Mokytojams pavyko išsiderėti atskirą atlyginimų sistemą | kl.lt

MOKYTOJAMS PAVYKO IŠSIDERĖTI ATSKIRĄ ATLYGINIMŲ SISTEMĄ

  • 0

Vyriausybės pasitarime ketvirtadienį iš esmės pritarta Valstybės ir savivaldybių įstaigų darbuotojų darbo apmokėjimo įstatymo projektui ir sutarta, kad jis nebūtų taikomas pedagogams.

Pasak Vyriausybės spaudos tarnybos, pedagoginių darbuotojų darbo apmokėjimas bus reglamentuotas Švietimo įstatyme.

Visų kitų biudžetinių įstaigų darbuotojų pareigybės, atsižvelgiant į tai, kokio lygio išsilavinimas reikalingas konkrečioms pareigoms užimti, įstatymo projekte suskirstytos į 4 lygius: A, B, C ir D. Įstaigų vadovų, struktūrinių padalinių vadovų, A ir B lygio specialistų bei A ir B lygio tarnautojų pareiginę algą sudarys pastovioji ir kintamoji dalys (kintamoji dalis priklausys nuo įstaigos ar atskiro darbuotojo pasiektų rezultatų įvertinimo), kitų pareiginė alga bus pastovi.

„Jei bus patvirtinta ši tvarka, nebebus galimybės nepagrįstai nustatinėti atlyginimo priedus“, - aiškinama pranešime.

Šiam įstatymo projektui dar turi pritarti ministrų kabinetas Vyriausybės posėdyje, tuomet jis bus teikiamas Seimui.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija šias pataisas parengė po to, kai Konstitucinis Teismas (KT) paskelbė, kad Vyriausybės nutarimas, kuriuo reglamentuojama pedagogų  ir kitų biudžetinių įstaigų darbuotojų darbo apmokėjimo tvarka, prieštarauja pagrindinam šalies įstatymui.

Anot KT, Vyriausybės nutarimu nustačius biudžetinių įstaigų darbuotojų, tarp jų valstybinių ir savivaldybių mokyklų pedagogų, tarnybinių atlyginimų dydžius ir kitas jų darbo apmokėjimo sąlygas, neatsižvelgta į tai, kad pagal Konstituciją  esminės asmenų, gaunančių atlyginimą iš valstybės biudžeto lėšų, darbo apmokėjimo sąlygos, lemiančios jų darbo užmokestį, turi būti nustatytos įstatymu.

Pasak KT, Vyriausybė, savo nutarimu reguliuodama darbo apmokėjimo santykius, gali tik detalizuoti, sukonkretinti įstatyme įtvirtintą teisinį reguliavimą, nustatyti jo įgyvendinimo tvarką, reglamentuoti procedūrinius darbo apmokėjimo aspektus.

Minsiterija iš pradžių siūlė visų biudžetininkų algų skaičiavimą reglamentuoti vienu įstatymu, tačiau tam pasipriešino pedagogų profsąjungos. Jos teigė, kad siūlymas suvienodinti valstybės ir savivaldybių įstaigų darbuotojų atlyginimų sistemą jų netenkina, nes nenumato algų kėlimo perspektyvos, neatitinka mokytojų darbo specifikos ir mokyklų finansavimo sistemos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS