Pagerėjo aštuntokų lietuvių kalbos žinios, suprastėjo matematikos rezultatai | kl.lt

PAGERĖJO AŠTUNTOKŲ LIETUVIŲ KALBOS ŽINIOS, SUPRASTĖJO MATEMATIKOS REZULTATAI

Šiemet aštuntokai geriau išlaikė lietuvių kalbos ir literatūros žinių patikrinimą, o matematikos – prasčiau, skelbia Nacionalinė švietimo agentūra (NŠA). Jos duomenimis, šiemet mažesnis ir aukštesnįjį lygį pasiekusių moksleivių skaičius.

Aštuntos klasės mokinių lietuvių kalbos ir literatūros (skaitymo) rezultatų vidurkis šiais metais siekia 70,2 proc., kai 2023 metais buvo 67,5 proc. Matematikos rezultatų šiemet vidurkis yra 42,6 proc., kai 2023 metais siekė 48,7 proc.

Kaip teigia NŠA, matematikos patikrinime mokiniams geriausiai sekėsi skaičiai ir skaičiavimai bei geometrija ir matavimai, sudėtingiausia buvo problemų sprendimo sritis.

Lietuvių kalbos ir literatūros (skaitymo) patikrinimo rezultatai parodė, kad aštuntokams geriausiai sekėsi rasti informaciją ir interpretuoti, prasčiau – vertinti ir daryti tiesiogines išvadas.

Taip pat lietuvių kalbos patikrinimą laikiusiems mokiniams gerai sekėsi suprasti teksto visumą, išskirti veikėjus ir objektus. Sudėtingiau buvo dėl teksto pobūdžio ir kalbinės raiškos, nuomonės ir požiūrių.

„Šių metų lietuvių kalbos ir literatūros rezultatus į viršų kilstelėjo šiek tiek didesnis aukštesnįjį ir pagrindinį pasiekimų lygius pasiekusių mokinių skaičius. Tuo tarpu matematikoje įvyko atvirkščiai: dėl mažesnės pasiekusiųjų aukštesnįjį ir pagrindinį pasiekimų lygius mokinių dalies rezultatai žemesni. Nedidelį kilimą lyginant su praėjusiais metais rodo ir mokinių gimtųjų kalbų skaitymo rezultatai“, – NŠA pranešime patikrinimo rezultatus apibendrina agentūros direktorius Aidas Aldakauskas.

Antrus metus iš eilės aštuntokų žinių patikrinimo pasiekimai įvertinti ne tik taškais: kiekvienam dalyviui priskirtas atitinkamas pasiekimų lygis – nepasiektas patenkinamas, patenkinamas, pagrindinis arba aukštesnysis.

Nepasiekus patenkinamo pasiekimų lygio mokiniams devintoje klasėje bus sudaromas individualus jų mokymosi pasiekimų gerinimo planas.

Lietuvių kalbos ir literatūros (skaitymo) patikrinime aukštesnįjį lygį pasiekė 21,1 proc. (2023 m. – 15,2 proc.) aštuntokų, pagrindinį lygį – 57,2 proc. (2023 m. – 58,4 proc.), patenkinamą lygį pasiekė – 21,3 proc. (2023 m. – 25,6 proc.). Nepasiektu patenkinamu lygiu buvo įvertinta 0,5 proc. (2023 m – 0,8 proc.) mokinių.

Matematikos patikrinime aukštesnįjį lygį pasiekė 4,6 proc. (2023 m. – 5,2 proc.) aštuntokų, pagrindinį lygį – 35,4 proc. (2023 m. – 35,0 proc.), patenkinamą – 49,8 proc. (2023 m. – 50,1 proc.). Patenkinamo lygio nepasiekė 10,2 proc. (2023 m. – 9,7 proc.) mokinių.

Aštuntokai taip pat laikė gimtosios kalbos (baltarusių, lenkų ar rusų) žinių patikrinimą.

Aukštesnįjį lygį jame pasiekė 22,1 proc. (2023 m. – 24,2 proc.) aštuntokų, pagrindinį lygį – 68,5 proc. (2023 m. – 67,9 proc.), patenkinamą lygį pasiekė – 8,5 proc. (2023 m. – 7,2 proc.). Nepasiektu patenkinamu lygiu buvo įvertinta 0,9 proc. (2023 m – 0,7 proc.) mokinių.

NŠA  duomenimis, aštuntos klasės Nacionalinio mokinių pasiekimų patikrinime (NMPP) dalyvavo daugiau nei 28,8 tūkst. mokinių.

Nacionaliniai mokinių pasiekimų patikrinimai 8 klasėje vyksta kasmet nuo 2012 metų.

Jų tikslas – suteikti objektyvią informaciją mokykloms, jų savininkams apie ugdymo proceso rezultatus ir jo tobulinimo kryptis. Patikrinimų rezultatai mokytojams, mokiniams ir jų tėvams leidžia objektyviai įvertinti mokinių žinias, gebėjimus ir atitinkamai nukreipti jų pastangas siekiant geresnių rezultatų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Ką tik(ketvirtadienį)

seime tokia Sėjonienė, pasiūlė įstatymą kad med.įrangai ir med. priemonėm gaunamoms iš užsienio, instrukcijose nebūtinas lietuviškas vertimas. Neva taip bus sumažintos išlaidos vertimams ir pagreitintas pirkimo- perdavimo procesas. Idiotė ar speciali kenkėju torpeda? Manau kad vienas ir tas pats. Kaip gali ligoninė tiksliai sužinot kaip naudot prietaisą ar priemonę jei nėra vertimo iš užsienio kalbos? O eilinis gydytojas jei jis nemoka angliškai /jis mokėsi kitos užs.kalbos/Ar seniai ligoninėse be darbo stovėjo gauti prietaisai nes personalas nemokėjo juo naudotis? Ir iš viso KAM TOKS ĮSTATYMAS GRIAUNANTIS JAU ĮPRASTĄ TVARKĄ? Aš netikiu kad čia yra kažkokia tai materialinė nauda..O lietuvių k.vėl eilinį kartą nustumiama užkišant ,,visi turi mokėt angliškai".P.S.Tarp kitko, jūsų išgirtasis Žemaitaitis entuziastingai palaikė šita jau pagarsėjusia patologine kvaile ir net pasakė tai mulkei pagiriamąjį žodį

SUSIJUSIOS NAUJIENOS