Mokytojų atlyginimams ministerija skirs papildomus 10 mln. eurų | kl.lt

MOKYTOJŲ ATLYGINIMAMS MINISTERIJA SKIRS PAPILDOMUS 10 MLN. EURŲ

  • 2

Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM), gavusi patikslintus moksleivių skaičius, ir šiemet nusprendė skirti papildomus 10 mln. eurų savivaldybėms.

ŠMM nurodo, kad šias lėšas savivaldybės turės perskirstyti „atsižvelgdamos į atsiradusius mokyklų finansavimo netolygumus įvedant etatinį apmokėjimą“.

Teigiama, kad ministrė Jurgita Petrauskienė įsakymą dėl lėšų skyrimo pasirašė savaitės pradžioje ir artimiausiu metu jos turėtų pasiekti savivaldybes.

Numatyta, kad daugiausiai papildomų lėšų gaus didžiųjų miestų savivaldybės, kuriose padidėjo mokinių skaičius: Vilniaus (2,1 mln. eurų), Kauno (1,1 mln. eurų), Klaipėdos (613 tūkst. eurų), Šiaulių miestai (422 tūkst. eurų), Vilniaus rajonas (317 tūkst. eurų), taip pat ir Panevėžio miestas (410 tūkst.).

Iki šiol savivaldybės disponavo valstybės dotacijos švietimui lėšomis, kurios buvo suskaičiuotos taikant mokinio krepšelį, remiantis praėjusių mokslo metų duomenimis apie mokinių skaičių.

Kaip BNS sakė ŠMM Komunikacijos skyriaus vedėja Nomeda Barauskienė, šie papildomi pinigai skiriami be jau anksčiau šiems metams numatytų papildomų 17 mln. eurų.

J. Petrauskienė nurodo, kad iki šių mokslo metų savivaldybės paimdavo vienų mokyklų lėšas ir skirdavo kitoms, kurių reikmės būdavo didesnės. Tačiau pasikeitus finansavimo tvarkai, didesni kai kurių mokyklų finansavimo poreikiai nebėra dengiami kitų mokyklų sąskaita – tam yra numatyta atskira eilutė savivaldybėms skiriamoje valstybės dotacijoje švietimui.

„Dėl didžiulės ugdymo įvairovės ir daugybės specifinių veiksnių, turinčių įtakos finansavimo poreikiui atskirose mokyklose, papildomai skiriame dar 1,7 proc. nuo visos dotacijos sumos, t. y. 10 mln. eurų, ir šias lėšas savivaldybės galės skirti mokykloms pagal pastarųjų poreikius, bet tik ugdymo reikmėms, t. y. švietimo pagalbos specialistų, mokytojų, vadovų, kitų pedagoginių darbuotojų atlyginimams“, - sako švietimo ministrė.

Ministerija tikina, kad „netolygumai“, lemiantys mažėjančius atlyginimus kai kuriose mokyklose bei reikalaujantys papildomų lėšų, atsiranda dėl to, jog kai kuriose mokyklose didžioji dalis pedagogų turi daugiau nei 25 metų darbo stažą, turi aukščiausias kvalifikacines kategorijas.

„Tokiai mokyklai pirmuoju etatinio įvedimo etapu objektyviai gali pritrūkti lėšų, nes žymiai išauga mokyklos darbo užmokesčio fondas. Būtent dėl šių priežasčių, nuo rugsėjo 1 d. keičiant mokyklų finansavimo tvarką, savivaldybėms numatyta atskira valstybės dotacijos ugdymui dalis, kurią savivaldybės gali perskirstyti mokykloms savo nuožiūra, pagal kintančius mokyklų poreikius“, – tvirtina ŠMM.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

opa

Sansu tai sumai mazai,Jau viskas padalinta.

Nuomone.

Stai kokie profesionalai surinkti i seima ir vyriausybe.Nemoka skaiciuoti ,moka tik kitus matyti ir taskyti visu pinigus kur nereikia.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS