Su kūdikiu dingusios moters paieška: papasakojo, kaip operacijoje suveikė speciali įranga | kl.lt

SU KŪDIKIU DINGUSIOS MOTERS PAIEŠKA: PAPASAKOJO, KAIP OPERACIJOJE SUVEIKĖ SPECIALI ĮRANGA

  • 4

Savaitgalį pranešta apie iš namų išėjusią ir dingusią moterį su trijų mėnesių kūdikiu. Parą jos ieškojo policijos pareigūnai, kinologai su šunimis, o pirmadienį ryte pakeltas pasieniečių sraigtasparnis. Vos valandą praleidę ore, pasieniečiai moterį su kūdikiu rado miške, apie vienuolika kilometrų nuo tos vietos, kur ji dingo. Mama su vaiku perduotos medikams. Sėkmingai paieškai labai padėjo visuomenės informacija.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos patarėjas Giedrius Mišutis papasakojo kaip vyko paieška.

– Pareigūnai pirmadienį kreipėsi į jus. Kada buvo paprašyta pagalbos ir kokių veiksmų buvo imtasi?  

– Aviacijos valdyboje prašymas gautas pirmadienį rytą. Tokie paieškos prašymai neretai būna tik todėl, kad pasieniečiai turi sraigtasparnius, kurie pasitelkiami, kai nepavyksta rasti ant žemės. Buvo nurodyta maždaug apytikslė vieta Vilniaus rajone. Sraigtasparnis iškart buvo pakeltas. 

– Ar tai buvo miškas?  

Tai buvo miškas, bet retas miškas, ne kažkokie tankumynai. Visai šalia Vilniaus, yra ir gyvenvietės, tiesiog tokia vietovė. Policijos pareigūnai buvo surinkę nemažai informacijos apie numanomą vietą. Su jais buvo palaikytas ryšys skrydžio metu ir jie koordinavo sraigtasparnio veiksmus. Neilgai paieška truko. Pasieniečiai pastebėjo kelis asmenis ir perdavė informaciją policijos pareigūnams, pakoordinavo, kad jie pasiektų tą vietą. Atvykę pareigūnai išsivedė asmenis iš šios vietovės. Paieškos veiksmai buvo baigti, sraigtasparnis grįžo į bazę.  

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kaip vyksta tokia paieška?

– Yra speciali įranga: dieninės, naktinės kameros, termovizoriai. Iš viršaus daug geriau matosi, net jeigu tai ir būtų miškas. Žmonės skleidžia šilumą, kaip ir bet kuris gyvūnas. Stebimas numanomas plotas, šukuojamas iš viršaus. Kažkur šalia laukia antžeminės pajėgos. Suradus, pakimbama ore ir ryšio pagalba antžeminės pajėgos atvedamos iki tos vietos. 

– Ar pastebėjus šiuos asmenis, jie bandė sprukti, bėgti?  

– Ikiteisminis tyrimas vyksta policijoje. Pasieniečių darbas buvo juos aptikti ir atvesti į tą vietą policiją, o visos kitos aplinkybės tikslinamos jau ne pas mus.  

– Kiek laiko sraigtasparnis vykdė paiešką?  

– Prieš devintą valandą sraigtasparnis išskrido. 10.14 val. – buvo aptikta. Su skridimo laiku – maždaug apie valandą.  

– Kokia buvo rastų žmonių būklė?  

– Negalėčiau nieko pasakyti, nes sraigtasparnis net nenusileido toje vietoje, perdavė visą informaciją, o toliau dirbo policija. 

– Ar dažnos tokios sraigtasparnių operacijos? Kur dažniausiai tenka ieškoti žmonių?  

– Gana dažnos. Yra pasitelkiami sraigtasparniai, nes tai – didelė dalis galimos sėkmės, jeigu nerandama ant žemės. Tik tada, kai jau būna išnaudoti resursai ir antžeminės pajėgos, pasitelkiamas sraigtasparnis. Neretai pasiklydusius žmones aptinka miškingose vietovėse, ypač senyvo amžiaus. Būna jau žmonės paeiti negali, kažkur nakvoja sušalę. Tokių dalykų pasitaiko, tai toks būdas tikrai veiksmingas.  

– Ar sraigtasparniu ieškoma gyvų žmonių? Ar galima ieškoti ir kūno?  

– Visų pirma, ar dingęs žmogus bus rastas, niekas nežino.  

– O kaip termovizoriai veikia?  

– Žmogus skleidžia šilumą ir termovizorius iškart pamato. Objektas, kuris šilumos neskleidžia, taip pat gali būti aptinkamas, bet tada jau termovizorius nepadės. 

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

as

ir ko tie zmones pradejo begiot is namu...

Iranga

tai veikia visiems vienodai. Tik va - ne koznam paboznam ieskoti ja panaudoja!

bigcatwar

..ar milicininkai jau tapo ir karines technikos izprerdais??Kam juokint zmones,matyt kazkam naudinga kurti chaosa...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS