Nuolaidų gavusi „Orlen Lietuva“ rėmė premjerui artimų verslininkų krepšinio klubus | kl.lt

NUOLAIDŲ GAVUSI „ORLEN LIETUVA“ RĖMĖ PREMJERUI ARTIMŲ VERSLININKŲ KREPŠINIO KLUBUS

  • 8

Po premjero Sauliaus Skvernelio neskelbtų susitikimų su Lenkijos politikais šios šalies valstybės kontroliuojamo koncerno „Orlen“ valdoma naftos perdirbimo įmonė Mažeikiuose „Orlen Lietuva“ sulaukė nuolaidų gabenant krovinius „Lietuvos geležinkeliais“ bei sėkmės valstybiniuose elektros rezervo konkursuose Lietuvoje, skelbia 15min.lt.

Koncernas savo ruožtu parėmė Vilniaus „Ryto“, Panevėžio „Lietkabelio“ krepšinio klubus, taip pat Regionų krepšinio lygai – visos šios organizacijos susijusios su S. Skvernelio aplinkos verslininkais, nurodoma pirmadienį naujienų portalo skelbiamame tyrime.

„Ryto“ vienas stambiausių dalininkų – su premjeru aktyviai bendraujantis viešųjų ryšių ekspertas Darius Gudelis, „Lietkabelio“ prezidentas – buvęs S. Skvernelio kolega kelių policijoje verslininkas Alvydas Bieliauskas, su kuriuo, pasak S. Skvernelį su Lenkijos politikais „suvedusio“ Tomo Pačėso, premjeras artimai bendravo. Kiek gavo paramos, klubai neatskleidžia. Regionų krepšinio lyga gavo 10 tūkst. eurų paramą, ją valdė taip pat D. Gudelis ir T. Pačėsas.

„Orlen Lietuvos“ 12 mln. eurų skola valstybei susidarė bendrovei nuo 2011-ųjų nemokant iš elektros vartotojų renkamo vadinamojo VIAP mokesčio, kuriuo skatinama žalioji energetika, milijoninės skolos susikaupė ir už krovinių gabenimą geležinkeliais, kai 2014-aisiais Vyriausybė padidino mokestį už pavojingų krovinių, įskaitant naftos produktus, gabenimą.

Bendrovė skolas ginčijo teismuose, o 2017-ųjų birželį „Lietuvos geležinkeliai“ su „Orlen Lietuva“ rado kompromisą dėl naftos produktų gabenimo tarifo ir abipusių skolų už 2014–2016 metus. 2017-ųjų lapkritį Energetikos ministerija pranešė apie planuojamą lengvatą, leisiančią įmonėms susigrąžinti 85 procentus sumokėto VIAP mokesčio – „Orlen Lietuva“ lengvata galės pasinaudoti grąžinusi skolą už elektrą. Tvarka įsigaliojo 2019-ųjų balandį.

Dėl VIAP skolos „Orlen Lietuva“ negalėjo dalyvauti valstybės skelbiamuose aukcionuose užtikrinti elektros rezervą, tačiau bendrovės prašymu jai pritaikyta išimtis, ji su kitomis įmonėmis laimėjo aukcioną, per dvejus metus jai valstybė už rezervo paslaugą jau sumokėjo 6 milijonus eurų.

Portalas skelbia, kad „Orlen Lietuva“ problemos išsisprendė po S. Skvernelio neskelbtų susitikimų 2016-2018 metais su Lenkijos valdančiųjų vadovu Jaroslawu Kaczynskiu (Jaroslavu Kačinskiu), taip pat Lenkijos premjeru Mateuszu Morawieckiu (Mateušu Moraveckiu) ir kitais lenkų politikais, „Orlen Lietuvos“ atstovais.

Pats S. Skvernelis teiginius, jog koncernas parama klubams galėjo atsidėkoti už palankius sprendimus, vadina melagingais, „Orlen Lietuva“ į žurnalistų klausimus neatsakė.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Antanas

Suraskit nors viena, kuris patiketu jog taip nebuvo...

Algys

Nu va cia tai profesionalai dirba-naftos perdirbimo imone i minusa lenda! Tai po kelis centus benzina ir dyzeli parduoda?

Pragiedruliai

Pajuoka iš gerovės - valdo mus oligarchai ir buvę policininkai. Kur toli mes nueisime?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS