Pareigūnai: pataisos mažins socialines garantijas | kl.lt

PAREIGŪNAI: PATAISOS MAŽINS SOCIALINES GARANTIJAS

  • 1

Kuklus pareigūnų piketas prie Seimo dėl socialinių garantijų virto į tikrą cirką Seime. Iš pradžių keli opozicijos atstovai pasiekė, kad balsuojama būtų senoviškai ant popierinių lapelių. Vykstant šiai procedūrai Mindaugas Puidokas plėšė registracijos lapus, praneša LNK.

„Tai reikštų, kad mažinamos garantijos“, – sakė piketuotojas.

„Dirbant 20 ar daugiau metų, mūsų garantija, kad procentas kiekvienais metais prisideda prie atlyginimo, prapuola. Mes nesame tikri, kad kiekvienais metais bus numatyta šita garantija“, – teigė pasienietė Jolita Kuncaitienė.

„Yra kažkokios formulės, kažkokie skaičiavimai, ką jie ten kalba, tačiau mes dar nieko tiksliai nežinome. Matau rūpestį, kad jei sumažins priedą nuo 30 iki 20 proc., tai bus akivaizdus atlyginimo mažėjimas“, – kalbėjo ugniagesys gelbėtojas Dainius Saukaitis.

Jei bus mažinamos pareigūnų socialinės garantijos, pasak profesinių sąjungų, gali laukti liūdnos pasekmės.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Virš 30 proc. pareigūnų gali išeiti į pensiją jau dabar. Jeigu Seimas nori lažintis iš to, tegu pabando“, – teigė Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo vadovas Saulius Džiautas.

Vidaus reikalų ministrė patikina, kad nė vienam pareigūnui pinigai nesumažės.

„Jei kalbame apie tuos pareigūnus, kurie šiandien yra žemiausioje ir vidurinėje grandyse, tai jie pajus ženklų padidėjimą. Mes didiname tas pačias grindis ir jie tikrai pajus ženklų darbo užmokesčio augimą. Tam numatyti 24 mln. eurų“, – sakė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Ministrė tikina, kad nebus pamiršti ir veteranai.

„Mums labai svarbu išsaugoti pareigūnus, kurie yra sistemoje su svarbia kompetencija ir patirtimi. Jei yra išdirbę iki 20 metų, tai tie metai tikrai nenusibrauks. Ta dalis lieka. Esame sutarę, kad už kiekvienus papildomus metus bus mokamas papildomas procentas“, – kalbėjo ministrė.

Dėl socialinių garantijų sunerimę pareigūnai Seimo salę stebi iš balkono. To nepraleidžia ir premjerė.

Esame sutarę, kad už kiekvienus papildomus metus bus mokamas papildomas procentas.

„Tame balkone taip pat stovėjo žmogus, kuris kreipėsi į mane raštu šią vasarą, prašydamas statutinių institucijų darbo užmokesčio fondą padidinti 10 proc. ateinančių metų biudžete. Tai ir buvo padaryta. Man dabar skaudu klausyti visų šių priekaištų“, – sakė premjerė Ingrida Šimonytė.

„Premjerės iniciatyva skirti padidintą finansavimą tapo niekine ministrės rankose. Sistema lieka supriešinta“, – sakė Seimo narys Vytautas Bakas.

Pareigūnai paliko Seimą, o opozicijos atstovai sugalvojo, kad reikia vardinio balsavimo – ne spaudžiant mygtukus, o balsuojant senoviniu būdu – popieriniais lapeliais. Dėl to balsavimas atidedamas, o kai jau pradedamas, užtrunka daug ilgiau, nei būtų balsuojama paprastai. Posėdžio pirmininkui Pauliui Saudargui tenka skaityti kiekvieno Seimo nario balsą atskirai.

Kyla ir problemų – lapelį su Audroniaus Ažubalio vardu ir pavarde Seimo vicepirmininkas randa antrą kartą. Pasirodo, ten parašyta ne Audronius Ažubalis, o Aušrinė Armonaitė.

Balsai suskaičiuojami sėkmingai – Seimas priima pataisą. Labai keistai balsavimo metu pasielgė Seimo narys Mindaugas Puidokas. Šis suplėšė lapą su parlamentarų parašais.

„Mindaugas Puidokas pasirašė sąraše dėl biuletenio išdavimo, po to persigalvojo, išbraukė savo parašą. Viskas atrodė ramu, vyko tolimesni balsavimai. Tačiau po kurio laiko grįžęs sudraskė penktąjį lapą, kuriame buvo pasirašęs ir nubraukęs savo parašą“, – sakė balsų skaičiavimo komisijos pirmininkas Algirdas Butkevičius.

Opozicija ir pareigūnų profesinės sąjungos tikisi, kad šias pataisas vetuos prezidentas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Pagarba

Daugiau auksinių bibstulpių statykit...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS