Reiškia užuojautą dėl E. J. Morkūno mirties: jis buvo geriausias pavyzdys savo vaikams, tautai | kl.lt

REIŠKIA UŽUOJAUTĄ DĖL E. J. MORKŪNO MIRTIES: JIS BUVO GERIAUSIAS PAVYZDYS SAVO VAIKAMS, TAUTAI

Antradienį mirė etnologas, muziejininkas, kraštotyrininkas, ilgametis Lietuvos liaudies buities muziejaus darbuotojas Eligijus Juvencijus Morkūnas.

Apie tai feisbuke pranešė jo dukra, parlamentarė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Užuojautą dėl E. J. Morkūno mirties pareiškęs prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad Lietuva neteko iškilios asmenybės, visą gyvenimą pašventusios gimtojo krašto istorijos, etninės kultūros tyrimams ir jų sklaidai, kultūros paveldo išsaugojimui bei aktualinimui.

„Neįkainojamas E. J. Morkūno profesinis indėlis į mūsų šalies muziejininkystės tradicijų kūrimą, puoselėjimą bei jų kūrybišką ir inovatyvią plėtrą. E. J. Morkūnas paliko nuostabų meilės Tėvynei ir kruopštaus atsidavimo savo darbui pavyzdį“, – Prezidentūros paskelbtoje užuojautoje sakė šalies vadovas.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen trečiadienį paskelbtoje užuojautoje sako, kad E. J. Morkūnas savo gyvenimą pašventė gimtajam kraštui ir jo istorijai.

Jis buvo geriausias pavyzdys savo vaikams, kaip pasiaukojamai dirbti savo tautai ir valstybei.

„Jo begalinė meilė žmonėms ir Lietuvai atsiskleidė per aktyvią kraštotyrinę, muziejinę ir etnologinę veiklą. Jis buvo geriausias pavyzdys savo vaikams, kaip pasiaukojamai dirbti savo tautai ir valstybei“, – Seimo pirmininkė sako Seimo Ryšių su visuomene skyriaus paskelbtoje užuojautoje.

Už etninės kultūros tradicijų plėtojimą, puoselėjimą, tyrinėjimą, kūrybinę ir mokslinę veiklą dr. J. E. Morkūnui buvo įteikta Nacionalinė Jono Basanavičiaus premija (2021), o 2023 metais jis apdovanotas LDK Gedimino ordino Riterio kryžiumi.

E. J. Morkūnas daugiau nei 50 metų dirbo Lietuvos liaudies muziejuje, prisidėjo prie kolekcijų kaupimo, tyrimo, populiarinimo. Paliko dešimtis mokslinių publikacijų apie Lietuvos technikos, urbanistikos ir kitą kultūros paveldą, Lietuvos etnografinius regionus, tradicinius amatus ir kt.

2021 metais J. E. Morkūnui buvo įteikta Nacionalinė Jono Basanavičiaus premija, 2023 metais jis apdovanotas LDK Gedimino ordino Riterio kryžiumi.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Albinas Vaškevičius

Eligijų Morkūną pažįstu virš 50 metų. Prieš jau beveik 50 metų buvau visuomeniniais pagrindais Muzikinio folklorinio būrelio prie LTSR Liaudies buities muziejaus ūkvedžiu, muzikantu, dainininku ir tada muziejuje suruoštų šešių švenčių Saulės grąžos, Pirmos vagos, Šienapjūtės, Linarūtės, Rugiapjūtės, Etnografinių ansamblių švenčių vienu iš organizatorių-dalyvių. Tada jautėme didelę paramą iš muziejaus darbuotojų, bet didžiulį priešiškumą jautėme iš Brazausko Kaišiadorių rajono komunistų partijos komiteto, kuris reikalavo, kad mes dainuotume rusų partizanų dainas ir žemę muziejuje Pirmos vagos šventėje artume su traktoriumi. Dėl didelio spaudimo turėjome išeiti iš muziejaus, bet muziejaus darbuotojus, o tame tarpe ypač Eligijų Morkūną, gerbiame už jų nuveiktus didelius darbus, nepaisant komunistų ir KGBistų daryto didžiulio spaudimo, ir mūsų būrelio palaikymą, kurį prisimename ir po 50 metų.

:)))

islaikytinis beretnykas reisia uzuojauta...

Užuojauta

Užuojauta dėl gerbimo E. J. Morkūno mirties šeimai, išskirtinis savo šalies etnografinio paveldo ir puosėlėjimo atstovas. Deja, vaikai kitaip elgiasi ir dažnai teršia savo tėvų garbę.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS