Nauji draudimai gąsdina senjorus: mano, kad be galimybių paso negalės eiti į poliklinikas | kl.lt

NAUJI DRAUDIMAI GĄSDINA SENJORUS: MANO, KAD BE GALIMYBIŲ PASO NEGALĖS EITI Į POLIKLINIKAS

  • 34

Nauji draudimai kelia nerimą senjorams: vieni pyksta, kad tokie ribojimai didina socialinę atskirtį, o kiti neslepia baimės likti be gydymo ar maisto prekių, praneša LNK.

Nuo pirmadienio įsigaliojęs galimybių pasas daugeliui pensininkų kelia vien tik įtampą. Nors internete informacijos apie naujus ribojimus netrūksta, ne visiems senjorams informacija internetu yra pasiekiama. O neturintiems išmaniųjų įrenginių, trūksta net ir paprasčiausių žinių apie karantino ribojimus.

„Aš interneto neturiu, aš pensininkė“, – sakė viena senjorė.

Pagrindiniai klausimai, iškylantys pensinio amžiaus žmonėms – ribojimai galimybių paso neturintiems. Atsiranda manančių, kad be galimybių paso nebus leidžiama net į poliklinikas.

„Neduok, Dievuli, į polikliniką, į ligoninę reikės. Mums nepatinka, kad visko neleis“, „aišku, kad norėsime turėti pasą. Jeigu neleis į parduotuvę ar polikliniką, ką darysim?“ – kalbėjo pensininkai.

Galimybių, ką daryti, – vis daugiau. „Perlo“ terminalo tinklas žada pasiūlyti gyventojams atsispausdinti galimybių pasą jau po dviejų trijų savaičių. Galimybių pasui gauti pakaks asmens dokumento, o paslauga bus nemokama.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ramina senjorus: paslaugos, tokios kaip medicininė pagalba, vaistinės ar parduotuvės, bus teikiamos ir tiems, kurie galimybių paso neturės.

Nesiskiepijau. Aš žinau viską apie tuos skiepus, man nereikia nieko aiškinti ir aš nenoriu apie juos net kalbėti.

„Iki rugsėjo 13 d. mes neribojame jokių veiklų ar paslaugų teikimo su ar be galimybių paso. Nuo rugsėjo 13 d. galimybių pasas bus reikalingas visoms nebūtinosioms veikloms ir paslaugoms gauti“, – aiškino SAM politinės komunikacijos atstovė Aistė Šuksta.

Deja, dalis senjorų galimybių paso neturės dėl to, kad nesiskiepija. Sako, baimė dėl šalutinių poveikių ima viršų.

„Bijom, kol kas bijom. Labai daug pažįstamų, kurie mirė“, „nepasiskiepijau dėl sveikatos sutrikimų“, „nesiskiepijau. Aš žinau viską apie tuos skiepus, man nereikia nieko aiškinti ir aš nenoriu apie juos net kalbėti“, – šnekėjo senjorai.

Ministerija ragina skiepytis, tačiau primena: galimybių pasą galima gauti ne tik pasiskiepijus, bet ir atlikus koronaviruso testą.

„Skiepai apsaugo nuo ligos, nuo itin sunkių formų, net mirties. Mūsų statistika rodo, kad net aštuoni ar devyni žmonės iš dešimties, patenkančių į ligoninę dėl COVID-19, yra nepasiskiepiję. Noriu pabrėžti, kad jeigu ir kai reikia tyrimo dėl COVID-19, tokie tyrimai žmonėms nekainuoja“, – teigė A. Šuksta.

SAM teigimu, kol kas neaišku, ar galimybių pasas bus reikalingas bent dalyje gydymo įstaigų.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (34)

L?

Na nėra jokių rūpesčių dėl galimybių paso. Čia žiniasklaida kelia chaosą. Kur senjorų neįleido be GP?

pasiskiepijau comirnaty pfyzer gamybos

sake galios virs puses metu, pasiemus pasa galimybiu parase kad galioja skiepas du menesius, tai kas toliau!

senjoras

manęs negąsdina. Galimybių pasą turiu ir esu atsakingas Lietuvos pilietis.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS