Orai Motinos dieną: kokių rekordų būta? | kl.lt

ORAI MOTINOS DIENĄ: KOKIŲ REKORDŲ BŪTA?

Sekmadienį sveikiname savo mamas Motinos dienos proga, kuri Lietuvoje minima pirmąjį gegužės sekmadienį nuo 1928 metų. Motinos dienos data nėra pastovi, anksčiausiai gali būti minima gegužės 1 d., o vėliausiai – gegužės 7 d., todėl Motinos dienos orų klimatologiškai įvertinti ir palyginti meteorologai negali. Vis dėlto, tęsdami tradiciją skelbti svarbių dienų orų rekordus, Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos specialistai apžvelgia, kokių orų rekordų yra buvę Motinos dieną per paskutinius 60 metų.

Nuo 1961 m. pati šilčiausia Motinos diena buvo 1977 metais, kai Ukmergėje termometro stulpelis pakilo iki 28,7 laipsnių šilumos. Tai ir gegužės 1-osios temperatūros rekordas Lietuvoje. Šią dieną buvo ne tik šilta visoje Lietuvoje (tik Nidoje temperatūra neperkopė 20 laipsnių), bet ir giedra. Taip pat vasariškai šilta buvo 1968, 1973, 1990, 2001 ir 2002 metais.

Žemiausia oro temperatūra registruota 1971 m. Varėnoje – 6,7 laipsnio šalčio. Tai gegužės 2-osios minimalios oro temperatūros rekordas Lietuvoje. Naktį šalnos buvo registruotos visoje Lietuvoje, išskyrus Nidą.

Pasak Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos specialistų, per 60 metų be kritulių Motinos diena minėta 17 kartų, o 4 kartus (1961, 1991, 1995 ir 2012 m.) lijo visoje Lietuvoje. Gausiausiai lijo 1992 m. Šiauliuose − išmatuota net 48 mm kritulių.

Įdomu ir tai, kad du kartus mamas pasveikino sniegas: 1961 m. Ukmergėje (1 cm) ir 1980 m. Panevėžyje ir Ukmergėje – 1 cm storio danga, Biržuose ir Dūkšte – 3 cm, o Utenoje – net 5 cm.

Motinos dienos orų rekordų žemėlapis. Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos nuotr.

Smarkiausi vėjai pūtė 2012 metais, Kybartuose jie gūsiuose įsismarkavo iki 26 m/s. Ši Motinos diena buvo ne tik vėjuota, su krituliais visoje Lietuvoje, bet pasižymėjo ir dideliais oro temperatūrų kontrastais: Nidoje maksimali oro temperatūra tepakilo iki 10,8 laipsnių šilumos, Klaipėdoje – 11,6, tolstant nuo jūros ji peržengė 20 laipsnių ir Utenoje pasiekė 23,7 laipsnio šilumos.

Nors Motinos dienos datos įvairiose šalyse skiriasi, tačiau daugumoje šalių ji minima pavasarį: Albanijoje, Bulgarijoje, Juodkalnijoje ir Serbijoje ji švenčiama kovo 8 d., didžiojoje dalyje Pietų Amerikos – gegužės 10 d., mūsų kaimynai lenkai mamas sveikina gegužės 26 d., latviai ir estai – antrą gegužės sekmadienį, o štai Libijoje švenčiama pirmą pavasario dieną, Airijoje ir Britanijoje – ketvirtą Gavėnios sekmadienį ir t.t. Kaip ir Lietuvoje, pirmąjį gegužės sekmadienį mamos sveikinamos Vengrijoje, Portugalijoje, Ispanijoje, Pietų Afrikoje ir Rumunijoje.

Lietuvoje Motinos diena – tai jau įsibėgėjusio pavasario diena, kai džiaugiamės atgimstančia žaluma, pavasario žiedais. Tačiau, kaip teigia hidrometeorologijos tarnybos specialistai, orai mėgsta pokštus, ir ne visada sulaukiame to, ko tikimės – šilumos, giedros, ramaus vėjelio.

Tad ir ši Motinos diena, sinoptikų sudarytomis prognozėmis, nebus itin maloni. Naktį mažai, pietiniuose rajonuose nepastoviai debesuota. Žymesnio lietaus nenumatoma. Vėjas šiaurės rytų, 4–9 m/s. Žemiausia temperatūra 1–5 laipsniai šilumos, šiaurinėje šalies dalyje daug kur šalnos 0–2, dirvos paviršiuje – iki 5 laipsnių šalčio.

Dieną debesuotumas didės. Antroje dienos pusėje daug kur, daugiausia pietiniuose rajonuose, lietus, vakare pietiniame šalies pakraštyje – smarkus. Vėjas šiaurės rytų, 8–13 m/s, vakare pietinėje šalies dalyje daug kur gūsiai sieks 15–18 m/s. Aukščiausia temperatūra 10–15 laipsnių šilumos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS