Mokytojai vėl sukilo – žada skelbti streiką | kl.lt

MOKYTOJAI VĖL SUKILO – ŽADA SKELBTI STREIKĄ

Viena didžiausių šalyje mokytojų profsąjungų inicijuoja streiką dėl Vyriausybės planuojamo finansavimo švietimui.

„Taryba priėmė sprendimą (...) skelbti streiką“, – BNS penktadienį sakė Lietuvos švietimo ir mokslo profesinės sąjungos pirmininkas Egidijus Milešinas.

Politikai sako, kad asignavimai švietimui dar gali keistis per kitų metų valstybės biudžeto svarstymus Seime.

Pasak profsąjungos lyderio, bendruomenės teisininkai pradėjo rengti streikui reikalingus dokumentus, o mokytojai į darbą galėtų neišeiti antroje lapkričio pusėje.

Ši profsąjunga streikui rengiasi dėl Vyriausybės pateiktų 2020-ųjų asignavimų švietimui, svarstomų kartu su kitų metų valstybės biudžetu.

Anot profsąjungos, Vyriausybės atstovai šiemet pasirašytoje švietimo ir mokslo šakos kolektyvinėje sutartyje įsipareigojo įvairioms priemonėms kitąmet papildomai skirti beveik 118 mln. eurų, tačiau biudžeto projekte papildomai numatyti tik 55,5 mln. eurų.

„Tai, kas yra pasiūlyta, yra pasityčiojimas“, – teigė E. Milešinas.

Tai, kas yra pasiūlyta, yra pasityčiojimas.

„Šiandien oficialiai kreipėmės į visas valdžios institucijas, Prezidentūrą, Vyriausybę ir Seimą, išdėstėme savo reikalavimus. (...) Tikimės kokių nors sprendimų, nes biudžeto svarstymas yra dar tik pradinėje stadijoje“, – penktadienį sakė jis.

E. Milešino teigimu, šiemet po kelių profsąjungų susijungimo įsteigta Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga vienija apie 10 tūkst. narių, iš jų didžioji dalis yra mokyklų pedagogai.

2018-ųjų pabaigoje maždaug mėnesį dėl etatinio pedagogų apmokėjimo streikavo Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga.

„Mes dar svarstome, ar palaikysime kolegas“, – BNS penktadienį teigė šios profsąjungos lyderis Andrius Navickas.

Šiemet finansavimas Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai daugiau nei 1 mlrd. 237 mln. eurų, kitąmet pasiūlyta jį didinti iki beveik 1 mlrd. 280 mln. eurų.

Pasak švietimo ministro Algirdo Monkevičiaus atstovo spaudai, Seime dar bus siekiama asignavimus padidinti.

„Ši suma (53 mln. eurų) yra papildomai skiriama didesnė suma valstybės biudžete negu buvo praėjusiais metais, kuri numatyta vien tik mokytojų darbo užmokesčiui. Žinoma, biudžetas dar nėra patvirtintas. Kalbėsimės, žiūrėsime, ką galima padaryti“, – BNS sakė Kęstutis Butvydas.

Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša BNS teigė, kad pats teiks pasiūlymus dėl švietimo iždo, tačiau jų neatskleidė, kol biudžeto projektas nebus pateiktas parlamentarams svarstyti.

„Aš nekalbėsiu šita tema, kol aš nepamatysiu tikrojo pateikto biudžeto projekto“, – kalbėjo politikas.

Jis tvirtino, kad streikuoti ketinanti profsąjunga pagal kolektyvinę sutartį pirmiausia turi išnaudoti visas kitas derybų galimybes.

„Streikuoti yra jų valia, bet yra šakinė sutartis. Šakinėje sutartyje yra numatyta, kad visi ginčai pirmoje eilėje yra sprendžiami derybų keliu“, – sakė E. Jovaiša.

Kitų metų valstybės biudžetą tvirtins Seimas.

GALERIJA

  • Mokytojai vėl sukilo – žada skelbti streiką
  • Mokytojai vėl sukilo – žada skelbti streiką
Rašyti komentarą
Komentarai (25)

ALDONA.Ž.

...Ar gali mūsų vaikus gerai išmokyti mokytojai gaudami tokias varganas algas,juk ir metodinės literatūros,knygų,žemėlapių,pratybų ,atlasų ir visas kanceliarines prekes iš savo varganos algos mokytojai perkasi patys ,už kvalifikacinius seminarus po 25-30 eurų ir daugiau-mokytojai užsimoka sau patys.....ATIMTI SEIMO NARIAMS KANCELIARINIŲ PREKIŲ PINIGUS .....IR JUOS SKIRTI MŪSŲ VAIKŲ,ANŪKŲ MOKYTOJAMS......

ADAS

Pasirodo,lipti per langa lengviausia.O pabandzius lengvo gyvenimo, norisi vel pabandyti,ypac kai yra kurstytoju.

kaunietei

Kauniete, gerbk save, kodėl niekini kitus nieko nesusigaudydama ugdymo reikaluose? Pati ugdyk savo vaiką, jei tik sugebi, bet neturi teisės niekinti kitus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS