NŠA: streike dalyvauja apie 2,4 tūkst. švietimo įstaigų darbuotojų | kl.lt

NŠA: STREIKE DALYVAUJA APIE 2,4 TŪKST. ŠVIETIMO ĮSTAIGŲ DARBUOTOJŲ

  • 0

Trečiadienį atnaujintame pedagogų streike dalyvauja apie 2,4 tūkst. švietimo įstaigų darbuotojų, skelbia Nacionalinė švietimo agentūra.

12 val. duomenimis, streike dalyvauja 2395 darbuotojai, iš jų 2211 – pedagoginiai darbuotojai. Jie streikuoja 154 įstaigose, kurios sudaro 7,3 proc. visų švietimo įstaigų.

Bendras darbuotojų skaičius įstaigose, kuriose vyksta streikas, siekia 11,8 tūkstančio.

Per 400 darbuotojų streikuoja Klaipėdoje ir Vilniuje, per 200 – Panevėžyje. Po daugiau nei 100 darbuotojų streikuoja Alytuje bei Utenos ir Kaišiadorių rajonuose.

Dar 11 savivaldybių streikuoja po kelias dešimtis žmonių.

Streiką organizuojančios Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmininkas Andrius Navickas sako, kad mokytojai jau važiuoja į sostinę mitingui.

„Dauguma streikuojančių mokytojų dabar pradeda važiuoti į mitingą. Girdime, kad jau Klaipėda važiuoja, kurie arčiau Vilniaus, turbūt vėliau išvažiuos“, – Eltai teigė A. Navickas.

Pats streikuojančių mokytojų lyderis šiuo metu ruošiasi mitingui prie Seimo.

„Mes čia dabar montuojame sceną, ruošiame stendus, plakatus“, – sakė A. Navickas.

LŠDPS su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) nesutaria dėl darbo užmokesčio pedagogams, darbo krūvio sandaros ir mokinių skaičiaus klasėse mažinimo, todėl rugsėjo pabaigoje surengė streiką, kurį spalio viduryje laikinai sustabdė.

Vyriausybė kitų metų biudžete siūlo mokytojų darbo užmokesčio augimą numatyti dviem etapais: nuo sausio – 10 proc., ir panašia proporcija nuo rugsėjo – tiek, kad vidutinė pedagogo alga pasiektų 130 proc. vidutinio šalies darbo užmokesčio. Švietimo susitarimo įgyvendinimui kitų metų biudžete papildomai ketinama skirti per 387 mln. eurų.

Tuo metu LŠDPS su tokiu algų mokytojams kėlimu nesutinka ir siūlo kompromisinį pasiūlymą – darbo užmokestį pedagogams didinti du kartus po 15 procentų. ŠMSM kartoja, kad labiau didinti atlyginimų nėra finansinių galimybių.

Keturios kitos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos su ŠMSM praėjusį mėnesį pasirašė švietimo ir mokslo šakos kolektyvinę sutartį.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS