A. Paulauskas įvertino sulaikymus mitingo išvakarėse | kl.lt

A. PAULAUSKAS ĮVERTINO SULAIKYMUS MITINGO IŠVAKARĖSE

  • 0

Mitingo išvakarėse – sulaikymai. Apie tai – LNK pokalbis su buvusiu generaliniu prokuroru Artūru Paulausku.

– Ką pasakytumėte teisėsaugos kritikams, kurie sako, kad tokie metodai nelabai skiriasi nuo Vladimiro Putino Rusijos režimo taikomų priemonių?

– Aišku, kritikai turbūt pasakys, kad čia buvo prevencinis sulaikymas, kas buvo taikoma ir sovietiniais metais prieš įvairius mitingus. Kai aš dirbau, visada sakiau, kad darant tokius veiksmus negali nevertinti to, kas vyksta greta arba kas vyksta tą dieną, arba prieš dieną. Vis tiek tų asociacijų po to neišvengsi ir bet koks paaiškinimas atrodo nėra visai nuoširdus. 

– Jūsų praktikoje kada buvo galima atlikti tokius sulaikymus?

– Ir dabar tie sulaikymai praktikuojami. Aišku tradiciškai žmogus sulaikomas, kai padaro nusikaltimą ir įvykio vietoje sulaikomas arba iškart po įvykio. Beje, tada gali sulaikyti ne tik pareigūnai, bet ir bet kuris pilietis. Bet kai prasideda tyrimas ir jis tęsiasi mėnesį, renkama medžiaga, sulaikymas turi turėti labai daug sąlygų. Tos sąlygos įstatyme yra aprašytos. 

– Ar jums dabar šitie sulaikymai atrodo tarsi jie būtų prevenciniai?

– Aš manau, taip. Jeigu jie iš tikrųjų mano, kad jie gali bėgti, daryti naujus nusikaltimus, trukdyti tyrimui, tai tokiu atveju reikėjo iš karto eiti į teismą ir prašyti taikyti kardomąsias priemones. Tas sulaikymas pagal baudžiamąjį procesą man atrodo truputį bevertis. 

– Pakalbėkime apie mitingą. Ar dabar valdžioje esantys politikai, Vyriausybė turi kažkaip reaguoti į šitą grupę žmonių?

– Vyriausybės apsisprendimas, kaip ji turi reaguoti ir ar išvis ji nori reaguoti. Kalbant apie mitingą, čia yra konstitucinė žmogaus teisė susirinkti, išsakyti nuomonę, prieštarauti, kritikuoti. Kai sakoma, kad leisim, ar neleisim mitinguoti, išvis neteisingai formuluojamas klausimas. Ar Vyriausybė turi reaguoti? Aišku, kai jau labai radikalūs pasiūlymai, pavyzdžiui, atstatydinti ministrus, atšaukti nutarimus – Vyriausybė turi įvertinti ir atsakyti, ar ji tenkins tokius prašymus ar netenkins. Aš manau, kad politikams reikia nebijoti bendrauti su žmonėmis. Aišku, išgirsi ir turbūt nelabai gražių žodžių, bet politikas turi būti pasiruošęs.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS