Pasienyje apsilankęs Ch. Michelis žada pagalbą, I. Šimonytė tikisi daugiau iš europinio sprendimo | kl.lt

PASIENYJE APSILANKĘS CH. MICHELIS ŽADA PAGALBĄ, I. ŠIMONYTĖ TIKISI DAUGIAU IŠ EUROPINIO SPRENDIMO

Apsilankęs prie Lietuvos ir Baltarusijos sienos, Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininkas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis) antradienį pažadėjo Lietuvai pagalbą kalbantis su nelegalių migrantų kilmės šalimis.

Jis teigė kitą savaitę kelsiąs šį klausimą per susitikimą su Irako ministru pirmininku Mustafa al Kadhemi (Mustafa Kazemiu). Daugelis į Lietuvą iš Baltarusijos atvykstančių migrantų yra iš Irako.

„Palaikysiu visus Lietuvos Vyriausybės bandymus pasiekti, kad grąžinimo politika būtų įmanoma“, – žurnalistams Vilniaus rajone, Medininkuose, sakė Ch. Michelis.

„Taip pat kontaktuosime su kitomis kilmės šalimis, kad pamatytume, kaip su šiomis šalimis būtų įmanoma daugiau bendradarbiauti pasiunčiant signalą, jog naudojant nelegalius įrankius ir instrumentus čia patekti neįmanoma“, – pridūrė jis.

Pasak Ch. Michelio, bendradarbiavimas su kilmės šalimis leistų greičiau identifikuoti be dokumentų atvykstančius migrantus ir taip paspartinti sprendimus dėl prieglobsčio.

Jis teigė, kad šie sprendimai turi būti priimami „turint omenyje skirtingų atvykstančių žmonių teises“.

I. Šimonytės vizitas į pasienį su ES Vadovų Tarybos pirmininku

P. Peleckio / Fotobanko nuotr.

EVT vadovą prie sienos su Baltarusija lydėjusi premjerė Ingrida Šimonytė sakė besitikinti ES pagalbos kalbantis su migrantų kilmės ir tranzito šalimis, nes bendrijos derybinės pozicijos tokiuose pokalbiuose yra stipresnės.

Lietuvos delegacijos liepą taip pat planuoja vykti į Iraką ir Turkiją ieškoti būdų spręsti krizę.

„Eisime abiem keliais, visais keliais, kokie tik yra įmanomi, bet vis dėlto daugiau tikėčiausi iš europinio sprendimo ir europinės diskusijos, kadangi argumentų, kurie gali būti pateikti kitai derybų pusei, yra tiesiog objektyviai daugiau“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Į Lietuvą šiemet jau pateko daugiau nei 1300 nelegalių migrantų, keliolika kartų daugiau nei pernai.

Lietuvos pareigūnai teigia, kad išaugusi nelegali migracija yra Lietuvai kerštaujančio Baltarusijos režimo hibridinė ataka.

Ch. Michelis patvirtino įtariantis Baltarusijos vaidmenį migracijos schemose.

„Europoje mes nesame naivūs, mes taip pat nesame išgąsdinti“, – kalbėjo pareigūnas, pirmininkaujantis ES šalių vadovų susitikimams.

Liepą į Lietuvą atvyko Europos sienos ir pakrančių agentūros „Frontex“ pareigūnai, tačiau I. Šimonytė teigia, kad prireiks daugiau ES pagalbos.

„Akivaizdu, kad problema yra nemenka ir įtampos yra nemenkos, ir reikia tiek darbo rankų, tiek žmonių, kurie padėtų apdoroti prašymus dėl prieglobsčio, tiek techninių sprendimų, kuriuos esame nusiteikę daryti ir darome“, – sakė premjerė.

„Stengsimės padaryti viską, kad Lietuvos valdžios institucijoms būtų suteikta konkretesnė parama, kad jos galėtų įveikti tuos sunkumus ir rasti konkrečius sprendimus“, – tvirtino Ch. Michelis.

EVT vadovas ir Lietuvos premjerė antradienį Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje apžiūrėjo, kaip veikia sienos stebėjimo sistemos, susitiko su čia dirbančiais „Frontex“ pareigūnais.

Vėliau I. Šimonytė, Ch. Michelis ir užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis teritoriją apžiūrėjo iš oro, sraigtasparniu.

Rašyti komentarą
Komentarai (24)

Mėšlarankiai

ŠŪDĄ MALA IR PADĖJO DIDELĮ ANT KONSERVŲ VALDŽIOS,PATYS PRISIVIRĖT PATYS KABINKIT,GAL KARTĄ PASIMOKYSIT.

Anonimas

Cha cha cha ...... Amerika pades lietuviskiems dolbajobams. Leonidas Iljicius BAIDENAS atsius komunistiniu KLM nigeriu. Uzmirsit ir ,,pabegelius,,,

Cirkas

Panašu, jog Šimonytė privalo padėkoti Lukašenkai, kad jis vienintelis saugojo Lietuvos, ES ir NATO pasienį:)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS