Prezidentūra siekia tapti pavyzdžiu, kaip pritaikyti informaciją žmonėms su negalia | kl.lt

PREZIDENTŪRA SIEKIA TAPTI PAVYZDŽIU, KAIP PRITAIKYTI INFORMACIJĄ ŽMONĖMS SU NEGALIA

  • 0

Ketvirtadienį, Europoje minint Savarankiško gyvenimo dieną, Prezidento rūmų Kolonų salėje vyko gerosios praktikos seminaras „Viešojo sektoriaus informacijos prieinamumas negalią turintiems asmenims“, kuriame skirtingų institucijų atstovai pasidalijo savo patirtimi ir praktiniais sprendimais, kaip sudaryti sąlygas negalią turintiems žmonėms, kurių Lietuvoje gyvena apie 221 tūkst., gauti būtiną informaciją.

Prezidento Gitano Nausėdos Lietuvos gerovės valstybės vizijos vienas svarbiausių tikslų – atskirties tarp žmonių mažinimas, kad kiekvienas turėtų lygias galimybes siekti savo tikslų, galėtų gyventi oriai ir savarankiškai. Žmonių su negalia atskirčiai mažinti, pritaikant aplinką ir informaciją jų poreikiams, šalies vadovas skiria ypač daug dėmesio.

Seminaro dalyvius pasveikino prezidento vyriausioji patarėja Irena Segalovičienė ir lygių galimybių kontrolierė Birutė Sabatauskaitė.

„Informacijos prieinamumą kiekvienam šiandieniniame informacijos pasaulyje turime suprasti, įsisąmoninti kaip pamatinę žmogaus teisę, kuri turi būti ne tik deklaruojama tarptautiniuose ar šalies teisės aktuose, bet ir užtikrinta kuo ankstesniame žmogaus gyvenimo tarpsnyje ir nenutrūkti visą gyvenimą“, – sveikindama susirinkusiuosius pabrėžė I. Segalovičienė.

Prezidentūra šioje srityje siekia tapti pavyzdžiu – ne tik kitoms viešojo sektoriaus institucijoms, bet ir privačiam sektoriui.

Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos kanclerė Agila Barzdienė pasidalijo patirtimi, kaip institucijos interneto puslapyje pritaikyti informaciją žmonėms su skirtingomis negaliomis.

„Pokyčius reikia pradėti nuo savęs, o tam, kad žinotume, ką turime keisti, mums reikėjo bendrakeleivių, kurie padėjo mums judėti į priekį. Prezidentūra šioje srityje siekia tapti pavyzdžiu – ne tik kitoms viešojo sektoriaus institucijoms, bet ir privačiam sektoriui“, – sakė kanclerė A. Barzdienė, dėkodama už konsultacijas Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungai, Lietuvos aklųjų bibliotekai, Lietuvos negalios organizacijų forumui, Lietuvos kurčiųjų draugijai, VšĮ Informacijos kaupimo ir sklaidos centrui, sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijai „Viltis“.

Kanclerė pabrėžė, kad, vykdant plačius pokyčius, svarbu akcentuoti jų būtinybę aukščiausiu lygiu, remtis geraisiais pasaulio praktikos pavyzdžiais. Todėl 2021 m. Prezidentūroje buvo surengta Lietuvos pirmosios ponios Dianos Nausėdienės ir Lenkijos pirmosios ponios Agatos Kornhauser-Dudos globojama tarptautinė konferencija „Informacijos prieinamumas žmonėms su negalia“.

Konsultuojantis su partneriais lrp.lt interneto svetainėje buvo įdiegtas prieinamumo meniu įrankis žmonėms su regos negalia, taip pat žmonėms su disleksija, pritaikant svetainės informaciją žmonėms su klausos negalia į gestų kalbą išversta lankytojui aktuali esminė informacija, subtitruota dalis vaizdo įrašų. 2021 m. ekskursijos po Prezidento rūmus tapo prieinamos žmonėms su klausos negalia, jiems jos yra verčiamos į gestų kalbą. Prezidento interneto svetainė pritaikyta ir žmonėms su intelekto sutrikimais – į lengvai suprantamą kalbą išversta dalis lankytojui aktualios esminės informacijos. 2021 m. prezidento metinis pranešimas pirmą kartą Lietuvos istorijoje pritaikytas ir sutrikusio intelekto žmonėms.

Seminare praktiniais patarimais ir gerąja informacijos pritaikymo žmonėms su negalia patirtimi dalijosi Lietuvos aklųjų bibliotekos, AB „Lietuvos geležinkelių“, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos, Informacinės visuomenės plėtros komiteto, Lietuvos kurčiųjų draugijos, VšĮ Informacijos kaupimo ir sklaidos centro atstovai.

Seminare dalyvavo atstovai iš viešojo sektoriaus institucijų: ministerijų, Teismų administracijos, Neįgaliųjų reikalų departamento, Užimtumo tarnybos, Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos, Mokesčių inspekcijos ir kitų viešąsias paslaugas teikiančių įstaigų ir negalią turintiems žmonėms atstovaujančių nevyriausybinių organizacijų.

Jungtinių Tautų neįgaliųjų teisių konvencija, kurią Lietuva ratifikavo 2010 m., užtikrina, kad ją ratifikavusios šalys siekia ne tik fizinio, bet ir informacinio prieinamumo žmonėms su negalia.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS