Pareigūnams – naujas socialines garantijas numatantis Vidaus tarnybos statutas | kl.lt

PAREIGŪNAMS – NAUJAS SOCIALINES GARANTIJAS NUMATANTIS VIDAUS TARNYBOS STATUTAS

  • 0

Seimas ketvirtadienį priėmė naujos redakcijos Vidaus tarnybos statutą ir lydinčiuosius projektus, kuriais pareigūnams numatomos didesnės socialinės garantijos bei atlyginimai.

Statutas numato naują pareigūnų vertinimo tvarką ir ją susieja su darbo užmokesčio skyrimu, taip pat nustatoma, kad statutiniai valstybės tarnautojai būtų privalomai draudžiami visų rūšių socialiniu draudimu, įrašoma numatyti kolektyvinių sutarčių galimybė.

Seimas taip pat nusprendė padidinti pareigūnų pareiginės algos priedų už turimus laipsnius koeficientus, tarp kitų naujovių – suvienodinamas pareigūnams taikytinas darbo laiko režimas, nustatant 40 valandų savaitės darbo laiko normą.

Pagal naują statutą, dabar dvi atestavimo ir profesionalumo vertinimo procedūras keis vienas pareigūnų tarnybinės veiklos vertinimas. Įvertinus pareigūno tarnybinę veiklą labai gerai, pareigūną į pareigas priėmusio asmens sprendimu jam galėtų būti nustatomas vienu lygiu aukštesnis pareigybės apmokėjimo lygis, jis taip pat galėtų būti perkeliamas į aukštesnes pareigas. Įvertinus jo veiklą gerai, iki vertinimo buvusi teisinė pareigūno padėtis nesikeistų.

Jeigu pareigūnas bus įvertintas patenkinamai, jam būtų nustatomas vienu lygiu žemesnis pareigybės apmokėjimo lygis ir jis būtų įpareigojamas tobulinti kvalifikaciją. Tuo metu įvertinus pareigūno tarnybinę veiklą nepatenkinamai, iki kito tarnybinės veiklos vertinimo jis būtų perkeliamas į viena pakopa žemesnes pareigas. Taip pat jis būtų atleidžiamas iš vidaus tarnybos, jeigu darbuotojo veikla nepatenkinamai būtų įvertinta du metus iš eilės.

Taip pat pataisos padidina maksimalų tarnybos amžių: pirminės grandies pareigūnams nuo 50 iki 55 metų, viduriniosios – nuo 55 iki 60 metų. Aukštesniosios ir aukščiausiosios grandžių pareigūnai galės tarnauti iki 65 metų.

Finansų ministerija teigia, kad Vidaus tarnybos statuto normoms įgyvendinti 2016 metais prireiktų 21 mln. eurų, 2017 metais - 17,7 mln. eurų.
Jeigu statutą pasirašys prezidentė, jis pradės galioti kitąmet.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS