NTAKD direktorius teismui skųs Darbo inspekcijos sprendimą dėl mobingo | kl.lt

NTAKD DIREKTORIUS TEISMUI SKŲS DARBO INSPEKCIJOS SPRENDIMĄ DĖL MOBINGO

Pareigas paliekantis Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (NTAKD) direktorius Renaldas Čiužas teismui skundžia Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) sprendimą dėl mobingo ir psichologinio spaudimo darbuotojams.

Institucijos vadovas prašo Vilniaus miesto apylinkės teismo panaikinti vasario 23 dieną VDI priimtą nutarimą dėl administracinio nusižengimo, kuriuo buvo pripažinta, jog NTAKD nebuvo sudaryta palanki atmosfera darbe, ir nutraukti administracinio nusižengimo teiseną, pranešė departamentas.

NTAKD vadovas teigia, jog Valstybinės darbo inspekcijos sprendimas buvo priimtas „remiantis keliais anoniminiais skundais, su kurių turiniu net nebuvo leista susipažinti ir pateikti paaiškinimų“.

Anot R. Čiužo, „demokratinėje valstybėje turi būti laikomasi teisės normų ir kaltinant kuo nors žmogų ar įstaigos vadovą, jam turi būti suteikta galimybė susipažinti su kaltinimais ir išsakyti poziciją, pateikti informaciją“.

„Deja, sprendimą priėmusi Valstybinė darbo inspekcija to net nepaisė. Sužinojęs, kad yra atliekamas tyrimas pagal kelis anoniminius buvusių ar esamų darbuotojų skundus, prašiau leisti dalyvauti posėdyje nagrinėjant šį klausimą. Prašymas nebuvo patenkintas – byla išnagrinėta raštu ir už nugaros priimtas sprendimas mane pripažinti kaltu“, – pranešime cituojamas R. Čiužas.

Kaltinimus mobingu neigiantis R. Čiužas balandžio pradžioje šalių susitarimu traukiasi iš pareigų. Jis sako tai padaryti nusprendęs norėdamas nutraukti nepagrįstas viešas diskusijas, kurios kenkia jo ir NTAKD reputacijai, ir norėdamas teisme įrodyti savo nekaltumą.

Formuojasi praktika, kai bet kurioje įstaigoje parašius anoniminį skundą su išgalvotais kaltinimais, gali nukentėti nekaltas darbuotojas.

Mobingu apkaltintas vadovas taip pat apgailestauja, kad „teisinėje valstybėje formuojasi praktika, kai anoniminiai skundai tampa svarbesni už konkrečius įrodymus, suinteresuotų pusių paaiškinimus, teisę į atsakomąją nuomonę“.

„Tai yra nerimą kelianti tendencija valstybės tarnybai. Formuojasi praktika, kai bet kurioje įstaigoje parašius anoniminį skundą su išgalvotais kaltinimais, gali nukentėti nekaltas darbuotojas. O kas gali paneigti, kad tokie skundai neišgalvoti, siekiant atlaisvinti darbo vietą kam nors kitam?“ – sako R. Čiužas.

R. Čiužas NTAKD direktoriaus pareigas pradėjo eiti 2020 metų kovo 24 dieną. Sauliaus Skvernelio Vyriausybė jį penkerių metų kadencijai perkėlė iš Ekonomikos ir inovacijų ministerijos Turizmo politikos skyriaus vedėjo pareigų.

Prieš tai R. Čiužas yra vadovavęs Valstybinei ne maisto produktų inspekcijai, Socialinės komunikacijos institutui, dirbo Mykolo Romerio, Lietuvos edukologijos universitetuose, Vilniaus kolegijoje.

Naujienų portalas 15min.lt rašė, kad NTAKD darbuotojai jau gerą pusmetį rašė anoniminius skundus, kad R. Čiužas esą kiršina ir skaldo kolektyvą, sukuria nepakeliamą psichologinę atmosferą, dėl jo pareigas palieka ilgamečiai specialistai. Tokių skundų sulaukė Valstybinė darbo inspekcija, Vyriausybės kanceliarija.

Premjerės patarėja Živilė Gudlevičienė teigė, kad nepaisant pokalbių su NTAKD vadovu, situacija įstaigoje negerėja, todėl Vyriausybės vadovei Ingridai Šimonytei pasiūlyta nutraukti sutartį su R. Čiužu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS