Pageidavimą studijuoti aukštosiose mokyklose pareiškė per 24 tūkst. asmenų | kl.lt

PAGEIDAVIMĄ STUDIJUOTI AUKŠTOSIOSE MOKYKLOSE PAREIŠKĖ PER 24 TŪKST. ASMENŲ

  • 4

Likus kiek daugiau nei savaitei iki prašymų priėmimo studijuoti aukštosiose mokyklose pabaigos, tokį pageidavimą pareiškė per 24,5 tūkst. asmenų.

Pernai tokiu metu sulaukta beveik 27 tūkst. prašymų.

Į valstybės finansuojamas vietas šiemet planuojama priimti 12,7 tūkst. pirmakursių – tiek pat, kaip ir ankstesniais metais.

Šiais metais 19 tūkst. stojančiųjų jau pasirinko ir ketinamas studijuoti programas, daugiau kaip pusė iš jų – 2023-iųjų abiturientai, informavo Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacija bendrajam priėmimui organizuoti (LAMABPO).

Stojantieji į aukštąsias mokyklas savo prašymuose aukščiausiu prioritetu dažniausiai rinkosi universitetines socialinių mokslų (16 proc.), sveikatos mokslų (14 proc.), verslo ir viešosios vadybos (12 proc.), informatikos mokslų (9,5 proc.), menų (9 proc.) studijų programas.

Būsimieji kolegijų pirmakursiai norėtų studijuoti verslą ir viešąją vadybą (23 proc.), sveikatos (23 proc.), inžinerijos (14 proc.), ugdymo mokslus (10 proc.).

Populiariausias tarp stojančiųjų tradiciškai yra Vilniaus universitetas, toliau eina Vytauto Didžiojo universitetas, Kauno technologijos universitetas, Vilniaus Gedimino technikos universitetas, Lietuvos sveikatos mokslų universitetas.

Anot LAMABPO pranešimo, populiarumu išsiskiria medicinos studijų programa Lietuvos sveikatos mokslų universitete ir Vilniaus universitete. Taip pat šiame universitete nemažai stojančiųjų renkasi psichologijos, teisės, specialiosios pedagogikos ir logopedijos, programų sistemų, kriminologijos ir kūrybos komunikacijos studijų programas.

Į populiariausių programų dešimtuką šiuo metu patenka Mykolo Romerio universiteto Teisės ir ikiteisminio proceso studijų programa, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Odontologijos ir Kauno technologijos universiteto Programų sistemų studijų programos.

Norintieji studijuoti kolegijose prašymuose dažniausiai nurodo Kauno kolegiją, Vilniaus kolegiją ir Klaipėdos valstybinę kolegiją.

Jie dažniausiai renkasi ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo studijų programą Kauno kolegijoje ir Klaipėdos valstybinėje kolegijoje, taip pat vaikystės pedagogikos studijų programą Vilniaus kolegijoje ir Marijampolės kolegijoje.

Tarp populiariausių studijų programų kelerius metus išlieka kosmetologijos ir burnos higienos studijų programos, vykdomos Kauno kolegijoje, bendrosios praktikos slaugos studijų programa Vilniaus ir Alytaus kolegijose.

Panašus skaičius stojančiųjų renkasi tarptautinio verslo, kineziterapijos, higieninės ir dekoratyvinės kosmetologijos (Vilniaus kolegija), logistikos (Kauno kolegija) studijų programas.

LAMABPO duomenimis, laikyti vieną ar daugiau stojamųjų egzaminų į meno krypties studijų programas užsiregistravo per 1,9 tūkst. stojančiųjų. Egzaminuose dalyvavo daugiau kaip 1,6 tūkst., iš jų teigiamai įvertinti 1594 asmenys. Pagrindinė stojamųjų egzaminų sesija vyks iki liepos 25-osios.

Į ugdymo studijų krypčių grupės studijų programas užsiregistravo per 2,4 tūkst. stojančiųjų. Nuo šių metų stojant į jas nebeatliekamas motyvacijos vertinimas.

Pagrindinio priėmimo metu į prašymą galima įtraukti ne daugiau kaip devynis pageidavimus.

Prašymai studijuoti priimami iki liepos 28-osios vidurdienio.

Apie pagrindinio priėmimo rezultatus stojantieji bus informuoti rugpjūčio 2-ąją tiek informacinėje sistemoje, tiek elektroniniu paštu.

Rugpjūčio 7–10 dienomis vyks papildomas priėmimas. Po jo kvietimai studijuoti bus paskelbti rugpjūčio 16 dieną. Papildomo priėmimo antrasis etapas vyks rugpjūčio 21–24 dienomis.

Šiais metais studijų programas siūlo 16 universitetų ir 18 kolegijų. 

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

>a

tu neviduriuok taip senoli Pampersai dabar brangūs Neturi kur savo srutų pilt varyk ant savo senolės ar ant Matjošaičio

a

Kiaules sunau parse ANONIME . Reiketu tau nuvaziuoti i ROSIJA ir pastudijuoti Pavlovo teorija apie gyvunu inkstinktus. Matyt esi nedamaitintas todrl nukentejo ir iskripo smegenu darbas. Na nieko ROSIJOJ tave pasers kiauliu jovalu ,atkusi. Tiesa nepamirsk i kuprine isideti ir klozeto. nes kitaip teks tupeti isibridus i s.....SEKMES.

Anonimas

Valstieciams mokslas nereikalingas. Todel tik vidurines klases atzalos turetu atudijuoti. Kaimo zmones mokintusi kaip karves melzti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS