Premjerė: sprendimai dėl COVID-19 genomo sekos tyrimų – per kelias dienas | kl.lt

PREMJERĖ: SPRENDIMAI DĖL COVID-19 GENOMO SEKOS TYRIMŲ – PER KELIAS DIENAS

Sprendimus, leisiančius šalies mokslininkams pradėti darbus, susijusius su koronaviruso genomo sekos tyrimais, Vyriausybė priims artimiausiomis dienomis, žada ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė.

„Kelių dienų klausimas, kada Vyriausybė priims sprendimus, kurie reikalingi tam, kad tas procesas (darbai, susiję su viruso genomo tyrimais – BNS) prasidėtų“, – pirmadienį portalui alfa.lt teigė premjerė.

Genomo sekos tyrimai reikalingi, kad būtų nustatomos viruso mutacijos.

Vyriausybės vadovė išskiria du tyrimų etapus.

„Vienas matymas yra tokios pagerintos diagnostikos, apie kurią dabar kalba Vyriausybė, kurios reikia skubiai, kad galėtume dabar matyti ir dabar sekti, ar mes jau kažkur fiksuojame tas atmainas Lietuvoje esančias, ar dar ne. Kitas dalykas jau yra tokie rimtesni moksliniai tyrimai, tam reikalinga infrastruktūra, kurios irgi, neabejoju, kad reikia, bet kuriai ir paruošti, ir įsigyti, ir projektą įgyvendinti reikia daugiau laiko“, – teigė I. Šimonytė. 

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto mokslininkai praėjusią savaitę pasiūlė steigti konsorciumą COVID-19 genomo tyrimams. Anot jų, šie tyrimai – strateginis klausimas.

Mokslininkų teigimu, šiuo metu SARS-CoV-2 genomo tyrimai vyksta tik jų iniciatyva, nes nėra nei tokių tyrimų strategijos, nei jiems skirto finansavimo, nei procesų valdymo tvarkos.

Lietuvos mokslininkai yra pranešę apie du atliktus tyrimus, ieškant vadinamosios britiškososios COVID-19 atmainos. Nei Kaune, nei Vilniuje „rūpestį keliančios“ B.1.1.7 viruso atmainos nenustatyta.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS