Prezidentas: nėra aiškaus ir skaidraus plano, kaip apsirūpinti apsaugos priemonėmis | kl.lt

PREZIDENTAS: NĖRA AIŠKAUS IR SKAIDRAUS PLANO, KAIP APSIRŪPINTI APSAUGOS PRIEMONĖMIS

Ruošiantis antrajai koronaviruso bangai, kol kas nematyti aiškaus ir skaidraus apsirūpinimo apsaugos priemonėmis plano, sako prezidentas Gitanas Nausėda.

„Kas man kol kas kelia nerimą, tai vadinamoji vadybinė arba finansinė reikalo pusė, kuomet mes dar nematome aiškaus, skaidraus ir iš anksto pasirengus numatyto veiksmų plano, kaip apsirūpinti apsaugos priemonėmis, kad nereikėtų paskui griūnant strimgalviais vėl daryti tuos viešuosius pirkimus“, – Žinių radijui antradienį sakė valstybės vadovas.

„Raginu labai aiškiai įvertinti galimą apsaugos, testavimo priemonių poreikį, įvertinti, kuo galėtume apsirūpinti iš anksto, nesiimdami kažkokių nestandartinių pirkimo instrumentų“, – sakė jis.

Pasak prezidento, apsaugos priemonės turėtų būti įsigyjamos skelbiant atvirus konkursus.

„Aš manau, kad atviro konkurso instrumentas yra kur kas pranašesnis skaidrumo požiūriu negu neskelbiamų derybų kelias ir, numačius tą poreikį, vykdyti pirkimus planingai. Tada nereikės sakyti, kad norėjome kaip geriau, išėjo kaip visada“, – teigė jis.

Kaip rugpjūčio pradžioje pranešė Prezidentūra, daugiau nei trečdalis įmonių koronaviruso pirkimuose dalyvavo pirmą kartą, o daugiau nei 92 proc. pirkimų vykdyti neskelbiamų derybų būdu.

Lietuvoje šį pavasarį įvedus karantiną, Seimas skubos tvarka priėmė Viešųjų pirkimų įstatymo pakeitimus, leidžiančius paprasčiau vykdyti tarptautines neskelbiamas derybas.

Viešųjų pirkimų tarnyba tuomet pabrėžė, kad susiduriant su būtinų priemonių stygiumi, gydymo įstaigos, laboratorijos turi galimybę naudotis įstatymo nuostatomis, leidžiančiomis paprasčiau įsigyti būtinų prekių, paslaugų ar darbų.

Šiuo metu teisėsauga tiria 6 mln. eurų vertės greitųjų koronaviruso testų ir daugiau nei 5 mln. eurų vertės reagentų COVID-19 tyrimams pirkimus. Greitųjų testų pirkimuose įtarimai piktnaudžiavimu tarnyba ir įgaliojimų viršijimu pateikti tuometinei sveikatos apsaugos viceministrei Linai Jaruševičienei. Sulaukusi įtarimų ji įteikė prašymą atleisti iš pareigų, o sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga šį prašymą patenkino.

Premjeras: planas seniai yra

Premjeras Saulius Skvernelis atmeta prezidento kritiką ir sako, kad seniai sukurtas planas, kuriame numatyti apsaugos priemonių įsigijimai, jog būtų užtikrintas rezervas ir nereikėtų priemonių pirkti paskubomis, ruošiantis antrajai koronaviruso bangai.

„Jis seniai yra – ir planas, ir skaičiai, ir kiekiai, numatyti parametrai, kokios institucijos, kokiam laikotarpiui turi turėti apsaugos priemonių – nuo mėnesio iki trijų mėnesių“, – žurnalistams Seime antradienį sakė Vyriausybės vadovas.

Jis pabrėžė, kad pirkimai vyksta „įprastu būdu“, todėl apsaugos priemonių galima laukti kitų metų pradžioje.

„Pirkimai vyksta įprastu būdu ir tikėtina, kad kokį sausį ar kitų metų vasarį jie pasieks“, – teigė S. Skvernelis.

A. Veryga: apsaugos priemonės perkamos ir toliau

Asmens apsaugos priemonės tebėra perkamos, savivaldybės ir gydymo įstaigos informuotos, kad jomis turi rūpintis ir pačios, o per pirmąją koronaviruso bangą patirtos išlaidos vertinamos, sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Atsakydamas į prezidento Gitano Nausėdos kritiką jis teigė, kad valstybė antrajai bangai pasiruošusi ir jis vylėsi, kad tam ruošiasi ir gydymo įstaigos.

„Birželio pradžioje, jeigu gerai prisimenu, buvo iškomunikuota ir savivaldybėms, ir gydymo įstaigoms, kad iš valstybės rezervo tos priemonės nebebus teikiamos, reikia įsigyti, apsirūpinti patiems. Aš tikiuosi, kad tai yra daroma. Mes savo ruožtu į valstybės rezervą esame nemažai tų priemonių įsigiję“, – antradienį BNS sakė A. Veryga.

Pasak jo, kai kurie pirkimai vyksta ir toliau, nes tai nėra „sustojantis procesas“.

Sveikatos apsaugos ministras tvirtino nežinantis, kokio papildomo skaidrumo reikalauja prezidentas, kalbėdamas apie apsaugos priemonių, ruošiantis antrajai koronaviruso bangai, pirkimus.

„Nežinau, kas čia turima galvoje, kokio papildomo skaidrumo reikia, nes saugumo lygiai patvirtinti dar tuo metu, kai karantinas buvo – kokių priemonių, kam reikia“, – sakė jis.

A. Verygos teigimu, šiuo metu vertinamos išlaidos, kurias pirkdamos apsaugos priemones patyrė savivaldybės.

„Tai nėra tik sveikatos išlaidos, ir daugiau išlaidų savivaldybės patyrė“, – teigė ministras

Jis pabrėžė, kad su koronaviruso grėsmės valdymu susijusios išlaidos savivaldybėms bus kompensuotos.

„Bet, aišku, buvo turbūt visokių atvejų, kai bandyta pagudraujant kažką nusipirkt, kas tiesiogiai nesusiję ir paskui prašyti kompensacijos“, – tvirtino sveikatos apsaugos ministras.

R. Tamašunienė: tarnybos apsirūpinusios dviem mėnesiams

Vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė sako, kad visos vidaus reikalų sistemos tarnybos yra dviem mėnesiams apsirūpinusios apsaugos priemonėmis nuo koronaviruso infekcijos plitimo.

„Nelaukiant antros (koronaviruso pandemijos – ELTA) bangos, visos vidaus reikalų sistemos tarnybos yra dviem mėnesiams apsirūpinusios apsaugos priemonėmis. (...) Kalbant apie pareigūnų aprūpinimą, yra daugiau nei dviem mėnesiams sukauptas apsaugos priemonių rezervas“, – žurnalistams antradienį po Vyriausybės ekstremaliųjų situacijų komisijos posėdžio sakė R. Tamašunienė.

Jos teigimu, šiuo metu viešieji pirkimai vyksta įprasta tvarka.

„Šiuo metu, nors ir yra valstybėje ekstremali situacija, viešieji pirkimai vyksta įprasta tvarka. Negali vykti neskelbtinų derybų būdu ar kitaip. Visos tarnybos informuotos atlikti pirkimus skaidriai pagal galiojantį viešųjų pirkimų įstatymą. Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba teikia informaciją institucijoms apie prekeivių patikimumą. Visada galima užklausti, jei matoma, kad kaina maža, ar kyla abejonių dėl pristatymo arba apmokėjimo tvarkos“, – sakė ministrė.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Ona

O kuo Prezidentūra užsiima - tik kritika? Gal todėl reikėjo pakeisti patarėjus, kad labiau įtiktù konservatoriams?

NEREIKĖJO

Varyti ant Verygos ir atšaukinėti iš atostogų,tai būtų ir skaidrus,ir aiškus,ir planas[kaip neskelbiamų derybų būdų apsirūpinti ir ne tik apsaugos priemonėmis.Iš kitos pusės,dar ne viskas prarasta,nes laisvėje vaikšto keletas ankstesnės prezidentūros patarėjų.Gal tie galėtų JO ekselencijai pamačyti kaip nors.Vis tik lygis tai nėra visai menkas.

na stai

reikia siuo klausimu ir uzsiimti

SUSIJUSIOS NAUJIENOS