Ministras: sienos tarp Baltijos šalių galėtų būti atvertos nuo gegužės vidurio | kl.lt

MINISTRAS: SIENOS TARP BALTIJOS ŠALIŲ GALĖTŲ BŪTI ATVERTOS NUO GEGUŽĖS VIDURIO

Sienos tarp Baltijos šalių galėtų būti atvertos nuo gegužės vidurio, po pokalbio su Latvijos ir Estijos kolegomis BNS trečiadienį sakė Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

„Preliminariai mes įsivaizduotume, kad tai galėtų įvykti nuo gegužės 18 dienos, tačiau tai jokiu būdu dar nėra nutarta“, – teigė L. Linkevičius.

Pasak jo, epidemiologinė situacija „su tam tikrais niuansais“ šalyse yra panaši, todėl tai pagrįstai leidžia kelti klausimą dėl sienų atvėrimo. Be to, ir karantino terminai nustatyti panašiam laikotarpiui.

„Pas mus jis tęsis iki gegužės 11 dienos, Latvijoje – iki gegužės 12 dienos, Estijoje – iki gegužės 17 dienos. Labai panašiai svarstoma ta situacija. Manau, kad pradėjome labai konkretų koordinacinį darbą, kad išeitume iš šitos situacijos kiek įmanoma suderintai“, – kalbėjo ministras.

Vis dėlto, anot L. Linkevičiaus, kovos su koronavirusu sprendimo būdai nėra identiški, todėl prieš atveriant sienas reikia tarpusavyje susiderinti, kokiomis sąlygomis tai galėtų įvykti.

„Reikėtų įvertinti tas ribojimo priemones. (...) Yra įvairių niuansų. Jei kalbėtume apie izoliaciją, tai visose šalyse yra privaloma 14 dienų izoliacija, bet Latvijoje, jei į šalį, pavyzdžiui, atvyksta Lietuvos ar Estijos piliečiai, kurie neturi viruso simptomų, neturėjo kontaktų, tai jie gali eiti į darbą, o saviizoliacijos laikosi laisvu nuo darbo metu. Yra ir kitų niuansų, kurie skiriasi. Tai reikia turėti tą omeny“, – sakė ministras.

Jo teigimu, kitos savaitės pradžioje sienų atvėrimo klausimą turėtų svarstyti ir Baltijos šalių sveikatos apsaugos ministrai.

„Jie aptars epidemiologinę situaciją ir su tuo susijusias ribojimo priemones, kurios kiekvienoje šalyje egzistuoja, kiek tą galima derinti“, – dėstė jis.

Premjeras Saulius Skvernelis trečiadienį per spaudos konferenciją sakė, kad sprendimą dėl tarpusavio sienų atvėrimo Lietuvos, Latvijos ir Estijos premjerai turėtų priimti gegužės 6 dieną.

Lietuvos Vyriausybė trečiadienį, be kita ko, panaikino draudimą išvykti iš šalies – tą padaryti bus galima nuo pirmadienio.

Siekdamos stabdyti koronaviruso plitimą Baltijos šalys vidaus sienų kontrolę įvedė kovo viduryje.

Baltijos šalyse iki trečiadienio vidurdienio iš viso patvirtinta 3890 užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejų: 1375 Lietuvoje, 849 Latvijoje ir 1666 Estijoje.

Siekiant suvaldyti koronaviruso plitimą, Lietuvoje kovo 16 dieną paskelbtas karantinas, jis šiuo metu galioja iki gegužės 11 dienos. 

Karantino metu žmonėms rekomenduojama likti namuose ir iš jų išeiti tik būtinais atvejais, taip pat prašoma nelankyti vyresnių giminaičių, kuriems koronavirusas yra pavojingiausias.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Gerulis

"... jie gali eiti į darbą, o saviizoliacijos laikosi laisvu nuo darbo metu..." Tai arba eina į darbą, arba laikosi saviizoliacijos, o dabar nei šūds, nei pašikta...

ALGIS

ŠUNYS LOJA , O KARAVANAS EINA .

***

"Aptars sveikatos spsaugos ministrai..." kokia gėda turėtų būt Lietuvai turint tokį a lia ministrą kaip Veryga. Nusišnekės kaip visada. Beje, jau seniausiai neklausau jo "preskonferencijų", ir visų šitų naisių kolchozo-policajų išsigimėlių.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS