Pavasariniams gaisrams užkardyti – prevenciniai miškininkų reidai ir patarimai | kl.lt

PAVASARINIAMS GAISRAMS UŽKARDYTI – PREVENCINIAI MIŠKININKŲ REIDAI IR PATARIMAI

  • 0

Lietuvoje įsivyraujant šiltesniems ir sausesniems orams, miškininkai kartu su ugniagesiais imasi prevencinių priemonių žolės ir miško gaisrų atvejams suvaldyti. Kovo 20 d. prasidėjo bendra Valstybinių miškų urėdijos bei Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento gaisrų prevencijos akcija „Nepadek gamtos“.

Pavasarinis žolės deginimas – kasmet iškylanti problema, su kuria kovoja šalies miškininkai bei ugniagesiai. Kovo-balandžio mėnesiais trunkanti prevencinė akcija skirta informuoti visuomenę apie gaisrų atvirose teritorijose pavojų, jų padarinius ir atsakomybę už gaisrinės saugos reikalavimų nesilaikymą. Prevencinio pobūdžio reidai vyks visuose Valstybinių miškų urėdijos regioniniuose padaliniuose.

„Kasmet susiduriame su žolės ir miškų tyčinio padegimo atvejais, kai vieni galvoja, kad žolę pavasarį deginti „sveika“, kiti žolę ir net mišką padega iš piktų paskatų, tačiau visuomet stengiamės pirmiausia žmones informuoti, paaiškinti apie žolės deginimo riziką, neigiamą poveikį gyvajai gamtai“, – sakė Valstybinių miškų urėdijos vadovas Valdas Kaubrė.

Kasmet susiduriame su žolės ir miškų tyčinio padegimo atvejais.

Lyginant žolės deginimo atvejų skaičių ir padarytą žalą gamtai, daugiausia įtakos nevaldomiems gaisrams kilti ir plisti turi oro sąlygos. Vyraujant lietingam pavasariui, nesant vėjuotiems orams, kylantys gaisrai stipriai neišplinta arba yra greitai lokalizuojami.

2019 m., vyraujant ypač šiltiems orams kovo-balandžio mėnesiais, kilo net 132 miško gaisrai, kurių metu apdegė arba sudegė 163,39 ha miško. Beveik pusę šių gaisrų kilo dėl šalimai degusių pievų išplitimo į miškus. Pernai kilo 24 miško gaisrai, kurių metu išdegė 33,49 ha miško, 10-tyje gaisrų atvejų nustatyta priežastis – išplitusi ugnis iš šalimai degusių pievų.

„Miško gaisrai yra neišvengiami, tačiau skiriame ypač didelį dėmesį užkardant žolės bei miško padegimo atvejus – nuolat šviečiame ir informuojame visuomenę apie neigiamą gaisrų poveikį gamtai. Taip pat investuojame į modernias technologijas – dronus, vaizdo stebėjimo detektorius, vaizdo apdorojimo programinę įrangą, nuolat atnaujiname priešgaisrinių automobilių parką bei gaisrų gesinimo įrangą“, – teigė VMU Miško apsaugos skyriaus vadovas Marius Ivanauskas.

Siekiant sumažinti pernykštės žolės deginimo atvejų skaičių, išaiškinti žolės padegėjus ir tinkamai informuoti gyventojus apie tokių gaisrų pavojų nuo kovo 20 iki balandžio vidurio organizuojami VMU ir PAGD prevencinio pobūdžio reidai, vykdomi visoje Lietuvoje, ne mažiau kaip 2 kartus per savaitę. Reidai nevykdomi esant nepalankioms oro sąlygoms (lietus, krituliai ir pan.) žolės gaisrams kilti.

Kaip elgtis pamačius gaisrą?

Žmonės raginami užgesinti ugnį ir neleisti jai išplisti į didesnius plotus. Tai padaryti galima paprasčiausiomis priemonėmis: užplakant liepsną medžių šakomis, užtrypiant kojomis, užkasant žemėmis, užpilant vandeniu.

Visgi, jei matoma, kad ugnies įveikti nepavyks, raginama nedelsiant skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112 ir pasišalinti ta kryptimi, iš kur pučia vėjas – jokiais būdais nebėkti pavėjui.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS