Premjerė Seimui pristatė S. L. Kalėdos kandidatūra į ES Bendrąjį Teismą | kl.lt

PREMJERĖ SEIMUI PRISTATĖ S. L. KALĖDOS KANDIDATŪRA Į ES BENDRĄJĮ TEISMĄ

Premjerė Ingrida Šimonytė Seimui ketvirtadienį pristatė Sauliaus Luko Kalėdos kandidatūra į Europos Sąjungos (ES) Bendrojo Teismo teisėjus.

„Kandidatą labai išsamiai apibūdina darbo patirtis su ES klausimais, nuo Europos teisės departamento prieš dvidešimtmetį, iki Europos Komisijos, Europos pirmosios instancijos teismo, ES Teisingumo teismo. (...) Manome, kad tikrai tinkama kandidatūra, prašome Seimo pritarimo, kad galėtume pabaigti procedūras ir pateiktume svarstyti atitinkamai teismui ir valstybėms narėms“, – ketvirtadienį Seime sakė premjerė Ingrida Šimonytė.

Seimas kitą savaitę balsuos, ar pritaria tokiam teikimui, tuomet Vyriausybė galės kandidatūrą oficialiai pateikti ES Bendrajam Teismui.

Šiuo metu S. L. Kalėda eina Europos Komisijos (EK) Teisės tarnybos nario pareigas.

S. L. Kalėda Bonos universitete yra įgijęs magistro, Krokuvos Jogailos universitete – teisės mokslų daktaro laipsnį. ES Teisingumo Teisme jis dirbo nuo 2004-ųjų, teisės referentu teisėjų Vileno Vadapalo ir Egidijaus Bieliūno kabinetuose, 2013–2017 metais jis ėjo tokias pačias pareigas generalinio advokato Maciejaus Szpunaro (Maciejaus Špunaro) kabinete.

Prieš tai teisininkas dirbo EK Vidaus rinkos generaliniame direktorate, Europos teisės departamente prie Lietuvos Vyriausybės, Draudimo priežiūros tarnyboje.

Atranka į ES Bendrojo Teismo teisėjus buvo paskelbta 2021 metais kovą ir atrankos organizavimo darbo grupė tinkamiausiu pretendentu pripažino kadenciją baigusį ES Bendrojo Teismo teisėją Virgilijų Valančių, tačiau Vyriausybė pasiūlė S. L. Kalėdos kandidatūrą.

Lietuva į šias pareigas anksčiau siūlė du kandidatus – Gediminą Mesonį ir Tomą Davulį – tačiau Specialusis vertinimo komitetas Liuksemburge joms nepritarė. Vyriausybė tuomet siūlė pratęsti V. Valančiaus buvimą teisme dar vienai kadencijai, bet tam nepritarė prezidentas Gitanas Nausėda.

ES Bendrajame Teisme Lietuvai atstovauja du teisininkai. V. Valančiaus kadencija baigėsi 2020 metų spalį, bet strigus paskyrimo procedūroms jis toliau eina šias pareigas.

V. Valančius Vyriausybės sprendimą teikti ne jį antrai kadencijai į tas pačias pareigas, o mažiau balų surinkusį kandidatą yra apskundęs teismui, bet Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas yra nustatęs, kad S. L. Kalėdos teikimo procedūra dėl to negali būti stabdoma.

ES Bendrasis Teismas daugiausia nagrinėja ieškinius dėl ES institucijų teisės aktų, tarp jų – valstybių ieškinius Europos Komisijai. Teisėjai į šį teismą skiriami šešerių metų kadencijai.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Vertinimas

Sako, kad Temidės skulptūra, leidžianti žavėtis žavesiu, yra menas. Tai melas, tai daugiau nei menas.

Juristo pavaduotojas

Lietuvos temidės skulptūrinis simbolis su apnuoginta dešine krūtimi visada nuteikia palankiai, daro vizualinį poveikį.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS