Pareigūnų mirtys atveria vis daugiau piktžaizdžių: dėl per mažų atlyginimų tenka dirbti du darbus | kl.lt

PAREIGŪNŲ MIRTYS ATVERIA VIS DAUGIAU PIKTŽAIZDŽIŲ: DĖL PER MAŽŲ ATLYGINIMŲ TENKA DIRBTI DU DARBUS

  • 24

Laikant privalomus normatyvus, mirė du pareigūnai, dar vienas pareigūnas Telšiuose buvo išvežtas į reanimaciją. Dėl to generalinis komisaras nusprendė laikinai stabdyti privalomą pareigūnų fizinį patikrinimą. Apie viso to galimas priežastis LNK žurnalistas kalbėjosi su Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo vadovu Sauliumi Džiautu.

– Girdėjome apie dvi pareigūnų mirtis. Dar vienas pareigūnas iš Telšių buvo išvežtas į reanimaciją. Kas vyksta pareigūnų bendruomenėje?

Policijoje trūksta apie 1600 pareigūnų. Policininkai dirba viršvalandžius.

– Galima pasakyti, kad ir COVID-19 davė savo. Vis dėlto  ir skiepai, ir persirgimai, ir sustabdyti fiziniai normatyviai, buvo sustabdytos fizinės treniruotės. Dėl to galimai ir įvyksta tokie įvykiai, kai nepasiruošę fiziškai, nesitreniravę pareigūnai krenta. Bet yra ir kitų priežasčių. Policijoje trūksta apie 1600 pareigūnų. Policininkai dirba viršvalandžius. Tai – užburtas ratas. Policininkas nori daugiau uždirbti, nes algos nėra didelės – dirba viršvalandžius – perdega – nori į šeimą atnešti daugiau pinigėlių, tačiau nori ir pabūti su šeima. Išeina taip, kad tas užburtas ratas sveikatos nesaugo. Pareigūnai dirba ir papildomai. Dėl to ir visos ligos. Tuo labiau kad nuolatiniai pokyčiai policijoje irgi stresas. Ir tai nedaro gero sveikatai.

– Teko girdėti istorijų, kad pareigūnai, kurie neišlaiko normatyvų ar kuriems jie yra įveikiami sunkiai, dažniausiai yra tie, kurie šiais arba praėjusiais metais buvo pakelti „tik nuo stalo“. Jie iš esmės niekada nepatruliavo?

Visi – ir sėdintys prie stalo, ir patruliuojantys pareigūnai privalo normatyvus išlaikyti kiekvienais metais.

– Galbūt dalis tiesos yra. Tačiau visi – ir sėdintys prie stalo, ir patruliuojantys pareigūnai privalo normatyvus išlaikyti kiekvienais metais. Jie priimami į darbą tam, kad vykdytų statuto reikalavimus ir visi turi būti fiziškai sveiki. Tai nėra normatyvų problema. Problema – pačios institucijos. Galbūt netgi paminėsiu ir psichologinę įtampą. Siūlytume daryti psichologinius tyrimus. Pasitaiko mobingo apraiškų, kai turi padaryti darbą, nes „aš tavęs nevertinsiu“ arba turi būtinai išlaikyti normatyvus daug geriau, kad įvertintume labai gerai, tam, kad pakeltume atlyginimą. Tokių įvykių būna, pasitaiko, girdime kaip profesinė sąjunga. Ir tas normalaus kolektyvo psichologinio klimato gerinimas yra būtinas pagal viską.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše: 

– Girdėjome iš policijos ir praėjusiais metais, kad truks pareigūnų, tas trūkumas jau matomas. Šiais metais tas trūkumas jau matomas viešoje erdvėje, tiesiog masiškai ieškoma pareigūnų. Kodėl žmonės nenori tapti policijos pareigūnais?

1000 Eur gaudamas jaunas žmogus tikrai neišlaiko šeimos su dviem vaikais.

– Nemotyvuoja atlyginimas. 1000 Eur gaudamas jaunas žmogus tikrai neišlaiko šeimos su dviem vaikais. Jie maža to, kad dirba viršvalandžius, tai dirba dar ir antrus darbus tam, kad turėtų orias pajamas ir oriai gyventų. Mūsų nuomone, turėtų ženkliai pakilti atlyginimai bent jau iki vidurkio. To nėra. Finansavimo trūkumas. Kai kai kurie Seimo nariai pasako: „Kas ten darosi policijoje arba priešgaisrinėje? Reikia ieškoti pinigų.“ Taigi kas skiria pinigus? Politikai ir skiria pinigus. Šiuo metu biudžetą svarstome Nacionalinio saugumo komitete. Turi būti pinigų skirta tiek sukomplektavimui, motyvacijai, kad jaunas žmogus norėtų ateiti į policiją.

– Pareigūnai yra pavargę nuo pačios pandemijos, fizinis aktyvumas yra šiek tiek sumažėjęs, dėl to normatyvai šiek tiek stringa. Bet ir tai, kad pareigūnai darbą nešasi namo. Tai – įprasta praktika ar čia tik pastaruoju metu  matome tendenciją?

– Kuo toliau, tuo labiau. Dėl to, kad didelis krūvis, užduotys didėja, mažėja pareigūnų.

– Etatas didėja?

– Ne, mažėja pareigūnų. Turi dirbti už kolegą.

– Juk jei trūksta pareigūnų, į pagalbą yra kviečiami šauliai, policijos rėmėjai?

– Taip. Ir tyrėjai vis daugiau nešasi bylas. Tokia yra tendencija – didėjantis darbo krūvis.

– Kai du pareigūnai mirė, dabar dar vienas atsidūrė reanimacijoje, policijos bendruomenė nusprendė, kad reikėtų normatyvus nuimti bent kuriam laikui. Ar dėl to neturėsime fiziškai silpnesnių pareigūnų gatvėse? Ar dėl to visuomenė gali jaustis saugiai?

– Reikia išsiaiškinti priežastis ir netgi medicinines. Pareigūnai tikrinami kas dveji metai. Po pandemijos reikėtų galbūt atkreipti dėmesį į jų dabartinę sveikatą. Kadangi šitas „poilsis“ per pandemiją gali būti, kad davė neigiamus rezultatus. Ir reikia fiziškai po truputį stiprėti. Galų gale jų treniruotes galbūt turi stebėti treneriai.  Ko nėra nė vienoje tarnyboje. Nes kai nueini į kokį „Impuls“ ar pan., tai treneris rekomenduoja krūvius ir visa kita. O pareigūnas viską daro pats ir šiaip sportuoja pats.

Rašyti komentarą
Komentarai (24)

V ir Gis

Užtat ministrė kokia energinga . Ar negalėtų praverti savo čakrų ir leisti pasisemti sveikatos ir energijos pareigūnams? Tik pirmieji turėtų būti žemesnioji grandis,nes vadai eilinį kartą susigriebs visą kas geriausia.

SKIEPAI IR MIRTYS NUO JU

DREBINA PASAULI. NUO JAUNU SPORTININKU IKI VELYVO AMZIAUS ZMONIU.

Visi tie pareigūnai turi du etatus

Vienas etatas pagrindinis, antras yra ar narkodilerio, ar sutenerio. Neretai ir tas, ir tas viename. Surinktą pelną dalinasi kolektyve. Todėl jų kolektyvai itin darnos, viskas bendra.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS