Nepasiskiepijusiems nuo COVID-19 siūlo nemokėti ir bedarbio pašalpų | kl.lt

NEPASISKIEPIJUSIEMS NUO COVID-19 SIŪLO NEMOKĖTI IR BEDARBIO PAŠALPŲ

  • 21

Nenorintiems mokėti už testus iš savo kišenės Darbdavių konfederacija siūlo neduoti ir bedarbio pašalpų, praneša LNK.

Užimtumo tarnyboje tylu. Darbo pasiūlymų ieškoti užklysta vos vienas kitas bedarbis. Tačiau pirmadienį vaizdas gali iš esmės pasikeisti. Taip sakė Darbdavių konfederacijos vadovas Danukas Arlauskas. Anot jo, valstybei nusprendus nekompensuoti testų, netrukus į Užimtumo tarnybas gali pasipilti nauja banga bedarbių. Darbdaviai sakė, kad jei žmogus nesutinka mokėti už testus iš savo kišenės ir išeina iš darbo, tada nėra prasmės mokėti ir bedarbio pašalpų.

„Skiepai yra blogai, o testai turi būti iš valstybės arba už darbdavio pinigus? Reiškia, jis nenori dirbti. Jei jis nenori dirbti, tai kokia prasmė jam eiti į Užimtumo tarnybą?“ – šnekėjo D. Arlauskas.

Darbuotojų atstovus tokie pasiūlymai gąsdina.

„Visiška nesąmonė. Darbdavių vaizduotei jau turbūt nėra ribų. Pasikėsint į draudimą, už kurį darbuotojai moka, būtų visiškas absurdas ir netgi įžūlumas“, – piktinosi Profesinių sąjungų konfederacijos vadovė Inga Ruginienė.

„Čia Konstitucija, čia žmogus mokėjo... Jūs biškį mąstymą pakeiskit“, – atkirto D. Arlauskas.

Tai, ką darbdaviai siūlo Lietuvoje, jau kurį laiką taikoma už Atlanto. JAV darbuotojai, kurie nepaiso įmonės vakcinavimo taisyklių ir išeina iš darbo, netenka teisės gauti bedarbio pašalpas. Tiesa, dalis valstijų šios tvarkos jau nori atsisakyti. Amerikiečių pavyzdys neįkvėpė ir Lietuvos seimūnų.

„Šis siūlymas ne tai, kad priešina dalį visuomenės su Vyriausybe, bet dabar jau priešina darbuotojus su darbdaviais. Šita kova, mano manymu, yra visiškai netinkamu laiku netinkamoje vietoje“, – kalbėjo Seimo Socialinių reikalų komiteto narys Linas Kukuraitis.

Darbdavių vaizduotei jau turbūt nėra ribų. Pasikėsint į draudimą, už kurį darbuotojai moka, būtų visiškas absurdas.

„Aš sugalvojau: jei tu toks blogas, tada aš iš tavęs ką nors atimsiu. Tada kitas pasiūlys gal atimti gyvenamą plotą, vaikus ar dar ką nors. Negalima apskritai tokių pasiūlymų teikti“, – teigė Seimo socialinių reikalų komiteto narys Algirdas Sysas.

Darbdaviai su pasiūlymu ketina eiti iki Vyriausybės. Tik klausimas, ar ten ras užtarimą. Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė irgi kategoriška dėl nedarbo išmokų naikinimo. Ji sakė, kad pritartų nebent nemokėti ligos išmokų.

„Ligos išmokoje mes jau turime tam tikrą sąlygiškumą. O nedarbo draudimas yra mokamas dėl to, kad yra mokamos įmokos. Galvoju, kad galbūt racionalesnis pasiūlymas būtų kalbėti apie ligos išmokas, o ne apie nedarbo draudimą“, – šnekėjo M. Navickienė.

Kol kas dėl ligos išmokų valdžia labiau rodo entuziazmą, nei ketina imtis realių veiksmų. M. Navickienė sakė, kad siūlys kolegoms tik tada, kai pirma ant stalo atsidurs darbdavių pasiūlymas.

„Kai turėsime šitokį darbdavių pasiūlymą, tai svarstysime ir šitą pasiūlymą – visi pasiūlymai yra svarstomi“, – tikino M. Navickienė.

Kol Lietuva nesutaria, kaip elgtis su nenorinčiais testuotis, Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen ragina bendriją jau pagalvoti apie privalomą vakcinaciją nuo COVID-19.

Rašyti komentarą
Komentarai (21)

SCIPAKAS.KAU.

Skiepit kas savaite kas loja pries neskiepytus i liezuvi.

ArunaS

Tai vėl pasitvirtina XXa. pradžios teiginys :" Čia Lietuva , čia durniais lyja ".

Aš manau ,kad gera mintis , kad nesiskiepijusiems nemokėti bedarbio pašalpų. Tai padės viruso plitimą sumažinti , o tai jau savaime gerai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS