Premjeras: Izraelis neprieštarauja Vilniaus sporto rūmų atnaujinimo projektui | kl.lt

PREMJERAS: IZRAELIS NEPRIEŠTARAUJA VILNIAUS SPORTO RŪMŲ ATNAUJINIMO PROJEKTUI

  • 5

Izraelis neturi Lietuvai priekaištų dėl planų sutvarkyti šalia senųjų žydų kapinių Šnipiškėse esančius Vilniaus koncertų ir sporto rūmus, sako premjeras Algirdas Butkevičius.

Šį klausimą A.Butkevičius teigia aptaręs antradienį Jeruzalėje vykusiame susitikime su Izraelio premjeru Benjaminu Netanyahu (Netanjahumi).

„Ne, visiškai nesakė jokio priekaišto - premjeras minėjo, kad pastaruoju metu yra gauta tokia informacija, jis su ja yra visiškai susipažinęs. Aš pasakiau, kad mes norime tai sutvarkyti ir jokių sprendimų, darbų nevykdysime nesuderinę nei su Lietuvos žydų bendruomene, nei su tarptautine žydų kapų saugojimo organizacija, kuri ir buvo atvykusi į Lietuvą. Jis aiškiai pasakė: labai gerai, tai yra mano atsakymas“, - BNS telefonu iš Jeruzalės antradienio vakarą sakė A.Butkevičius.

Premjeras taip pat tvirtino B.Netanyahu pristatęs Lietuvos Vyriausybės planus sutvarkyti Šnipiškių kapinių teritoriją įrengiant memorialą.

Susitikime aptartas ir ekonominis bendradarbiavimas, perspektyvos bendradarbiaujant energetikos srityje, akcentuota mokslinio potencialo svarba. 

Vyriausybė ketina įsigyti Vilniaus koncertų ir sporto rūmus bei pritaikyti kongresų veiklai - birželio pradžioje Vilniaus koncertų ir sporto rūmų  rekonstrukcijos projektą Vyriausybė pripažino valstybei svarbiu projektu. Įrengtą centrą 10 metų ketinama išnuomoti pasirinktam operatoriui. Šiuo metu su pastato ir sklypo savininkais deramasi dėl jo įsigijimo.

Kai kurie ultraortodoksų žydų rabinai rugpjūčio pabaigoje paragino Vyriausybę atšaukti Sporto rūmų rekonstrukciją, sakydami, kad ji gali pažeisti Šnipiškių žydų kapines. Lietuvos žydų bendruomenė ir Londone įsikūręs Europos žydų kapinių išsaugojimo komitetas projektui neprieštarauja, teigdamas, kad jis niekaip nepakenks kapinėms.

Žydų kapinės Vilniaus centre veikė nuo XVI amžiaus. Jos uždarytos XIX amžiuje.

Sovietmečiu panaikinus kapines prasidėjo jų antžeminių dalių naikinimas. Aštuntame dešimtmetyje statant   Sporto  ir koncertų   rūmus  buvo sunaikinta nemaža dalis pačių kapų, taip pat panaikintos bet kokios paviršinės kapinių ribos, o pačių kapinių buvimo faktas nutylimas.

Kapinių ribos buvo patvirtintos 2009 metais, kapinių vietoje pašalinta automobilių stovėjimo aikštelė. Žydų atstovai sutiko su Vyriausybės patvirtintomis kapinių ribomis ir neprieštaravo, kad ginčytinoje teritorijoje esantys apartamentai bei   Sporto   rūmai  nebūtų judinami.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

taigi

Antri metai negaunu leidimo pristato statybai, gal prašyti tiesei Jeruzalėje?

kuo toliau

to įdomiau.Maniau LIETUVA nepriklausoma,bet tokie atsiklausimai tik įrodo kaip laižomos užsienio subinės ir kad ta nepriklausomybė tik kabutėsę,o ne realybėje.

Jetau

O jeigu aš savo šikinyke noriu nusiperst, tai irgi privalau iš pradžių Izraelio atsiklaust?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS