Pagėgių savivaldybės potvynio teritorija vaduojasi iš vandens gniaužtų | kl.lt

PAGĖGIŲ SAVIVALDYBĖS POTVYNIO TERITORIJA VADUOJASI IŠ VANDENS GNIAUŽTŲ

  • 0

Iš Pagėgių savivaldybės potvynio teritorijos vanduo traukiasi. Nemunas išsivalė iš ledų sangrūdų tik kovo 25-26 dienomis ir vandens lygis užlietose lankose pradėjo sparčiai mažėti.

Iškeliaujantis potvynis palieka savo pėdsakus - augalines sąnašas laukuose ir išgraužas keliuose. Šiuo metu keliai potvynio teritorijoje yra sunkiai išvažiuojami su lengvuoju transportu.

Anot Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento, šis potvynis Pagėgių savivaldybėje buvo vienas ilgiausių, nes jis prasidėjo dar pernai rugsėjo mėnesį. Nebuvo jis lengvai nuspėjamas. Didžioji potvynio teritorijos gyventojų dalis jo jėgą pajuto tik per pastarąsias dvi savaites, kai Nemuno lygis ties Panemune viršijo stichinį lygį ir pasiekė net 630 cm žymą.

Arčiau Nemuno gyvenantys žmonės jau nuo rudens susidūrė su nepatogumais - keliai sunkiai išvažiuojami su lengvaisiais automobiliais, o potvynio bangos užklupdavo ne visada pasiruošusius. Vien žemė visiškai įšalti šią žiemą spėjo tris kartus, o Nemunas ir Kuršių marios net du kartus buvo sukaustyti ledo. Itin greitai vandens lygis kito sausio pabaigoje, kai per tris dienas vanduo spėjo pasiekti aukštus lygius ir nukristi iki vidutinio.

Pagėgių savivaldybėje dėl potvynio buvo paskelbta ekstremalioji situacija. Papildomai Panemunės pylimų apsaugai buvo atvežta smėlio ir dalis jo supilta į maišus, kad gyventojai galėtų apsaugoti savo turtą nuo netikėto vandens lygio padidėjimo.

Kiekviena vandens banga buvo stebima ne tik gyventojų, bet ir seniūnų, ugniagesių gelbėtojų, pasieniečių, civilinės saugos specialistų, savivaldybės vadovų. Tikslas bendras - patirti kuo mažesnių nuostolių, užbėgti galimoms nelaimėms už akių ir operatyviai reaguoti į pagalbos prašymus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS