Nusitaikė į simuliantus: netikiu, kad 44 proc. mūsų visuomenės yra psichiškai nesveika | kl.lt

NUSITAIKĖ Į SIMULIANTUS: NETIKIU, KAD 44 PROC. MŪSŲ VISUOMENĖS YRA PSICHIŠKAI NESVEIKA

  • 53

Pernai daugiau nei pusė šauktinių dėl sveikatos problemų pripažinti netinkamais privalomai karinei tarnybai, iš jų apie pusė netiko dėl psichinės sveikatos. Buvęs Lietuvos kariuomenės vadas, dabartinis Seimo narys Arvydas Pocius siūlo taisyti tvarką – tiems, kurie esą netinkami tarnybai dėl psichikos sveikatos ligų, neišduoti vairuotojo pažymėjimo ar leidimo ginklui.

– Kiek šauktinių yra netinkami kariuomenei dėl sveikatos, psichikos sveikatos problemų? 

– Iš ankstesnės patirties žinau, kad nemažai jaunuolių, kurie nori išvengti privalomosios pradinės karo tarnybos, praeidami medicininį patikrinimą, stengiasi simuliuoti tam tikras ligas. Aišku, tos ligos, kurios yra akivaizdžios, viskas aišku, jeigu yra e.sveikatoje įrašai, kad gydėsi nuo tam tikrų ligų, gulėjo ligoninėje, ar šeimos gydytojas padarė įrašus, tai suprantama. Bet kai ateina jaunuolis, kurio sveikatos byloje nėra jokių įrašų, kad jis anksčiau turėjo psichikos sutrikimų ir staiga, kaip šauktinis, kandidatas būti pašauktas atlikti pradinę privalomąją karo tarnybą, pradeda simuliuoti, imituoti, reikėtų peržiūrėti karo medicinos tarnybos komisijai. Jeigu nėra jokių įrašų, ar tokiam žmogui, kuriam karo medicinos komisijos pripažino netinkamumą atlikti karo tarnybą, anksčiau neturėjus jokių įrašų ar gydymo, turėtų atsirasti apribojimai? Pavyzdžiui, tokiam asmeniui galėtų atsirasti apribojimai išduodant leidimą vairuoti automobilį arba išduodant leidimą įsigyti ginklą.

Turime žiūrėti, jeigu taip yra įvertinama žmogaus sveikatos būklė, kad jis netinkamas atlikti karo tarnybą, tai ši diagnozė turėtų būti perduodama dėl leidimo vairuoti automobilį ar ginklų išdavimo.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

– Ar yra daug jaunuolių, kurie netinkami kariuomenei būtent dėl psichikos sveikatos problemų?

– Remiuosi karo medicinos tarnybos viršininkės pateikta informacija, kad dėl psichikos ligų ir psichologinių problemų 44 proc. yra pripažįstami netinkamais. Tikrai netikiu, kad 44 proc. mūsų visuomenės yra psichiškai nesveika. Manau, kad reikėtų peržiūrėti galbūt simuliavimo atvejus, galbūt įvertinti ir pačių psichiatrų darbą, nes, galbūt norėdami apsidrausti, priima sprendimą neleisti į kariuomenę.

Manau, kad verta apie tai kalbėti, diskutuoti. Dar nėra kol kas įstatymo lygmenyje priimami sprendimai, yra diskusija. Manau, kad dabartinėje geopolitinėje situacijoje, kai žinome, kad toje pačioje Ukrainoje daug jaunuolių stengiasi išvengti karo tarnybos, nenori eiti kariauti, ginti savo šalies. Turime visų pirma patys ginti savo valstybę, turime visuomenę ruošti valstybės gynybai ir, manau, kad čia yra ta vieta, kur dar reikėtų rimtai padirbėti. 

Rašyti komentarą
Komentarai (53)

vaikuciai jus nieko niekam neprivalot

pakol nepriemet paskolu...neprisiraset abonementu...neigijot turto... a jei kas sakys kad jus privalot uz moksla - tai jusu tevai ir seneliai atidirbo ...mokescius mokedami sumokejo uz visus iki paskutinio cento uz jusu moksla uz sveikata uz laisvalaiki.... todel sakau kad yra turtingi dedes ir tatos kurie turi dideli turta ismusta isreketuota is jusu tevu ir seneliu ...ta turta reikia priziuret. ir butina priziuret bet uz piniga...savininkai turi moket kad sauktiniai ju turta saugotu ...ir saugotu su dziaugsmu nes jie saugo turta turtingu dedziu solidzias algas ir kompensacijas uz apsauga ir pasaugijima moka... a nenorit moket - davai pirmin patys savo turta nuo rusu grobiku saugokites ... jaunuoliai neturintys turto niekam nieko neprivalo... jsu gyvenimas yra jusu... norit uz dyka ji atiduot aferistu gerovei ? norit ?

44%.... psihiniai.... nesistebiu...visai nesistebiu

koki maista vailgom - teisingai - pigiausia.... kam teikiam prioritetus - teisingai - privalomiems mokesciams ir abonementams - sumokesit laiku paskuj valgisit ir ilsesites jei laiko liks.... ir taip 30m...diena is dienos... nedavalges nedageres nedamiegoje nedapistas ir sado mazo prievoles mokesciai abonementai is visu televizoriu telefonu taksofonu parkomatu bankomatu visi elektrikai siukslininkai zalioji mafija vissi taikosi papist prota ir financiskai nuciulpt... jus ryte akis prapleskit...pazekit i veidrodi... iseikit i gatve apsidairykit...visi pikti visi irzlus visi skuba visi biznesmenai ir visi stresuoja nes paskolu ir skolu ir prievoliu ir abonementu prisieme.... neduok dieve nesugebes imoket laiku mokesciu....a dar yra vakcyna...vakcinatoriai...QR kodai ir kodu tikrintojai...ir baudejai arestuotojai atvesdintojai provokuotojai ... biski kas iskart i teisma atvesdins...ir krata padarys...ir ieskotojai ras visko ko ju bosas nores pas jus rast.. gerove.. baisus aferistu kr

Nesupratau

Kodėl kadaise psichiatrinėjė ligoninėje gydytas broileris gali būt urmo bazės vierchu,o kiti neva,,psichučiai''bulvių kazarmos virtuvėje skust negali?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS