Skatina nenustoti aukoti ukrainiečiams | kl.lt

SKATINA NENUSTOTI AUKOTI UKRAINIEČIAMS

  • 7

Maltiečių organizacija pastebi, kad žmonės ukrainiečiams aukoja vis vangiau. Nors šiuo metu noras aukoti prigesęs, bet tai reiškia, kad patys turime įdėti didesnį indėlį dėl efektyvesnės visuomenės paskatos aukoti – pagalbos poreikis vis tiek nemažėja.

Pasak Maltiečių civilinės saugos koordinatorės, reikalingiausi šiuo metu buitinės chemijos gaminiai: valikliai, įvairios plaušinės, skalbimo milteliai. Nebe taip gausiai kaip anksčiau žmonės aukoja ir „Maisto bankui“, kuris valdžiai dar svarstant, kuo prisidėti ukrainiečiams, jau dalijo pirmuosius maisto paketus.

Kaip LNK žinioms teigė „Maisto banko“ vadovas Simonas Gurevičius, šiuo metu pagalba nuo karo pabėgusiems Ukrainos gyventojams yra kiek sumenkusi. Jis garsiai mąstė, kad galbūt dėl to kaltas žmonių pavargimas aukoti. Vis dėlto yra būdas paremti organizacijas, besirūpinančiomis ne tik ukrainiečiais, bet ir Lietuvos varguoliais. Tai padaryti galima net neatvėrus piniginės – skirti pasirinktai organizacijai 1.2 proc. Gyventojų pajamų mokesčio (GPM).

S. Gurevičius dar pridūrė svarbią žinią – ši pagalba mums nieko nekainuoja, o padeda išties daug. Štai pernai skiriant savo minėtąją dalį nuo GPM žmonės „Maisto bankui“ skyrė 50 tūkst. eurų, tačiau net su tokia suma jis nėra tarp GPM paramos gavėjų rekordininkų. Pavyzdžiui, „Mamų unija“ vien pernai surinko 391 tūkst. eurų; R. Kaukėno paramos grupė – 344 tūkst., o „Laisvės TV“ – 332 tūkst.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Pasak Maltiečių generalinės sekretorės, tokia žmonių parama, ypač per krizines situacijas, yra neįkainojama ir tokias organizacijas išlaikanti. Iki GPM paramos skyrimo pabaigos termino likus vos porai savaičių, ją jau paskirstė per 400 tūkst. mokesčių mokėtojų – tai yra perpus mažiau nei deklaravo pajamas.

Štai pernai skiriant savo minėtąją dalį nuo GPM žmonės „Maisto bankui“ skyrė 50 tūkst. eurų, tačiau net su tokia suma jis nėra tarp GPM paramos gavėjų rekordininkų.

LNK žurnalistų atlikta apklausa Vilniaus gatvėse parodė, jog dauguma gyventojų noriai aukoja savo GPM dalį. „Pervedu kasmet, ne išimtis bus ir šie metai“, – sakė vienas praeivis. O štai kitas paatviravo pernai net pasiėmęs iš gyvūnų prieglaudos katytę, kuria dabar labai džiaugiasi. Vyras sakė ir šiemet pervesiąs savo GPM dalį būtent šiai prieglaudai, kadangi nori ir toliau matyti, kaip nuoširdžiai rūpinamasi gyvūnais.

Štai pernai skiriant savo minėtąją dalį nuo GPM žmonės „Maisto bankui“ skyrė 50 tūkst. eurų, tačiau net su tokia suma jis nėra tarp GPM paramos gavėjų rekordininkų. 

Tačiau net jei deklaracija užpildyta, skirti pasirinktai organizacijai dalį GPM dar nevėlu. Neišsigąskite, tai padaryti nėra sudėtinga – kaip pasakojo Mokesčių inspekcijos viršininko pavaduotojas Martynas Endrijaitis, tereikia prisijungti prie elektroninio deklaravimo specialios sistemos „Vedlys“ – ji  nuosekliai paaiškins ką daryti.

Pernai nevyriausybinėms organizacijoms buvo pervestas 21 mln. GPM. Tai – milijonu daugiau nei 2020 m. Po šešias dešimtąsias procento GPM galima skirti partijoms ir profesinėms sąjungoms ar susivienijimams. Nepaskirsčius dalies GPM iki gegužės 2-osios, visi pinigai keliauja į biudžetą.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

na

anksciau auojau bet dabar nebeaukoju,pinigus 5 ewrus tipo atskaitys is manes puse metu,bet nezinau ar tas karas tiek tesis.ir dar kodel ukrainieciai bega i ewropa juk visa vakaru ukraina jokio karo nera.paaiskinkit toki fenomena ukrainos vakaru miestai gyvena gerai bet ukrainos gyventojai bega i lietuva ir toliau.pvz jeigu klp bomborduotu as begciau i savo kaimeli kur zinau tikrai nebombarduotu ir buciau laimingas,

Puikiai pamenu

JTO ir RK ataskaita,kurioje aiskiai pasakyta : is vieno paaukoto dolerio,tiksla pasiekia ... net 3 centai! Tai cia su ju,nelietuviskais korupcijos ir vogimo mastais! O tai kiek gi pas mus!? Bent puse cento lieka?

Nejuokinkit

nusibodot su tom savo rinkliavom. Dirbkit kaip eiliniai ubagai uz centus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS