A. Navickas: iš parlamento tikiuosi sveiko proto žinios | kl.lt

A. NAVICKAS: IŠ PARLAMENTO TIKIUOSI SVEIKO PROTO ŽINIOS

  • 3

Streiką trečiadienį atnaujinusios Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmininkas Andrius Navickas sako besitikintis „sąžiningo balsavimo“ Seime priimant biudžetą ir tenkinant šios profesinės sąjungos reikalavimus.

Tai jis teigė trečiadienį Vyriausybei ruošiantis svarstyti patikslintą kitų metų biudžeto projektą, toliau jis turėtų grįžti į Seimą.

„Tikimės iš Seimo palankaus mums sprendimo, sąžiningo balsavimo, todėl šiandien keliaujame prie Seimo“, – LRT radijui trečiadienį sakė A. Navickas.

Vyriausybė kitų metų biudžete siūlo mokytojų darbo užmokesčio augimą numatyti dviem etapais: nuo sausio – 10 proc., ir panašia proporcija nuo rugsėjo – tiek, kad vidutinė pedagogo alga pasiektų 130 proc. vidutinio šalies darbo užmokesčio. Švietimo susitarimo įgyvendinimui kitų metų biudžete papildomai ketinama skirti per 387 mln. eurų.

Pati LŠDPS su tokiu algų mokytojams kėlimu nesutinka ir siūlo kompromisinį pasiūlymą – darbo užmokestį pedagogams didinti du kartus po 15 procentų. ŠMSM kartoja, kad labiau didinti atlyginimų nėra.

Tikiuosi iš parlamento sveiko proto žinios.

„Manome, kad pokyčio tikrai didelio nebus, kadangi pats BPV auga, yra infliacija, kiti dalykai, eina sparčiau, nei mokytojų atlyginimai. Todėl galvojame, kad jei sąžiningai norime įgyvendinti susitarimus, kurie buvo priiminėjami tiek partijų, tiek ankstesnės Vyriausybės po 2018-ųjų streikų, tai turime atsižvelgti ir išgirsti mokytojus ir priimti mūsų siūlymus“, – sakė A. Navickas.

Savo ruožtu švietimo ministras Gintautas Jakštas radijui pakartojo, kad keliant algas kitąmet dviem etapais bus atsižvelgiama į infliaciją, vidutinio darbo užmokesčio augimą, o jei pedagogų atlyginimų kėlimui reiks papildomų lėšų, biudžetas bus peržiūrimas.

Vidutinis šalies darbo užmokestis, remiantis dabartinėmis Finansų ministerijos prognozėmis, augs 6,5 procento.

„Tikimės, kad prieš rugsėjo didinimą galėsime jau objektyviau, tiksliau įvertinti, kaip auga šalies vidutinis darbo užmokestis ir jei prognozės, kurios skelbiamos dabar, bus netikslios ir vidutinis darbo užmokestis augs gerokai sparčiau, nei prognozuota, antras didinimas galės būti didesnis“, – sakė G. Jakštas.

Ministras sako, kad streikas yra „demokratinės raiškos forma“, tačiau teigia, kad dėl jo nukentės patys mokiniai, švietimo bendruomenė.

Jis tikisi, kad Seimas toliau svarstydamas biudžetą arba patvirtins Vyriausybės algų kėlimo planą, arba tenkindamas didesnius švietimiečių reikalavimus numatys tam tvarų finansavimą.

„Tikiuosi iš parlamento sveiko proto žinios: arba bus rasti tvarūs finansai dar didesniam mokytojų atlyginimo didinimui – jei tokie bus rasti, tai, žinoma, mes įgyvendinsime parlamento sprendimą – arba patvirtinti, kad Vyriausybė jau skyrė švietimui maksimalią sumą pagal valstybės išgales ir ta suma įgyvendina visus susitarimus tiek su profesinėmis sąjungomis, tiek priimtus nacionaliniu lygiu“, – kalbėjo jis.

Trečiadienį streiką atnaujinusi LŠDPS taip pat rengia mitingą prie Seimo.

A. Navickas teigia, kad streike ketina dalyvauti per 3 tūkst. mokytojų, virš 200 ugdymo įstaigų. Tuo metu Mitinge jis tikisi atvykstančių apie 3-5 tūkst. mokytojų.

„Tikrai kviestumėme Seimo narius šiandien ateiti į mitingą, bendrauti su mokytojais, išgirsti juos ir balsuoti ne taip galbūt, kaip liepia partijos vadovai, bet balsuoti pagal sąžine (...), įsiklausant ir atstovaujant mokytojus, visuomenę“, – tvirtino jis.

A. Navickas taip pat sako, kad profesinė sąjunga pasirengusi kompromisams dėl kitų keliamų klausimų, pavyzdžiui, klasių mažinimo, kuris galėtų vykti „penkis ar dešimt metų“ pradedant nuo pirmų klasių.

„Bet niekas nenori girdėti, niekam nereikalinga kompromisų. Suprantu, kad iš esmės prieštaraujama tai idėjai“, – tvirtino LŠDPS vadovas. 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

NAVICKAI ! -iš seimo sveiko proto nesulauksi,

p r a š y k Lietuvos gyventojų , kad šią GAUJĄ per rinkimus pakeistų protingesniais.

Anonimas

Navickas yra tik viena barikadų pusė. Ir pakankamai iškreipta pusė. Na, apipilkim mokytojus (tik, ginkdie, ne direktorius, pavaduotojus ir šiaip administraciją) pinigais. Čia ir dabar. Gausiai. Tik r nuo to pagerės matematikos ir kitų egzaminų rezultatai? Čia ir dabar? Ar atsiras mokyklose bent normali disciplina ir visų pusių atsakomybė?

Anonimas

Mokytoju streikai daro labai didžiule žala vaiku mokymui . Valstybe garantuoja vaiku mokyma tai turetu imtis visu priemoniu suvaldyti šiuos streikus ir ne tik finansiniu ....... Manau mokiniu tevams šie cirkai jau ganetinai įgriso....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS