Iš NVSC bėga darbuotojai – dėl didelio darbo krūvio ir mažų atlyginimų | kl.lt

IŠ NVSC BĖGA DARBUOTOJAI – DĖL DIDELIO DARBO KRŪVIO IR MAŽŲ ATLYGINIMŲ

  • 4

Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą (NVSC) šiemet paliko keliasdešimt darbuotojų, profesinių sąjungų teigimu, taip nutiko dėl per didelio darbo krūvio tvarkantis su koronaviruso pandemija ir nekonkurencingų atlyginimų, skelbia LRT radijas.

NCSC preliminariai skaičiuoja, kad iš darbo šiemet išėjo apie 30 darbuotojų, daugiausia – didmiesčiuose. Vilniaus departamento ir įstaigos profesinės sąjungos vadovė Rolanda Lingienė sako, kad kovą įstaigoje buvo 7,5 tūkst. viršvalandžių, o balandį – 12,8 tūkst. viršvalandžių.

Su COVID 19 infekcija dirba visa įstaiga, išskyrus valytojas ir tuos, kurie ūkinius darbus dirba.

„Manau, kad rugsėjis viršys ir balandį, nes dirbame tiesiog beprotišku režimu – vien Vilniaus departamente būna dienų, kai trys, keturi, penki šimtai sąlytį turėjusių asmenų. Tai taip, jau ir pradedame vėluoti, nes tiesiog fiziškai yra neįmanoma. Su COVID 19 infekcija dirba visa įstaiga, išskyrus valytojas ir tuos, kurie ūkinius darbus dirba“, – sakė ji.

R. Lingienė tvirtina, kad dalis darbuotojų įstaigą palieka neperėję net bandomojo laikotarpio, o tai lemia ir maži atlyginimai: vidutiniškai pagal darbo sutartis dirbantiems specialistams įstaigoje mokami 636 eurai į rankas, o valstybės tarnautojams kas mėnesį tenka 811 eurų.

A. Veryga: bus grįžta prie NVSC darbuotojų atlyginimų kėlimo

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sureagavo į viešoje erdvėje pasklidusią informaciją apie Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) darbuotojams tenkantį didelį darbo krūvį ir nekonkurencingus atlyginims. Ministras pripažįsta šių problemų egzistavimą, tačiau teigia manantis, kad svarstant valstybės biudžetą prie NVSC atlyginimų bei etatų steigimo klausimo bus grįžta.

„Iš tikrųjų labai teisingai paminėjote, tos problemos tęsiasi keliolika metų, ir aš tik galiu priminti požiūrį, koks buvo į valstybės tarnautojus, į panašias įstaigas ir, deja, jis nelabai keičiasi. Ar man reikėtų priminti, kokios buvo antraštės, kai (karantino metu – ELTA) buvo vis dėlto mokami tie priedai ir premijos. Antraštės skelbė, jog tai yra puota maro metu ir kad valdžios žmonės ar darbuotojai išsimokėjo ar kažkam išmokėjo priedus tuo tarpu, kai medikai dar negavo ir panašiai“, – Sveikatos apsaugos ministerijoje surengtoje spaudos konferencijoje penktadienį teigė A. Veryga.

O dėl priedų mokėjimo tokių, kurie buvo karantino metu, jų niekas dabar nebeturi todėl, kad ta išskirtinė tokia teisė ar galimybė galiojo tuo metu.

Sveikatos apsaugos ministras įsitikinęs, kad visuomenė, šaipydamasi ir tyčiodamasi iš NVSC darbuotojų, pati užprogramuoja tokią situaciją, kai biudžeto formuotojus būna labai sudėtinga įtikinti, kad lėšos įstaigos darbuotojų atlyginimams ar priedams yra reikalingos.

Visgi A. Veryga mano, kad formuojant biudžetą bus galimybė grįžti prie NVSC darbuotojų atlyginimo kėlimo klausimo. Ministras taip pat akcentuoja, kad taip pat jau buvo skirta dalis papildomų lėšų papildomiems įstaigos darbuotojų etatams steigti.

„Aš manau, kad mes turėsime galimybę grįžti tiek prie atlyginimų, tiek prie etatų tuo metu, kai bus svarstomas biudžetas, ir dalis pagalbos jau buvo skirta, jau buvo duoti pinigai papildomiems etatams įsteigti“, – sakė jis.

Vis dėlto ministras pripažįsta, kad bent jau kol kas NVSC darbuotojai tokių priedų, kokius gavo karantino metu, negaus.

„O dėl priedų mokėjimo tokių, kurie buvo karantino metu, jų niekas dabar nebeturi todėl, kad ta išskirtinė tokia teisė ar galimybė galiojo tuo metu. Jeigu mes norime palikti tai kaip nuolatinį kažkokį mechanizmą, tai, matyt, reikėtų keisti tam tikrus ir teisės aktus“, – akcentavo jis.

„Bet jeigu mes vis dėlto norime pademonstruoti pagarbą žmonėms, kurie dirba, tai ir nesišvaistykime kažkokiais epitetais, kad tai yra kažkokie valdžiažmogiai, kurie išsimokėjo priedus ir priemokas“, – dar kartą pabrėžė ministras.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Pilietiškas

Kokia neteisybė skleidžiama: tegul to biuro specialistai dirba naudingą darbą, o ne po 1dieną atbėga į mokyklas, darželius pasėdėti prie kompiuterio arba pravesti lytiškumo pamokėles!!! Tų specialistų veikla ugdymo įstaigose kelia jau ne tik juoką ten dirbančiųjų, bet ir pasipiktinimą! Atlyginimai visai "riebūs", o nauda vaikui niekinė! Reorganizuoti jų veiklą arba šį nenaudingą darinį likviduoti!!! Kas juos tokius sukūrė, buvo avingalviai!

GAL

Visuomenes sveikatos biurai gali padeti, juk tie patys visuomenes sveikatos specialistai. O kur gydytojai epidemiologai, gal visuomenes sveikatos specialistus reikia perkvalifikuoti.

TAI VA

Keistis reikia patiems administratoriams. Kiek dar skyriams vadovaus po 25-30 m. dirbantys vedejai. Kur jaunimui motyvacija. Atejo tie zmonems nuo paskyrimo ir dabar tebedirba, o tuoj pensija. Atlyginimus paskirste pats NVSC, tai ko dejuoja.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS