Ministras: vengiant testavimo, grįžimas į mokyklas bus sudėtingas ir rudenį | kl.lt

MINISTRAS: VENGIANT TESTAVIMO, GRĮŽIMAS Į MOKYKLAS BUS SUDĖTINGAS IR RUDENĮ

Vengiant reguliaraus testavimo dėl koronaviruso, grįžimas į mokyklas bus sudėtingas ir rudenį, sako sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

„Jeigu mes prie jo neprisipratinsime, jei mūsų kultūroje to neatsiras, mes negalėsime grįžti į mokyklas ir rudenį“, – LRT radijui antradienį sakė ministras.

Anot jo, moksleivius ugdant klasėse, laikytis visų saugumo priemonių yra sudėtinga, todėl žmonės turi suprasti, kad testavimas yra vienas iš kovos su virusu būdų, o tai daroma ne tik Lietuvoje, bet ir kitose pasaulio šalyse.

„Vaikai juk yra ne suaugę, jie labai dažnai serga besimptome koronaviruso forma ir gali labai lengvai pernešti virusą. Ne veltui labai daug šios ligos protrūkių mes fiksuojame ugdymo įstaigose. Todėl pats testavimas yra didžiulis žingsnis pažabojant virusą“, – kalbėjo A. Dulkys.

Lietuvos savivaldybių asociacija (LSA) pirmadienį paragino nesukelti visuomenei nepagrįstų lūkesčių, Vyriausybei planuojant daugiau mokinių grąžinti į klases.

Jos teigimu, net jei visiems mokiniams pakaks testų, o laboratorijos spės juos apdoroti, mobilieji punktai ir visuomenės sveikatos specialistai negalės per savaitę priimti tiek daug mėginių.

Šiuo metu į mokyklas yra grįžusi didžioji dalis šalies pradinukų, nuo gegužės 3-iosios grįš abiturientai. Tuo metu dėl 5–11 klasių moksleivių grąžinimo į mokyklas Vyriausybė ketina pačioms savivaldybėms leisti dėl to apsispręsti.

Anot A. Dulkio, testų ir žmogiškųjų išteklių problemos žinomos ir yra sprendžiamos, keičiant ir tobulinant testavimo tvarką.

„Pakeitėm principą, kad kaupinių tyrimą galima daryti tik vaikams, neįtraukiame ir namų ūkių. (...) Kitas dalykas, kad galima ne tik kaupinių metodu, bet įvedam ir greituosius antigeno testus. Tai jų įvedimas jau mažina laboratorijų apkrovas. Taip pat įvedam naują metodą – paviršių testavimą“, – kalbėjo ministras.

„Matyt, čia yra iš tos serijos situacijų, kur ir dirbame, ir mokomės, ir treniruojamės, ir tikrinamės viską kartu. Supraskim, kad tokios testavimo infrastruktūros Lietuva neturėjo ir mes visus organizacinius modelius išsibandom visi kartu“, – pridūrė jis.

A. Dulkys pabrėžė, kad moksleivių grąžinimą į mokyklas kiekviena savivaldybė turės planuotis, atsižvelgdama į tuo metu turimus testavimo pajėgumus.

Lietuvoje lapkričio 7-ąją paskelbus antrąjį karantiną, dauguma moksleivių buvo perėję į nuotolinį mokymąsi.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Gadina, gazdina,tie ministrai jau juokingi darosi, gal apsiruke gal su galva negerai.?

Anonimui Pydarui

Tikra vergija

pofig..

Bandys įdomiai mus kultūrinti ....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS