Nuotoliniam mokymui ministerija pirks ir nuomos 35 tūkst. kompiuterių | kl.lt

NUOTOLINIAM MOKYMUI MINISTERIJA PIRKS IR NUOMOS 35 TŪKST. KOMPIUTERIŲ

Rengdamasi galimam nuotoliniam mokymui, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija ketina nupirkti ir išnuomoti 35 tūkst. kompiuterių.

Anot ministerijos pranešimo, 5 tūkst. kompiuterių bus perkama, dar 30 tūkst. bus nuomojama.

Iš viso kompiuterinei technikai įsigyti skirta 9,2 mln. eurų. Į paslaugų paketą įtrauktas ir interneto ryšys.

Ministerija taip pat prašo pagalbos visų, galinčių kompiuterius padovanoti  ar paskolinti mokykloms.

„Atlikome rinkos analizę. Tokio didelio kompiuterių kiekio – keliasdešimties tūkstančių – šiuo metu Lietuvoje įsigyti negausime, atvežimas užtruks iki keleto mėnesių. Todėl kreipiamės į verslo įmones, prašydami išnuomoti kompiuterių, planšečių“, – sako švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius.

Ministerijos teigimu, Lietuvoje kas dešimtas mokinys yra iš socialiai remtinos šeimos, iš viso – per 30 tūkst. vaikų. Nupirkti kompiuteriai būtų padalyti savivaldybėms pagal jos teritorijoje gyvenančių mokinių iš socialiai jautrių šeimų skaičių, kad visiems mokiniams būtų užtikrintas nuotolinio mokymo prieinamumas.

Pasak ministro, atliekant pirkimus prašoma labai operatyvios Viešųjų pirkimų tarnybos, Specialiųjų tyrimų tarnybos specialistų pagalbos.

„Norime, kad būtų užtikrintas visiškas pirkimų skaidrumas“, – teigia ministras.

Ministras: darželių auklėtojai gali dirbti

A. Monkevičius prašo švietimo įstaigų steigėjų – savivaldybių – sudaryti sąlygas visiems pedagogams, įskaitant ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo mokytojus, dirbti nuotoliniu būdu, neskelbti priverstinių prastovų. Tokį prašymą ministras pateikia reaguodamas į ministerijos gaunamus ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo pedagogų pasiteiravimus ir nusiskundimus.

„Dabar švietimo įstaigos kartu su steigėjais turi intensyviai ruoštis nuotoliniam mokymui, pedagogams ir mokyklų vadovams tai nemažas iššūkis. Nereikėtų išskirti ir darželių, priešmokyklinių grupių, nes jos skirtos ne tik vaikų priežiūrai, bet pirmiausia – jų ugdymui, lavinimui. Visi turime pasistengti, kad laikotarpis, kai ugdymas įstaigose sustabdytas, būtų prasmingai išnaudotas: tiek ankstyvojo ugdymo organizavimui nuotoliniu būdu, tiek ankstyvojo ugdymo pedagogų kvalifikacijos tobulinimui. Tinkamai organizuojant ankstyvojo ugdymo mokytojų veiklą karantino laikotarpiu, darbdaviui nėra pagrindo skelbti prastovas ir mažinti jų darbo apmokėjimą“, – ministerijos pranešime spaudai cituojamas ministras A. Monkevičius.

Dabar švietimo įstaigos kartu su steigėjais turi intensyviai ruoštis nuotoliniam mokymui, pedagogams ir mokyklų vadovams tai nemažas iššūkis.

Ministerija, kaip pažymima pranešime, gauna pedagogų, ypač ikimokyklinio ugdymo, skundų, kad jie yra priverstinai skatinami imtis atostogas arba ketinama forminti prastovas. Nors išties visos ugdymo įstaigos, taip pat ir darželiai, yra skatinamos rengtis nuotoliniam mokymui, jei karantinas užsitęstų.

Šią savaitę Švietimo, mokslo ir sporto ministerija įpareigojo švietimo įstaigų vadovus ir steigėjus užtikrinti, kad nuo kovo 30-osios būtų pasiruošta pradinį, pagrindinį, vidurinį ugdymą, formalųjį profesinį mokymą ir aukštojo mokslo studijas vykdyti nuotoliniu būdu, tą patį rekomendavo ir dėl ikimokyklinio bei priešmokyklinio ugdymo. Ministerija taip pat parengė rekomendacijas dėl nuotolinio mokymo, pradėtos internetinės konsultacijos, sukurta ir nuolat pildoma skaitmeninio mokymo bazė https://www.nsa.smm.lt/nuotolinis.

Bendrojo ugdymo mokyklose nuo kovo 16 d. iki kovo 27 d. paskelbtos mokinių atostogos, taip pat neveikia darželiai, neformaliojo švietimo įstaigos.

Švietimo įstaigos rengiasi nuotolinį mokymą pradėti kovo 30 dieną.

Bendrojo ugdymo mokyklose mokosi per 300 tūkst. mokinių.

Dėl koronaviruso nuo pirmadienio Lietuvoje paskelbtas karantinas, ugdymo procesas sustabdytas iki kovo 30 dienos, šiuo laikotarpiu paskelbtos moksleivių atostogos.

GALERIJA

  • Švietimo ministras Algirdas Monkevičius
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Orakului

Tu senas piktas diedas.

Žilvinas Ručys

vagys , atidėkit mokslus

Orakulas

Kas per "planinis" pinigų taškymas, kai praktiškai kiekvienuose namuose yra bent po vieną kompiuterį ir veikiantis internetas. Jau neminint visokio plauko įstaigų ir organizacijų, kurios apskritai savo veiklą dažniausiai pradeda tik nuo vieno kompiuterio. Tie, kas kompo neturi, tikrai nepriskirtini tai kategorijai, kuri gali dirbti nuotoliniu būdu. Nebent į tokią akcija pažvelgti kaip į paramą prekybininkams iš ne maisto prekių sektoriaus...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS