Nepasiturinčių gyventojų likimas - savivaldos rankose | kl.lt

NEPASITURINČIŲ GYVENTOJŲ LIKIMAS - SAVIVALDOS RANKOSE

  • 4

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė siūlo, kad nuo kitų metų savivaldybės turėtų daugiau teisių ir atsakomybės skirdamos socialinę pašalpą nepasiturintiems gyventojams.

"Praktika parodė, kad savivaldybėms perdavus paramos skyrimo funkciją, socialinės pašalpos buvo skiriamos gerokai tikslingiau. Savivalda yra arčiau žmonių, geriausiai žino, kaip ir kuo jie gyvena, tad ir sprendimai, kam iš tiesų parama yra reikalinga ir kiek jos skirti, buvo žymiai labiau pamatuoti bei efektyvesni", - Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) pranešime cituojama ministrė.

Dar buvusios Vyriausybės sprendimu 2012 metais piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams skyrimą kaip savarankišką funkciją buvo nuspręsta perleisti 5 pilotinėms savivaldybėms. Pasak ministerijos, rezultatai pateisino lūkesčius - šiose savivaldybėse socialinės pašalpos gavėjų skaičius 2012-aisiais, palyginus su 2011 metais, sumažėjo 13,6 proc. (nuo 18 iki 15,5 tūkst. asmenų), o išlaidos socialinei pašalpai mokėti - net 20,1 procento.

Atsižvelgiant į šią patirtį, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija parengė atitinkamus įstatymo projektus, kuriais nuo 2014 metų siūloma socialinės pašalpos skyrimo funkciją, kaip savarankišką, perduoti visoms savivaldybėms.

Minėtus pakeitimus numatantys Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymo ir Vietos savivaldos įstatymo projektai šiuo metu pateikti visuomenei ir suinteresuotoms institucijoms derinti. Patikslinti po pastabų jie bus teikiami Vyriausybei svarstyti, o jei ši pritars - perduoti Seimui.

Pagal pataisas, socialinė pašalpa būtų finansuojama iš savivaldybių biudžetų. Atsižvelgiant į 2012 metais socialinei pašalpai skaičiuoti ir mokėti faktiškai panaudotų valstybės biudžeto lėšų sumą, 2014 metams iš valstybės biudžeto būtų skirta apie 576 mln. litų.

Teikti socialinę pašalpą savivaldybės galės savivaldybės tarybos nustatyta tvarka tiek, kiek to nereglamentuos įstatymai.

Penkiose bandomosiose – Akmenės, Panevėžio, Radviliškio, Raseinių ir Šilalės rajonų savivaldybėse – 2014 metais, kaip ir šiuo metu, iš savivaldybės biudžeto bus mokamos taip pat ir kompensacijos už šildymą ir vandenį.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Gal

kiek pabijos ir nebesišaipys pašalpiniai iš dirbančiųjų. Čia ypač daug turinčių nelegalias veiklas, bet oficialiai imančių pašalpas, besinaudojančių komunalinėmis ir kitomis privilegijomis.

as

cigonus tegul apriboja. Nei vienas nedirba, gyvena is pasalpu ir narkotiku.

?

Yra netik tinginiai ir pijokai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS