Papasakojo plačiau, kokių ryšių karalienė turėjo su Lietuva | kl.lt

PAPASAKOJO PLAČIAU, KOKIŲ RYŠIŲ KARALIENĖ TURĖJO SU LIETUVA

  • 11

Lietuviams taip pat turėtų būti liūdna dėl Anglijos karalienės Elžbietos II mirties. Ne dėl to, kad jos gyvenimo istorija išskirtinė, ne dėl to, kad Didžiojoje Britanijoje gyvena šimtai tūkstančių žmonių iš Lietuvos. Pasirodo, tarp Elžbietos II protėvių būta lietuviškosios Gediminaičių dinastijos atstovų. Pokalbis su profesoriumi Alfredu Bumblausku apie tai, kokių ryšių karalienė turėjo su Lietuva.

Su Britanija ryšių visokių yra. Visi monarchai paprastai yra susigiminiavę. Visi šiandienos monarchai: olandai, belgai, danai turi monarchijas. Jie visi tėvų tėvu laiko Jurgį II, britų valdovą, kuris yra ir Elžbietos pirmtakas. Į jį veda ir mūsų kilmės mergaitės.

– Kokie Elžbietos II ryšiai su Gediminaičių dinastija?

– Lengviausia ieškoti Gediminaičių, kurių nemylime, – Jogailos. Reikia pamilti Lietuvos Didžiąją Kunigaikštystę, kuri jau su heraldiniais ženklais, Vyčiu. Reikia mylėti LDK, o mes nemylime jos. Liepos 6 d. ant Palangos tilto tiesiame trispalvę. Bent jau Vytį kur nors pasikabinkime.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Kas vyko toje nemylimoje LDK?

– Jogailos sūnus Kazimieras Jogailaitis turėjo gal šešias ar septynias dukras ir tekino jas. Vieną ištekino į Saksoniją, kitą – į Brandenburgą. Per jas abi ateiname iki Jurgio II.

– Ar tie ryšiai svarbūs Windsorų dinastijai?

– Nuo Elžbietos II tai septyniolikta karta. Labai toli... Ar tai svarbu? Nežinau. Tai įdomu, gražu, vadinasi, mes turėjome normalią monarchiją, buvo normalūs santykiai su kitomis monarchijomis. Vokietijos kunigaikštystėse, kai keliavome iki Dunojaus, lietuvių moterų ne viena. Elžbietos II gyvenimas – kaip filmas, ir mes esame jo šiokie tokie dalyviai. Tai vertybė.

Elžbietos II gyvenimas – kaip filmas, ir mes esame jo šiokie tokie dalyviai. Tai vertybė.

– Ar dabartiniai karaliai žino dinastijas, šias istorijas?

– Nežinau, kaip sureagavo Anglijos karalienė. Bet kurie atveju, nesupyko. Jų tai nestebina. Įdomu, kad karalienė su Valdu Adamkumi šnekėjo ne apie Gedimino ryšius, o apie tremtinius. Tai reikšminga. Mums reikėtų pamąstyti, kodėl Anglijos karalienė audiencijoje pas V.Adamkų 2006 m. šnekėjo apie tremtinius.

– Jiems Gediminaičiai nebuvo įdomūs?

– Manau, V.Adamkus nekaišiojo to karalienei. Jis turbūt pats pasižiūrėjo ar gal kartą paminėjo. Tačiau vėliau atvyko belgų karališka šeima ir olandų. Jie man įteikė ordinus.

– Už šį genealoginį medį?

– Nežinau, už ką.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Jonas

Geriau parašykite ką reiškė juodas apskritimas jos skrybelėje.

Pil.

Ji turėjo kažką lietuviško , tačiau jai tas nerūpėjo ,kol buvo gyva visai tuo nesidomėjo. Kažkodėl po jos mirties atsirado susidomėjusių .Keista ar ne??? Mums visai neįdomu, kas kažkada buvo.

pietietis.

jei ir turejo koki rysi, tai vargu ar zinojo.... ir kam ta informacija apie giminyste per kraujomaisa- juk visi viens su kitu tuokesi?(paplitusi hemofilija tarp karunuotuju)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS