Prezidentas: Astravo AE eksploatavimo kultūra yra žemiau bet kokio lygio | kl.lt

PREZIDENTAS: ASTRAVO AE EKSPLOATAVIMO KULTŪRA YRA ŽEMIAU BET KOKIO LYGIO

  • 9

Astravo atominės elektrinės eksploatavimo kultūra yra žemiau bet kokio lygio, todėl kalbėti apie „normalius kontaktus“ ar elektros pirkimą iš tokios elektrinės yra nepadoru, teigia prezidentas Gitanas Nausėda.

„Deja, Astravo atominės elektrinės eksploatavimo kultūra yra žemiau bet kokio lygio, yra visiškai ignoruojami reikalavimai dėl streso testų rekomendacijų įgyvendinimo, procesas dirbtinai spartinamas saugumo sąskaita ir šitokiomis sąlygomis kalbėti apie kažkokius normalius kontaktus, ar juo labiau pirkimą elektros energijos iš tokios elektrinės yra tiesiog nepadoru“, – TV3 žinioms penktadienį sakė šalies vadovas.

Jis penktadienį Astravo AE klausimą aptarė ir su Latvijos prezidentu Egilu Levitu.

Anot Prezidentūros, abiejų šalių vadovai pabrėžė bendro Baltijos šalių politinio sutarimo svarbą ir poreikį glaudžiau bendradarbiauti institucijoms, ieškant efektyviausių elektros patekimo į Baltijos šalių rinką užkardymo priemonių, taip pat galimybių paspartinti elektros tinklų sinchronizacijos su kontinentine Europa projekto įgyvendinimą.

Lietuvos energetikos ministras Dainius Kreivys taip pat penktadienį pristatė Latvijos ekonomikos ministrui Janiui Vitembergui informaciją apie prekybą baltarusiška elektra Baltijos šalyse.

Jis sakė pakvietęs latvius iš naujo svarstyti elektros prekybos su trečiosiomis šalimis metodiką.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, penktadienį aptaręs klausimą su Latvijos diplomatijos vadovu Edgaru Rinkevičium, sakė, kad kaimynams dar reikia susipažinti su Lietuvos pateikta informacija apie Rygos biržoje vykstančią prekybą Astravo elektra.

E. Rinkevičius teigė suprantantis lietuvių susirūpinimą dėl Astravo AE ir sakė, kad bus siekiama rasti abiem šalims priimtiną sprendimą. Jis teigė kol kas nenorintis įvardyti jokių terminų, iki kada reikėtų priimti sprendimus.

Lietuva teigia, kad pernai trijų Baltijos šalių parengta, tačiau tik Latvijos ir Estijos vienašališkai patvirtinta prekybos su trečiosiomis šalimis metodika neužkerta kelio baltarusiškai elektrai patekti į Baltijos šalis. Todėl Lietuva jos nepatvirtino ir siūlo naują, visoms šalims priimtiną metodiką.

D. Kreivys anksčiau teigė, kad Lietuva už Astravo AE pagamintą elektrą jau sumokėjo apie 4 mln. eurų, o per metus ši suma sieks 120 mln. eurų, jei prekyba tarp Rusijos ir Latvijos toliau vyks tokia pat apimtimi.

Elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ trečiadienį paskelbė, jog per sausį, kai Astravo AE pradėjo bandomąją komercinę gamybą, Baltijos šalių prekyba elektra su Rusija, išskyrus Karaliaučiaus sritį, išaugo 3,5 karto.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

nordland

vasaliska politikos kultura, tikrai yra zemiau bet kokio lygio, kaip ir marionetinis prezidentas.

ALGIS

Nepadoru pirkti , ir Seimo nutarimas toks yra , BET PERKATE , ATSAKYKIT K O D Ė L .

Anonimas

Nemaniau, kad prezidentas tik penkių metų vaiko proto....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS