Pirmą kartą po 28 metų Lietuvos gyventojų skaičius didėjo | kl.lt

PIRMĄ KARTĄ PO 28 METŲ LIETUVOS GYVENTOJŲ SKAIČIUS DIDĖJO

Pirmą kartą po 28 metų pertraukos Lietuvos gyventojų skaičius per metus didėjo, tai lėmė migracijos tendencijos, antradienį pranešė Statistikos departamentas.

Išankstiniais duomenimis, šių metų sausio 1 dieną Lietuvoje gyveno 2 mln. 794,3 tūkst. nuolatinių gyventojų – tai 145 žmonėmis daugiau negu prieš metus.

Departamentas teigia, kad Lietuvos gyventojų skaičius padidėjo pirmą kartą po 28 metų. Paskutinis nuolatinių gyventojų skaičiaus augimas buvo fiksuotas 1991 metais.

Gyventojų augimą lėmė tai, kad 2019 metais 10,8 tūkst. daugiau žmonių atvyko į Lietuvą, nei išvyko. Daugiau nei pusė imigravusiųjų yra Lietuvos piliečiai, likę – daugiausiai ukrainiečiai ir baltarusiai.

Gimstamumas toliau išliko mažesnis nei mirtingumas – 10,7 tūkst. daugiau žmonių mirė negu gimė kūdikių.

Impulsas ekonomikai, gali augti socialinė įtampa

Ekspertai sako, kad augantis Lietuvos gyventojų skaičius duos teigiamą poslinkį ekonomikai, tačiau auganti imigracija gali kelti socialinę įtampą.

„Luminor“ banko ekonomistas Žygimantas Mauricas BNS sakė, kad augantys skaičiai leidžia laisviau kvėpuoti socialinio draudimo ir sveikatos apsaugos sistemoms, nes dauguma atvykstančių į Lietuvą imigrantų yra dirbantys.

Vis dėlto jis teigė, kad Statistikos departamento paskelbtos tendencijos „savaime nėra gėris“.

„Gyventojų skaičius auga dėl pigios darbo jėgos imigracijos. Tada įmonės tampa nesuinteresuotos investuoti į technologinę pažangą“, – teigė ekspertas.

Gyventojų skaičius auga dėl pigios darbo jėgos imigracijos.

„Be to, dalis gyventojų gali būti skurdūs, turėti prastą išsilavinimą. Dėl to gali kilti įtampų demokratijoje ir panašiai“, – pridūrė jis.

Darbuotojams atstovaujančios profsąjungos taip pat teigia, kad jog pigesnė darbo jėga iš Ukrainos ar Baltarusijos stabdys lietuvių atlyginimų augimą, į šalį nelegaliai atvykstantys dirbti užsieniečiai gali sustiprinti šešėlinės ekonomikos mastą.

Bendrovės „SME Finance“ ekonomikos patarėjas Aleksandras Izgorodinas sako, kad gyventojų skaičiaus augimas lemia ir ekonomikos kilimą.

Jis teigė, kad imigracija padeda ūkio plėtrai, nes patys lietuviai nebegali užimti visų naujų darbo vietų.

„Šiuo metu Lietuvos natūralus darbo rinkos resursas, kuris atsiranda iš vietos gyventojų, yra maksimaliai išnaudojamas. Vienintelis aspektas, kaip būtų galima dar padidinti užimtumą ir paskatinti ekonomikos augimą, tai didinti darbuotojų skaičių, arba kitaip, importuoti darbo jėgą“, – BNS sakė A. Izgorodinas.

Pasak jo, gerą impulsą ekonomikai duos ir dėl augančio gyventojų skaičiaus didėjantis vartojimas.

Daugiausiai imigruoja ukrainiečiai ir baltarusių

Anot ekspertų, sugrįžtančių į šalį lietuvių ir imigrantų iš trečiųjų šalių skaičius didėja dėl Lietuvoje augančio pragyvenimo lygio.

2019 metais į Lietuvą imigravo 40,1 tūkst. žmonių, iš jų 20,4 tūkst. yra Lietuvos piliečiai.

Tarp imigrantų iš trečiųjų šalių daugiausiai yra ukrainiečių ir baltarusių – atitinkamai po 8,9 ir 6,4 tūkstančio.

Pernai iš Lietuvos išvyko 29,3 tūkst. gyventojų, trečdalis jų emigravo į Jungtinę Karalystę. Tarp populiariausių emigracijos krypčių taip pat yra Vokietija, Norvegija, Ukraina ir Airija.

Pasak Vilniaus universiteto ekonomikos profesoriaus Romo Lazutkos, sunku prognozuoti, ar Lietuvos gyventojų skaičius augs ir toliau.

„Tai yra labai sunkiai prognozuojami dalykai, kai vyksta tokie virsmai“, – BNS sakė ekspertas.

2018 metais Lietuvos gyventojų skaičius mažėjo 14,9 tūkstančio.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Kuo daugiau

atvyks emigrantų, tuo daugiau gyventojų bus Lietuvoje. Tai labai nesudėtinga aritmetika. Gaila, kad Nepriklausomybės atgavimo pradžioje per žiniasklaidos priemones buvo gausiai rekomenduojamos nuo nėštumo apsaugančios priemonės, tačiau pačios "sekso linksmybės" buvo oi kaip plačiai propaguojamos! Tai va, dabar ir turime tos "aktyvios" propagandos rezultatus. Tik vis vengiame nurodyti tikrąsias priežastis, kodėl nedaugėja gyventojų :(((

ALGIS

S T A T I S T I K A -TAI PATS RAFINUOČIAUSIAS MELAS IR DEMAGOGIJA .

graudu

Miestai ir miesteliai tušti, o Vilniaus asilams gyventojų daugėja. Kokio supuvimo turo būti biurokratas, kad taip meluotu. Kaune iš 430 000 liko mažiau kaip 200 000, o jies didėja. Ką jūs noti apgauti asilai. Save?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS