Pasienio vadas: pasienyje su Baltarusija jau apgręžti apie 180 migrantų | kl.lt

PASIENIO VADAS: PASIENYJE SU BALTARUSIJA JAU APGRĘŽTI APIE 180 MIGRANTŲ

Į Lietuvą nuo vidurnakčio antradienį neįleista apie 180 neteisėtų migrantų, ketinusių kirsti valstybės sieną iš Baltarusijos.

Apie tai pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas.

„Migrantų buvo neįleista į Lietuvos Respublikos teritoriją daugiau negu 100“, – žurnalistams sakė pasieniečių vadas, vėliau patikslinęs, kad neįleistųjų skaičius siekia apie 180.

Pasieniečiai gavo įgaliojimus apgręžti į Lietuvą atvykstančius neteisėtus migrantus, vidaus reikalų ministrei Agnei Bilotaitei pirmadienio vakarą tai įtvirtinus įsakymu.

R. Liubajevas sakė, kad apgręžiant migrantus nebuvo naudojamos specialiosios priemonės, tačiau jis atsisakė įvardyti konkrečius pavyzdžius, kaip norintys kirsti sieną buvo sugrąžinti į Baltarusiją.

Migrantų buvo neįleista į Lietuvos Respublikos teritoriją daugiau negu 100.

„Šiuo metu tikrai negalėčiau ir nenorėčiau komentuoti taktinių sprendimų, kadangi kiekvienas iš mūsų turi vykdyti savo pareigą. Aš, kaip tarnybos vadovas, turiu užtikrinti bendrą vadovavimą, o atitinkamai pareigūnai vykdo savo įgaliojimus“, – sakė VSAT vadas.

„Kiekvienu konkrečiu atveju apreigūnai, kurie yra vietoje, priima sprendimą dėl atgrasymo veiksmų panaudojimo arba kitų poveikio priemonių panaudojimo“, – pridūrė jis.

M. Morkevičiaus / ELTOS nuotr.

Situacija su migrantų apgyvendinimu užkardose nepasikeitė

R. Liubajevas sako, kad situacija su migrantų apgyvendinimu užkardose nepasikeitė – tarnybos padaliniai vis dar perpildyti.

„Iš esmės situacija kol kas mūsų padaliniuose nepasikeitė. Mes turime pakankamai daug neteisėtų migrantų, kurie iki šiol yra apgyvendinami mūsų padaliniuose“, – žurnalistams antradienį sakė R. Liubajevas.

„Deja, šiuo metu mes turime užtikrinti ne tik valstybės sienos apsaugą, mes turime užtikrinti ir neteisėtų migrantų apgyvendinimą, taip pat vykdyti tam tikras funkcijas, kurios susijusios su logistika“, – teigė jis.

Prezidentūra BNS perduotame komentare praėjusią savaitę tvirtino, kad pasieniečiams palikta per daug tiesiogiai su sienos apsauga nesusijusių funkcijų, kurios galėtų būti deleguotos kitoms vidaus reikalų sistemos tarnyboms ar visuomeninėms organizacijoms.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė taip pat praėjusią savaitę žadėjo, kad iš užkardų migrantai bus perkeliami į Viešojo saugumo tarnybos poligoną Rūdninkuose Šalčininkų rajone. Ten atkelta keli šimtai užsieniečių.

LRT radijui R. Liubajevas pirmadienį teigė, kad užkardos šiuo metu užpildytos ir priartėta „prie savo galimybių ribos“.

VSAT vadas sakė, kad dabar tenka užsieniečius įkurdinti tam nepritaikytose patalpose, pavyzdžiui, garažuose.

Šiemet sieną iš Baltarusijos į Lietuvą daugiau nei 4 tūkst. neteisėtų migrantų.

Lietuva dėl išaugusios neteisėtos migracijos yra paskelbusi ekstremalią situaciją. Šalies pareigūnai laikosi pozicijos, kad išaugę migracijos srautai yra organizuota Minsko režimo akcija prieš Lietuvą.

Barjero statybas galima paspartinti

Fizinio barjero statybas pasienyje su Baltarusija galima paspartinti, tačiau tai neatsiras per vieną dieną, teigia Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas R. Liubajevas.

„Be jokios abejonės, šį procesą galima būtų paspartinti, tačiau turime suprasti, kad siena ar tvora, ar kitokia inžinerinė kliūtis neatsiras per vieną dieną ar per dvi dienas“, – žurnalistams antradienį sakė pasieniečių vadas.

Be jokios abejonės, šį procesą galima būtų paspartinti, tačiau turime suprasti, kad siena ar tvora, ar kitokia inžinerinė kliūtis neatsiras per vieną dieną.

„Šiai dienai mes turime laikytis visų procedūrų, kurios yra numatytos mūsų įstatymuose. Turime užtikrinti visų šitų procedūrų skaidrumą ir efektyvų lėšų panaudojimą“, – pridūrė jis.

Pareigūnas teigė, kad šią savaitę gali vykti „platesnė diskusija“ dėl fizinio barjero įrengimo, galbūt įtraukiant ir partijų atstovus, siekiant politinio susitarimo.

„Suprantama, kad jeigu mes turėsime labai ambicingų planų, tai tokios tvoros sukūrimo kaštai tikrai bus labai dideli. Mes turime įvertinti ir mūsų valstybės finansines galimybes, dėl to ir buvo parinkti keli scenarijai, keli pasiūlymai, kurie buvo pristatyti“, – teigė R. Liubajevas.

Buvusi prezidentė Dalia Grybauskaitė ragina šalies valdžią kuo skubiau statyti fizinį barjerą ir nebijoti didesnių išlaidų.

„Skubus fizinio barjero statymas. 24 val. per parą 7 d. per savaitę ir nebijoti didesnių išlaidų. Jei reikia, koreguoti viešųjų pirkimų įstatymus ir procedūras (...) Būtina keisti viešųjų pirkimų įstatymą ir nebijoti „auksinės tvoros“ kaltinimų, nes dabar kyla egzistencinis valstybės saugumo iššūkis“, – antradienį feisbuke teigė D. Grybauskaitė.

VSAT prie sienos su Baltarusija siūlo statyti tinklinę keturių metrų aukščio tvorą. 508 km tokios tvoros įrengimas bendrai kainuotų daugiau kaip 150 mln. eurų.

Iš viso šiemet į Lietuvą neteisėtai pateko 4026 užsieniečiai.

Lietuva dėl išaugusios neteisėtos migracijos yra paskelbusi ekstremalią situaciją. Šalies pareigūnai laikosi pozicijos, jog išaugę migracijos srautai yra organizuota Minsko režimo akcija prieš Lietuvą.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Pilietis

O kas trukdė nuo pat pradžių juos grąžinti atgal iš kur atėjo?Aš nesuptrantu,ar VALDŽIA tyčia taip daro ar tikrai yra kažkokie DEBILAI!Pirma įsileidžia šimtus,paskui kaulyja pinigų iš ES,o kai pamato kad nelabai čia patiem sekasi,tada jau galima pradėti ir atgal varyti.Gudrumo VIRŠŪNĖ!

Kada vadas

Atostogu išleis pasieniečius.duodu garantija apdovanos ji ir valdzia medaliais .o eilinius batrakus špyga duos.

Vade \\\\\.../////

Kodėl tik 180,kodėl ne 4.000 ???.---3.820 išsipirko,ar kas tamstai įsakė tuos 3.820 praleisti ???.Vade,atsakyk,nes algą mokame mes,LR piliečiai.Jei nesugebi eik šunims šėką pjauti,negausi nei surūdijusio skatiko.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS