Ministrė ramina jaunimą: niekas prievarta dirbti į regionus neveš | kl.lt

MINISTRĖ RAMINA JAUNIMĄ: NIEKAS PRIEVARTA DIRBTI Į REGIONUS NEVEŠ

Reikia ieškoti būdų, kaip į regionus pritraukti jaunus specialistus, tačiau prievarta dirbti į regionus tikrai niekas neveš, apie idėją jaunus specialistus įpareigoti atidirbti už valstybės lėšomis baigtas studijas sako švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.

„Tikrai tokios pozicijos nėra, kad galima šiais laikais galvoti, kad kažkas prievarta bus kažkur vežamas. Bet nereikia ignoruoti, kad problema pritraukti jaunus žmones į regionus yra, ir reikia ieškoti būdų. Savivaldos vaidmuo čia labai svarbu“, – antradienį opozicinės Liberalų sąjūdžio frakcijos posėdyje sakė J.Petrauskienė.

Liberalė Aušrinė Armonaitė frakcijos posėdyje sakė iš jaunų žmonių sulaukianti nerimo signalų dėl savivaldybių siūlymo paskyrimais po universiteto spręsti specialistų trūkumą regionuose, šiai minčiai vėliau iš esmės pritarus ir premjerui Sauliui Skverneliui.

Tikrai tokios pozicijos nėra, kad galima šiais laikais galvoti, kad kažkas prievarta bus kažkur vežamas. Bet nereikia ignoruoti, kad problema pritraukti jaunus žmones į regionus yra, ir reikia ieškoti būdų.

„Jauni žmonės yra šiek tiek persigandę, ir nuraminimo šitoje vietoje reikėtų, nes signalas, kuris buvo šia tema, jis buvo labai nevienareikšmiškas. Vėliau premjeras S.Skvernelis pasakė, kad į sovietmetį negrįšime, bet aš iki galo ir neišgirdau, kad to nebus. Ką atsakyti žmonėms, kurie susirūpinę, ar galės savo gyvenimą kurti, kaip jie nori, ar kaip jiems užsakys valstybė?“ – klausė A.Armonaitė.

Ministrė tvirtino, jog tinkamas kelias būtų trišalės sutartys tarp aukštosios mokyklos, studento ir regiono, bet čia ypač reikia aktyvaus savivaldybės dalyvavimo.

„Tikrai į sovietmetį negrįšime, bet svarbu, kad būtų diskutuojamos trišalės sutartys tarp studento, aukštosios mokyklos ir regiono, siekiant pritraukti specialistus į regionus. Kaip tai spręsti, modelių yra, ir yra savivaldybių, kur jau dabar taiko įvairias praktikas, tiek mokėdami stipendijas, tiek siūlydami būstą, įvairias kitas socialines sąlygas“, – sakė J.Petrauskienė.

Lietuvos savivaldybių asociacija sausio pabaigoje susitikimuose su ministrais išsakė siūlymą nukreipti atidirbti į regionus valstybės lėšomis išsilavinimą įgijusius specialistus, sprendžiant jų trūkumo klausimus. Premjeras S.Skvernelis tuomet sakė, kad įpareigojimas atidirbti po valstybės finansuotų studijų būtų normali praktika, tačiau studentai tai galėtų daryti bet kurioje Lietuvos vietoje, ne tik regionuose.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Na

Na va,ziuriu rusu laikai grizta.baigdavi mokykla jaunimas ,valdzia prie duru tai i gamykla imisa,,tau melzeja ar dar kur,nori nenori pofik.privalai dirbt.nori sienatapetuit ir plintusa yzkalt dabar reiks karbauskio sugalvotai prievei paklust ,pranesi ar leis,valdzia ar ne.nori rukyt ne tu nuomones tureti nEgali nes karbauskis rupinasi tavo pinigais ir sveikata pasake jis iki2040 m.isnaikins tokius blogumus.jus jug nelaisvi jus,okupacijoje ,jus karbauskii priespaudije tapote.zmones mes nebelaisvi,demokratija mire su karbauskiu

Būtent

Jeigu stodijozai mokėsi už savus, tegu sau varo į užsienius, galės ten diplomais pasišviesdami užkaborius šluoti. Bet jei už mokslus sumokėjo Lietuvos mokesčių mokėtojai - tegu ponaičiai absolventai atidirba ten, kur lietuviams reikia. Jei tai prievarta, tai ir banko reikalavimas skolą grąžinti (dar ir su palūkanomis) yra lygiai tokia pati prievarta.

Gintaras

Valstybės lėšomis išsilavinimą įgijusius specialistus nukreipti į regionus, yra tinkamas modelis. Prievartos sąvoka išnyksta, ji keičiama atsakomybe ir prievole.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS