Ministras: teisingumo vykdymas užtrunka per ilgai | kl.lt

MINISTRAS: TEISINGUMO VYKDYMAS UŽTRUNKA PER ILGAI

Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius sako, kad šiuo metu teisingumo vykdymas užtrunka per ilgai – bylos galėtų būti nagrinėjamos ir greičiau, todėl bus siūloma perskirstyti darbo krūvius tarp apylinkės ir apygardos teismų.

„Prezidentas ir Vyriausybė turi bendrą siekį, kad bylos teismuose – tiek civilinės, tiek baudžiamosios, tiek administracinės, būtų nagrinėjamos žymiai greičiau, ypač svarbu paminėti ir didžiųjų rezonansinių bylų nagrinėjimą“, – BNS antradienį sakė E. Jankevičius.

„Šiandien teisingumo vykdymas užtrunka per ilgai (...) Iš esmės, mes perskirstysime krūvius tarp apygardų, tarp apylinkių teismų, kai kurias funkcijas siūlysime nuimti nuo apylinkės teismų“, – pridūrė jis.

Antradienį ministras kartu su prezidentu Gitanu Nausėda aptarė teismų darbo krūvius.

„Pristačiau prezidentui įvairias iniciatyvas, kaip padaryti, kad teismuose bylos būtų nagrinėjamos greičiau“, – teigė teisingumo ministras.

Jis teigė, kad artimiausiu metu bus siūloma kai kurias apylinkės teismuose nagrinėjamas bylas ir tam tikrų administracinių ginčų nagrinėjimą perduoti kitoms institucijoms

„Mes atkreipiame dėmesį, kad apylinkės teismuose kai kurios nagrinėjamos bylos nėra ginčų sprendimai, o teismas turi nagrinėti tik ginčo sprendimus, todėl siūlysime tas bylas, kuriose nėra ginčo sprendimo, perduoti kitoms institucijoms“, – kalbėjo E. Jankevičius.

„Matome, kad apylinkių teismai yra labai apkrauti, teisėjai 33 bylas turi išnagrinėti per mėnesį, tai yra per vieną darbo dieną – daugiau nei viena byla, todėl siūlysime ir tam tikrus administracinius nusižengimus perduoti nagrinėti institucijoms“, – teigė jis.

Teisingumo ministras taip pat teigė, kad apygardos teismuose bus siūloma civilinius ginčus iki 100 tūkst. eurų perduoti nagrinėti apylinkės teismams.

E. Jankevičius sako, kad teisės aktų pakeitimus ruošiamasi artimiausiu metu pateikti svarstyti Vyriausybei, jis tikisi, kad pakeitimai galėtų būti priimti Seimo rudens sesijoje.

Nacionalinės teismų administracijos duomenimis, pernai didžiausias bylų krūvis teko apylinkių teismų teisėjams. Anot statistikos, apylinkės teisme dirbantis teisėjas per dieną išnagrinėja 1,58 bylos.

2019 metais apylinkių teismuose vidutiniškai per metus vienas teisėjas išnagrinėjo 398 bylas, apygardų teismuose – 138, apygardų administracinių teismuose – 318.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Jo

Jurbarko atvejis parodė ant kiek supuvusi Lietuvos teisėsauga.

Bufetava

Teisingumo nera, Kam jau kam, o ministrui tai turetu buti zinoma

TIESOS

Neesu teisininkas, bet turiu aukštąjį išsilavinimą ir esu verslo žmogus.Mano nuomonė apie teismus tokia: bylas laimi tas, kas daugiau susimoka. Vertinant Jurbarkiečio, vos neužmušusio jaunos merginos ir Venckienės bylas- mūsų teismai yra TEISINGUMO PARODIJA ir didžioji dalis Lietuvos gyventojų teisėjus laiko MAFIJA.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS