Patikslino sienos kirtimo tvarką: įvardijo, kurie Rusijos piliečiai bus įleidžiami į Lietuvą | kl.lt

PATIKSLINO SIENOS KIRTIMO TVARKĄ: ĮVARDIJO, KURIE RUSIJOS PILIEČIAI BUS ĮLEIDŽIAMI Į LIETUVĄ

Lietuvių kilmę patvirtinantį dokumentą turintys Rusijos piliečiai bus įleidžiami į Lietuvą, ketvirtadienį paskelbė Vidaus reikalų ministerija (VRM).

Vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės vadovaujamas Nepaprastosios padėties valdymo koordinavimo komitetas, apsvarstęs galimas Rusijoje paskelbtos mobilizacijos pasekmes bei pastarųjų dienų migracijos iš Rusijos tendencijas, nusprendė patikslinti valstybės sienos kirtimo tvarką, teigiama pranešime.

VRM pažymi, kad Lietuva laikosi nuostatos, jog Rusijoje paskelbta mobilizacija nėra automatinis pagrindas įleisti šios šalies pilietį į Lietuvą. Kiekvienas atvejis sprendžiamas individualiai, įvertinant visą informaciją ir galimas grėsmes Lietuvos nacionaliniam saugumui.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis ketvirtadienį Seime patvirtino, kad ieškoma sprendimo, kaip Rusijoje paskelbus dalinę mobilizaciją padėti lietuvių kilmės Rusijos piliečiams atsidurti Europos Sąjungoje (ES), tačiau jis turės numatyti ir „nacionalinio saugumo iššūkius“.

Jis taip pat patvirtino, kad Rusijoje gali būti „keletas tūkstančių asmenų“, kurie yra Lietuvos kilmės, bet neturi Lietuvos pilietybės.

VRM skelbia, kad ir toliau į Lietuvą toliau nebus įleidžiami Vyriausybės nustatytų kriterijų neatitinkantys asmenys, išskyrus lietuvių kilmę patvirtinantį ar teisę atkurti Lietuvos pilietybės pažymėjimą turinčius asmenis bei nelydimus nepilnamečius.

Išimtys bus taikomos ir tais atvejais, jeigu iš Užsienio reikalų ministerijos bus gauta išankstinė informacija, kad yra poreikis įleisti Rusijos piliečius humanitariniais pagrindais.

VRM nurodo, kad uždarius sienas Rusijos piliečiams per 10 dienų į Lietuvą buvo neįleisti 273 asmenys.

Nuo praėjusio pirmadienio į Baltijos valstybes ir Lenkiją įleidžiami tik Vyriausybės patvirtintus kriterijus atitinkantys asmenys: Rusijos diplomatai, disidentai, pervežimo bendrovių darbuotojai, ES piliečių šeimų nariai, taip pat Šengeno zonos valstybių leidimus gyventi ar ilgalaikes nacionalines vizas turintys rusai.

Taip pat Rusijos piliečiai toliau gali per Lietuvą tranzitu traukiniais keliauti į Kaliningrado sritį ir iš jos.

Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui praėjusią savaitę paskelbus dalinę mobilizaciją tūkstančiai rusų vyrų išvyko ir tebevyksta į šalis, kurios juos priima, – Sakartvelą, Kazachstaną, Mongoliją, Turkiją.

VRM teigia, jog remiantis vien tuo, kad asmuo nenori vykti į Rusijos pradėtą karą, prieglobsčio Lietuvoje gauti negalima. Kilusiai grėsmei įrodyti nepakaks tik parodyti gautą šaukimą į karo tarnybą.

Regiono šalys atvykimo ribojimų rusams ėmėsi Maskvai tęsiant invaziją Ukrainoje.

Gairės: Rusija, karas Ukrainoje, mobilizacija Rusijoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS