R. sulaikymo Baltarusijos teritorijoje praėjusių metų gruodžio 31 dieną ir mirties įkalinimo įstaigoje, galimai neužtikrinant jam būtinos medicinos pagalbos.

Baltarusijos įkalinimo įstaigoje mirus lietuviui, ambasadorė ypatingiesiems pavedimams Baltarusijoje A. Andrijauskienė teigė, kad apie jo mirtį sužinota bandant išsiaiškinti sulaikymo aplinkybes ir suteikti konsulinę pagalbą.

Baltarusijoje miręs vyras buvo 1953 metais gimęs vilnietis. Jis Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje sulaikytas gruodžio pabaigoje, ambasada apie tai gavo informaciją sausį. URM šią savaitę iš Baltarusijos gautais duomenimis, Lietuvos pilietis mirė kovo 5 dieną.

Baltarusijos muitinė sausio pirmoje pusėje paskelbė, kad lietuvio vairuojamo automobilio „Mercedes“ durelėse Gardino muitinės pareigūnai aptiko dvi kartonines dėžes su 98 šoviniais, tinkamais šaudyti.

Vairuotojas buvo sulaikytas ir uždarytas į areštinę, jam iškelta baudžiamoji byla dėl kontrabandos.

URM nuo 2021-ųjų gegužės įspėja Lietuvos piliečius nevykti į Baltarusiją.

Lietuvos žvalgyba pabrėžia, kad lietuviai gali tapti potencialiais Baltarusijos saugumo struktūrų taikiniais, neteisėtai sulaikomi jiems pateikus išgalvotus kaltinimus, o naudojant šantažą ar psichologinį spaudimą gali būti verčiami bendradarbiauti.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

nesuprantu

kam tą pagalbą teikti? Patys ten važiavo, niekas nevertė. Kokiu reikia būti idiotu, kad apskritai kažko važiuoti į tą Beveikrusiją arbą Rusiją?

skiep

lietuviai Ivanov,Drozdov ir kiti -ov.nusispjaut.

Nes \\\\\..../////

jų labai riboros smegeniukų bangos.___Durni "lanz'patrijotai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS