Panevėžio, Joniškio rajonuose dėl miško kenkėjų pažeidimų skelbiama stichinė nelaimė | kl.lt

PANEVĖŽIO, JONIŠKIO RAJONUOSE DĖL MIŠKO KENKĖJŲ PAŽEIDIMŲ SKELBIAMA STICHINĖ NELAIMĖ

  • 7

 Miško kenkėjų pažeidimai dar dviejose savivaldybėse – Panevėžio ir Joniškio – pasiekė stichinės nelaimės miškuose lygį, ketvirtadienį pranešė Valstybinė miškų tarnyba.

Tarnybos duomenimis, Panevėžio rajono savivaldybės teritorijoje dėl žievėgraužio tipografo pažeidimų išdžiūvusių ir džiūstančių medynų tūris sudaro beveik 28 tūkst. kubinių metrų ir viršija numatytą kriterijų.

Šis kriterijus viršytas ir Joniškio rajono savivaldybės teritorijoje, kur vėjo ir krušos pažeistų medynų tūris valstybiniuose miškuose sudaro 27 tūkst. kubinių metrų.

Dėl to savivaldybės pradeda taikyti specialiąsias apsaugos ir stichinių nelaimių padarinių šalinimo miškuose priemones.

Rugpjūčio pradžioje stichinė nelaimė dėl miško kenkėjų pažeidimų jau paskelbta Rokiškio, Šalčininkų, Trakų, Vilniaus ir Ignalinos savivaldybėse.

Dėl klimato kaitos ryškus medžių kenkėjų žievėgraužių tipografų invazijos padidėjimas stebimas nuo praėjusių metų pavasario. Pasak Valstybinės miškų tarnybos, papildomai miškus pažeidė ir stiprūs vėjai.

Tarnybos teigimu, miško valdytojai, savininkai ir naudotojai privalo apžiūrėti savo miško valdas, esančias minėtose savivaldybėse, per dešimt kalendorinių dienų nuo pranešimo apie miškų stichinę nelaimę paskelbimo, o pastebėjus žievėgraužio tipografo ar vėjo pažeidimus – per penkias kalendorines dienas apie juos privaloma pranešti tarnybai ir įgyvendinti sanitarinės miško apsaugos priemones.

Specialistų teigimu, pagrindinė efektyviausia miško sanitarinės apsaugos priemonė prieš žievėgraužius tipografus – savalaikis šių kenkėjų apgyvendinto medžio nukirtimas ir pagamintos medienos išvežimas iš spygliuočių miško, nužievinimas arba sumalimas į skiedras.

Žievėgraužių tipografų lervos išgraužia takus po medžio žieve, pažeidžia audinius, kuriais medis apsirūpina maisto medžiagomis, ir medis nudžiūsta. Jie apninka egles, labai retai – pušis, maumedžius, pociūges. Pirmiausia vabalai apninka brandžius, senus medžius.

GALERIJA

  • Antakalnio eglynas.
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Ela

"PONAI" purkšti reikia- purkšti .Tik verkšlenat ir naikinat miškus ...

:)))

ir vel minusiniai komentarai? ir pasakykit man durnam, kad lietuvoj nera propagandos ministerijos...

Tpfu

Ką reiškia "savininkai privalo"? Jeigu nėra jokių sankcijų tai nėra ir jokios prievolės.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS