Naujas Trakų logotipas – pilies formą primenantis auksinis kablelis | kl.lt

NAUJAS TRAKŲ LOGOTIPAS – PILIES FORMĄ PRIMENANTIS AUKSINIS KABLELIS

  • 3

Šiemet 700 metų sukaktį švęsiantys Trakai patvirtino naują savo logotipą – tai Trakų pilies formą primenantis aukso spalvos kablelis mėlyname fone.

„Trakai – populiariausias Lietuvos turistinis miestas bei svarbus Lietuvos kultūros centras. Kiekvienais metais jis pritraukia tūkstančius turistų iš Lietuvos ir užsienio. Dėl šių priežasčių ir atsižvelgiant ir į tai, jog Trakai šiemet švenčia savo 700-ąjį gimtadienį buvo svarbu miestui sukurti aiškią ir nuoseklią vizualią komunikaciją, kuri žavėtų ne tik turistus, bet ir kuria galėtų didžiuotis trakiečiai“, – teigiama savivaldybės pranešime.

Anot jo, kablelis, tai skiriamasis ženklas, kuris parodo, jog sakinys turį pradžią, bet ne pabaigą.

„Dėl šios priežasties kablelis tinka konceptualiai reprezentuoti Trakus. Tai miestas, turintis turtingą istoriją ir šviesią ateitį“, – tvirtina savivaldybė.

Naująjį logotipą, kuris bus naudojamos visuose oficialiuose dokumentuose, iškabose ir kitur, sukūrė Vilniaus dailės akademijos Grafinio dizaino studentai.

Panaudoti kablelį juos įkvėpė Trakų pilies forma – iš paukščio skrydžio ji primena kablelį.

Anot savivaldybės pranešimo, šis logotipas perteikia pagrindines Trakų miesto pagrindinės vertybes – svetingumą, kultūrą ir istoriją.

Pernai Trakų savivaldybė, pasitarusi su istorikais, patvirtino, kad miesto įkūrimo istorine data bus laikoma 1322 metų rugsėjo 8 diena.

Tokią datą pasiūlė Lietuvos istorijos instituto istorikas Darius Baronas ir Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto Istorijos teorijos ir kultūros istorijos katedros vedėjas Alfredas Bumblauskas.

Anot jų, Trakų įkūrimo datą reikėtų sieti su simboline Vilniaus įkūrimo data – 1323 metais. Mat Bychoveco kronikoje aprašoma, kaip Lietuvos valdovas Gediminas savo sostinę perkėlė iš Kernavės į Trakus, o iš Trakų į Vilnių. Istorikai atkreipė dėmesį, kad Lietuvos metraščiuose sutartinai pažymima, jog Trakuose Gedimino sostinė buvo trumpai, nes netrukus įkurtas Vilnius.

„Atsižvelgiant į tai, kad simboline Vilniaus įkūrimo data laikomi 1323 metai, manome, kad geriausiai tinkančia Trakų įkūrimo simboline datą galėtų būti 1322 metai. Tokia data gerai derėtų tiek su istoriniais, tiek su archeologiniais duomenimis. Taip pat ji teiktų gerą atspirties tašką Trakų istorinės ir kultūrinės reikšmės įprasminimui“, – tvirtino istorikai.

Rugsėjo 8-ąją kaip miesto gimtadienį jie pasiūlė jau atsižvelgdami į Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytauto nuopelnus Trakams. Tą dieną planuotas Vytautas karūnavimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Tragedija. Nei prasmės, nei sąsajų su istorine atmintimi, su niekuo. NIEKO nesakantis, nepatraukiantis, neįtraukiantis ir nesudominantis ženklas. Na, bet kažkas užsidirbo pinigų iš to... Šaliai ir tautai iš to naudos - NULIS, kaip ir žinomumo bei atpažinimo NULIS

anonimas

Ta ženkleli sukurė vilniečiai , prisiuoste menininkai-avangardistai , tik reikia sužinoti kiek metu i prieki buvo kurta

R

Na man, kaip gidui, kuris pasakoja užsienio ir Lietuvos turistams apie garbingą Lietuvos praeitį, karaimus, Vytautą ir kt. , be to, turint meninį išsilavinimą, šis ženklas konceptualiai neprutrauks užsienio turistų. Pirmą, ženklas turime tik reprezentuoti Trakus, bet ir būti meniškai ir istoriškai patrauklus t.y. , kad pasižiūrėjus į jį norėtųsi aplankyti tą objektą. Be to, tai daugiau industrinio stilaus ženklas, o Trakai yra istorinis, bet ne industrinis ar šiuolaikinis miestas. Neverskite dar vieno miesto industriniu, kad paskui nereikėtų atsiprašinėti vaikų ir anūkų- kur dingo Lietuvos paveldo paminklai!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS