Mokinių atostogų pratęsimą vertina skirtingai: reikėjo dar kelių papildomų dienų? | kl.lt

MOKINIŲ ATOSTOGŲ PRATĘSIMĄ VERTINA SKIRTINGAI: REIKĖJO DAR KELIŲ PAPILDOMŲ DIENŲ?

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai (ŠMSM) nusprendus mokinių rudens atostogos pratęsti dviem dienomis, švietimo profsąjungų vadovai sprendimą vertina teigiamai, tačiau baiminasi, kad tai vis tiek neapsaugos nuo užsikrėtimų ir gali tekti grįžti prie nuotolinio mokymosi.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmininkas Andrius Navickas sutinka, kad atostogų laiką prailginti reikėjo, tačiau, jo teigimu, buvo galima skirti dar kelias papildomas dienas.

„Akivaizdu, kad inkubacinio laikotarpio po švenčių reikėjo ir tai optimaliausias sprendimas, tik, mano nuomone, pratęsimas galėjo būti ilgesnis. Manau, kad papildomos kelios dienos ugdymo rezultatams ar pasiekimams nebūtų turėję įtakos, nes mokslo metai jau kurį laiką ir taip yra nemažai prailginti“, – Eltai sakė A. Navickas.

LŠDPS pirmininkas baiminasi, kad dvi dienos gali būti nepakankamas laiko tarpas pastebėti ligą ir sustabdyti jos plitimą, todėl vėliau gali tekti apsvarstyti grįžimą prie nuotolinio mokymo.

„Dvi dienos geriau negu nieko, tačiau, klausimas, ar nepadarius pakankamos pertraukos, nereikės gailėtis ir pereiti prie nuotolinio mokymosi. Pirminis siūlymas buvo savaitė, tai galbūt papildomos trys dienos visgi būtų tas periodas, kuris padėtų labiau apsisaugoti“, – kalbėjo A. Navickas bei pridūrė, kad sprendimui įtakos galėjo turėti moksleivių tėvų iniciatyva.

Dvi dienos geriau negu nieko, tačiau, klausimas, ar nepadarius pakankamos pertraukos, nereikės gailėtis ir pereiti prie nuotolinio mokymosi.

„Tikriausiai galėjo sprendimą lemti tėvų iniciatyva. Buvo atsižvelgta į tai, kad ilgesniam laikotarpiui tėvai neras, kas prižiūrėtų vaikus. Tai, manau, dvi dienos buvo kompromisinis sprendimas“, – pridūrė A. Navickas.

LŠDPS pirmininkui antrina ir Lietuvos švietimo ir mokslo profesinės sąjungos (LŠMPS) pirmininkas Egidijus Milešinas kuris mano, kad sprendimas yra logiškas, tačiau, priešingai nei A. Navickas, jis apie ilgesnį pratęsimą nesvarstytų.

„Po švenčių ir po ilgojo savaitgalio, kai bus aktyvesni judėjimai, praleisti 7 inkubacines dienas yra logiška. Atvirai, tas pratęsimas tikriausiai nieko nepakeistų, ar dvi dienos, ar daugiau, svarbiausia, kad grįžtumėme į kontaktinį ugdymą. Labiausiai nesinorėtų, kad būtų taip, kaip buvo pernai: pratęsiamos atostogos, o po jų jau nebegrįžtama“, – kalbėjo E. Milešinas.

Be to, siekiant užtikrinti, kad į mokyklas sugrįžtų moksleiviai neužsikrėtę, 1–12 klasių mokiniams prieš atostogas bus išdalinti greitieji antigenų savikontrolės testai ir mokiniai galės testus atlikti namuose pagal įprastą testavimo mokykloje grafiką. E. Milešino nuomone, tai geriausias Vyriausybės sprendimas ir tokia praktika turėtų būti taikoma nuolat.

„Siekiant, kad būtų savikontrolė, priimti sprendimą, kad patys mokiniai pasidarytų testą namuose, yra geriausia, ką galėjo Vyriausybė priimti. Siūlyčiau tokį dalyką naudoti nuolat, nes tokiu būdu nuimtumėme krūvį nuo ugdymo įstaigose dirbančių asmenų, kadangi testai daromi su mokytojų pagalba“, – sakė E. Milešinas.

„Visų testų neįmanoma padaryti po pamokų arba prieš pamokas, todėl jie daromi pamokų metu. Tai reiškia, kad kuo daugiau yra testuojama mokinių, tuo daugiau laiko naudojama ugdymo sąskaita. Manau, jog tai labai sveikintinas sprendimas ir norėtųsi, kad tai būtų naudojama kuo plačiau ir ateityje“, – pridūrė LŠMPS pirmininkas.  

ELTA primena, kad sprendimas pratęsti atostogas buvo priimtas siekiant užkirsti kelią koronaviruso plitimui po Vėlinių. Kaip teigė projekto rengėjai, atostogos pratęsiamos tiek, kad būtų grįžtama į klases praėjus inkubaciniam Covid-19 virusinės ligos laikotarpiui, t.y. septynioms dienoms.

Mokinių atostogos prasidės lapkričio 3 d., į mokyklas jie grįš lapkričio 10 d. Anksčiau grįžimas buvo numatytas lapkričio 8 d.

„Dėl mokinių atostogų pratęsimo tarėmės su epidemiologais, sveikatos specialistais, psichologais. Norime, kad kuo mažiau nukentėtų mokymas ir kartu apsaugotume mokyklas nuo viruso sklaidos. Todėl priėmėme optimaliausią sprendimą”, - anksčiau kalbėjo švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Matant blogėjančią situaciją šalyje, rekomenduojama vengti kontaktų, tačiau paprastai per šventines dienas padaugėja susitikimų, žmonės lankosi pas gimines, tuomet auga ir užsikrėtimo tikimybė. Ministerija prašo tėvų sąmoningumo ir pasirūpinti, kad vaikai vengtų nebūtinų susibūrimų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS