A. Paulauskas siūlo palengvinti sąlygas piliečiams siekti referendumo | kl.lt

A. PAULAUSKAS SIŪLO PALENGVINTI SĄLYGAS PILIEČIAMS SIEKTI REFERENDUMO

  • 0

Seimo Darbo partijos frakcijos atstovas Artūras Paulauskas siūlo palengvinti sąlygas piliečiams siekti referendumo.

A.Paulauskas siūlo pratęsti terminą parašams dėl referendumo rengti, taip pat leisti parašų lapuose nurodyti tik asmens kodą, o ne paso ar tapatybės kortelės numerį.

Seimo posėdžių sekretoriate įregistruotas Referendumo įstatymo pataisos projektas numato, kad reikiamus 300 tūkst. parašų referendumui surengti iniciatoriai turėtų ne per 3 mėnesius, kaip šiuo metu, o per pusmetį.

"Darbietis" sako pataisas parengęs, nes šiuo metu piliečiams tapo beveik neįmanoma pasinaudoti referendumo paskelbimo iniciatyvos teise.

"Lietuvoje nuo 1995 metų įvairios iniciatyvinės grupės iniciavo 19 referendumų, tačiau referendumams paskelbti nebuvo surinktas reikiamas parašų skaičius. Atsižvelgus į šiuo metu Lietuvoje esantį gyventojų skaičių, akivaizdu, jog įgyvendinti Konstitucijoje piliečiams suteiktą referendumo iniciatyvos teisę, per 3 mėnesius surinkti 300 tūkstančių parašų, yra praktiškai neįmanoma, dėl šios priežasties šiuo projektu yra siūloma padvigubinti terminą parašams rinkti", - rašoma pataisos aiškinamajame rašte.

Parlamentaras aiškinamajame rašte pateikia informaciją, kad Liuksemburge referendumui inicijuoti būtina per 2 mėnesius surinkti 25 tūkst. registruotų rinkėjų parašų. Maltoje referendumo gali reikalauti ne mažiau nei 10 procentų balsavimo teisę turinčių asmenų, o termino įstatymas parašams surinkti nenustato.

Portugalijoje ne mažiau nei 75 tūks. į rinkėjų sąrašus įregistruotų asmenų Portugalijos teritorijoje turi teisę inicijuoti referendumą. Terminas parašams surinkti įstatyme nenumatytas. Slovakijoje prezidentas skelbia referendumą, jei to peticijos forma reikalauja ne mažiau nei 350 tūkst. piliečių. Šveicarijoje norint surengti referendumą per 18 mėnesių reikia  surinkti 100 tūkstančių parašų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS